Статті

Як збільшити час роботи Android смартфона без підзарядки

Share

Ахіллесовою п’ятою сучасного смартфона є його батарея: за активного використання мобільник у будь-якому випадку доведеться заряджати раз на добу. Виробники йдуть на різні хитрощі, збільшуючи час автономної роботи, оскільки підвищена ємність акумулятора не завжди означає значне збільшення часу, протягом якого смартфон протримається без заряджання.

Відносно ефективним способом виправлення ситуації стало поширення «швидких зарядок», які за кілька хвилин додадуть достатньо енергії, щоб, наприклад, не залишитися без зв’язку найближчим часом. Ми ж підготували невеликий перелік порад, які допоможуть збільшити час автономної роботи смартфона або щонайменше дадуть відповідь на питання «Чому так швидко сідає батарейка?».

Як знайти найголовніші споживачі батареї смартфона?

Перевірити енергоспоживання можна через налаштування смартфона в розділі “Батарея” (актуально для Android-мобільників). Тут у відсотках показано споживання тих чи інших програм, і звідси ж можна перейти в налаштування програми, визначити, яким програмам можна працювати у фоні, а яким не можна, або визначити окремі параметри, що впливають витрати батареї.

Хто відноситься до пожирача акумулятора?

1. Будь-яка мобільна гра споживає багато енергії

Існує хибна думка щодо того, що бувають «важкі» ігри і ті, які практично не витрачають батарею. Насправді будь-яка гра – чи то Candy Crush Saga (та інші подібні “кульки”), Call of Duty або карткова Solitaire – активно споживає енергію. Непрямим доказом цього є локальне нагрівання смартфона: якщо ви його відчуваєте, значить, батарейка стрімко розряджається.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

2. Месенджери споживають дуже багато енергії

Популярні месенджери, як і ігри, є серйозними споживачами енергії — навіть якщо це звичайне особисте листування або в чатах, а також перегляд каналів новин. Деякі коливання споживання можуть бути пов’язані з мобільною платформою, а також версією ПЗ – як системного, так і самого месенджера.

Можна сказати напевно: Telegram, наприклад, відноситься до ненажерливих програм. Одним із способів вгамувати його є заборона на роботу в фоні, однак це може позначитися на зручності користувача, який перестане отримувати повідомлення про повідомлення. Крім того, помітна економія це не призведе. Те саме стосується й інших популярних месенджерів та аналогічних додатків (деякі можуть дати фору Telegram – наприклад, WhatsApp або Zoom).

3. Віджети не такі вже й критичні для батареї

Віджети на тлі інших додатків споживають трохи енергії, навіть погодні інформери намагаються не зловживати. Однак якщо багато віджетів активних, вони можуть помітно знизити час автономної роботи.

4. Wi-Fi, Bluetooth, GPS та 4G

Без бездротових модулів зв’язку буде дуже складно, як і без високошвидкісного (теоретично) LTE. Насправді високе енергоспоживання можливе при нестабільному з’єднанні тих самих Wi-Fi, Bluetooth та 4G.

Для Wi-Fi це менш нагальна проблема, хоча при неграмотно побудованій мережі батарея смартфона втрачатиме заряд швидше – але зовсім незначно.

Операторський 4G під’їдатиме батарею швидше в умовах поганого прийому – тільки в цьому випадку є сенс перейти на 3G (за умови хорошого покриття, інакше це марно). У великих містах навряд варто відмовлятися від 4G.

Bluetooth – найімовірніше, неоднозначний товариш. Він необхідний при підключенні аксесуарів (годин, браслетів, датчиків тощо). В ідеальному світі його краще деактивувати, коли підключення не потрібне.

Те саме і з GPS. На нього пов’язані багато сервісів: замовлення їжі, таксі, каршеринг і так далі. Крім того, геопозиціонування дозволяє ставити позначки на фотографії та відстежувати активність, а також забезпечує роботу сервісів на зразок «Знайти мій телефон».

Як знизити енергоспоживання смартфона?

  • Радикальний варіант — активувати режим польоту, коли ви впевнені, що зв’язок не потрібен. До речі, у цьому режимі Wi-Fi використати все ще можна.
  • Відключити GPS повністю (проте тоді перестануть працювати багато сервісів). Для окремих програм дозволяти використовувати геопозиціювання лише при запуску програм. Для цього в розділі “Налаштування” потрібно вибрати пункт “Дані про місцезнаходження”.
  • Вимкнути віброрежим та вібровідгук у налаштуваннях звуку. Щоправда, економія виявиться незначною.
  • Не встановлювати оптимізатори системи і подібне ПЗ, призначене для очищення пам’яті, відключення додатків і так далі: такі програми часто призводять до підвищення енерговитрат. Актуальні версії Android і самі непогано справляються з керуванням батареєю.
  • Рекомендується серфити через Інтернет через Wi-Fi, а не в мобільній мережі. Так, це дозволить збільшити час роботи від одного заряду. Можна відключати Wi-Fi, коли ви явно перебуваєте за межами дії знайомих вам мереж (смартфон не шукатиме мережі в автоматичному режимі).
  • Вимкнути повідомлення від програм, від яких вони вам не потрібні. Параметр знаходиться в пункті “Параметри” – “Сповіщення”.
  • Відмовитись від безкоштовних додатків з великою кількістю реклами. Її постійне завантаження та відтворення позначається на часі автономної роботи.
  • Не викручувати яскравість екрана на максимум: вибрати комфортний рівень та автоматичне регулювання. Знаходиться тут: “Налаштування” – “Екран і яскравість” – “Автояскравість”.
  • Виставити мінімальний час до активації режиму сну. Зазвичай перебуває у тому меню, що й пункт вище.
  • Зменшити частоту оновлення дисплея. За замовчуванням вона регулюється автоматично, висока частота призводить до зростання споживання енергії. Те саме стосується дозволