Способи продовжити термін служби акумулятора у смартфоні

В інтернеті живе багато міфів про те, як зберегти термін служби заряджання смартфона у подорожах. Розберемося, чи правдиві ці поради, і як продовжити життя батареї.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Докладно розберемо, звідки з’явилися такі міфи, як насправді все працює. Але спочатку з’ясуємо, чому батарея в телефоні зношується.

Сильно садять зарядку програми, які працюють в автономному режимі. Вони навантажують оперативну пам’ять, тому телефон використовує всі ресурси. Щоб зберегти заряд, відключайте ці програми в налаштуваннях і не забувайте закривати їх.

Заряджання сідає швидше, якщо Ви часто розблокуєте телефон, щоб перевірити повідомлення або автоматично переглянути швидко соціальні мережі. Ми радимо відучити себе від такої звички – це буде корисно і для смартфона, і для вашої продуктивності.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Перевірте, чи працює на телефоні GPS і Bluetooth, вони відображаються у верхній частині екрана, біля зарядки. Користувачі часто забувають вимикати ці функції. Так само, як і Wi-Fi, він безперервно шукає вільні мережі, до яких можна підключитися. Все це витрачає заряд телефону.

Якщо Ви помітили, що заряд телефону почав сідати швидше, ніж раніше, це може бути знос батареї, або віруси і програми-пустушки. Останні сильно впливають на продуктивність системи або шкодять Вашому пристрої. Краще купити передплату антивірусу, щоб він виявляв такі моменти. Ми склали список найкращих антивірусів для будь-яких пристроїв.

Тепер докладніше розберемося, як зробити так, щоб батарея у телефоні прослужила довше.

Міфи про акумулятори, в які ми віримо

Функціонування батареї залежить лише від хімічних процесів. Чим більше вона працює, тим швидше зношується. На її тривалість життя ніяк не впливають програми та час, який Ви проводите у роботі зі смартфоном. Середній термін служби батареї – 2-3 роки. У всіх телефонах стоїть вид акумулятора – літій-іонний та літій-полімерний. Тому практично немає різниці, який це смартфон.

Термін служби батареї на смартфоні обмежений, тому при його закінченні варто замінити акумулятор, але не самостійно, а звернутися в сервіс. У когось батарея може прослужити 5 років, у когось 10. Це залежить від того, наскільки дбайливо Ви використовуєте пристрій. Термін служби можна продовжити.

У кожного гаджета є поняття “час автономної роботи” – показник періоду, що пристрій може пропрацювати від батареї з початку повного заряду і до його відключення. Не рекомендується максимально витрачати рівень заряджання – це може вплинути на зношування акумулятора. Докладніше про це розповімо далі.

Домінік Шульте – директор німецького виробника акумуляторів для телефону вважає, що зносостійкість акумулятора залежить від власника пристрою. Домінік радить не заряджати телефон до 100%, утримувати заряд батареї на 30-50% і не залишати смартфон на ніч заряджатися. Він мотивує це тим, що батарея перебуває у стані “гойдалок” – це сильно ушкоджує її.

Про такі способи продовжити життя акумулятора пишуть в інтернеті. Але з цими порадами та з самим Домініком Шульте не згодні виробники смартфонів. Вони стверджують, що смартфон вбудовують спеціальні технології та алгоритми, які підтримують безпечний рівень заряду пристрою. Це зберігає життя батареї.

Він упевнений, що зараз у смартфонах стоять зносостійкі акумулятори, ніж 5 років тому. Тому немає сенсу дотримуватися принципів “не доводити заряд до 100%” або “розряджати телефон при покупці, а потім вже заряджати”.

Літій-іонні акумулятори не варто залишати без своєчасної підзарядки, вони не люблять розряджатися, як зазначають фахівці. Телефон потрібно заряджати по можливості. Можна використовувати супершвидкі заряджання. Якщо пристрій сумісний з такою функцією, шкоди не буде.

Заряджайте телефон неоригінальними зарядками. У них теж немає нічого страшного, крім того, що деякі часто ламаються. Але це відбувається і з “рідним” дротом. У будь-якому випадку, через час ви купите нову.

Як і було заявлено – акумулятори в нових пристроях модифіковані, вони стійкі до багатьох умов, вже рідше чутливі до холоду, витримують максимальний заряд, тривале підживлення вночі або під час роботи у пристрої.

Але виробники смартфонів не доопрацювали момент із підзарядкою від автомобіля, як розповів видавництву Денис. У машині краще використовувати основний заряд, тому що під час їзди працює відразу і GPS, і йде зарядка від машини – акумулятор втомлюється.

Як продовжити термін служби акумулятора?

  • Намагайтеся не розряджати телефон повністю, тому що літій-іонні батареї не люблять бути розрядженими, краще тримати рівень заряду на 45-50%. Менше доводьте пристрій до нуля та повного вимкнення, шукайте можливість зарядити телефон: використовуйте зовнішній акумулятор, розраховуйте заряд на цілий день, не забувайте зарядний провід.
  • Слідкуйте за температурою пристрою.
  • Літій-іонні батареї чутливі до температури, їхній оптимальний показник – 15 °C. Це стосується й погоди на вулиці. Спека та холод пошкодять акумулятор, тоді він прослужить набагато менше. Це можна визначити по тому, як часто користувачі iPhone страждають від того, що їхній телефон раптово може вимкнутись на морозі.
  • Важливо відгородити пристрої від перегріву та переохолодження. Цікаві дані про вплив температури на батарею надав автор статті у блозі компанії “Связной”:
    Температура 0°C знижує роботу батареї на 6%;
    Температура 25 ° C – на 20%;
    Температура 40 ° C – на 40%.
  • Не використовуйте довго телефон на вулиці під час морозу та сильної спеки, краще покласти його у відносно тепле місце – кишеню чи сумку.
  • Якщо на вулиці сонце сильно нагріває повітря, не заряджайте телефон на 100%, оскільки батарея нагрілася до її комфортної межі, а високі температури її перегріватимуть. Нехай заряд буде на 90%.

Виробники телефонів заявляють, що акумулятор в їх пристрої розрахований на 500 циклів. Цикл заряджання – це процес поповнення акумулятора енергією та його повної розрядки. Один цикл = одне життя від 100% до 0%.

Якщо не доводити телефон до відключення і вчасно заряджати пристрій, то цикли можна збільшити до 1000. Тоді Ви зможете продовжити життя батареї ще на 2 роки. Просто ставте на зарядку смартфон, коли рівень буде нижче 20-40%.

Простежте, щоб батарея в телефоні була частково заряджена, не допускайте того, що гаджет довгий час лежатиме без підзарядки. Через деякий час акумулятор може погано працювати.

Висновок

Сильно надовго продовжити життя батареї неможливо, кожна техніка та пристрій мають максимальний термін. Фахівці оцінюють його, спираючись на тенденцію до використання гаджетів людьми. Чим дбайливіше Ви використовуєте річ, тим довше вона Вам прослужить – аксіома. У Ваших силах захистити пристрій від температурних перепадів, заряджати і не залишати телефон без енергії. Не вірте міфам про 24-годинну підзарядку. Що пристрій після цього стане більш оптимізованим, проживе 2 дні без заряду та працювати буде швидше. Це не так працює. Сучасні пристрої зупиняють надходження енергії після того, як заряд сягнув 100%. Тому й міркування про те, що не можна ставити телефон на ніч заряджатися – хибне.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Підписуйтесь на нас в Google News, Facebook та TikTok 

РЕКЛАМА

Закінчив Тернопільський національний технічний університет, почав писати про IT у 2015 році. Люблю розповідати про iPhone і Mac, автомобілі, їжу, гаджети розумного будинку і роблю огляди. Також захоплююся спортом а саме баскетболом і активним відпочинком на свіжому повітрі. Головний редактор iTechua.com.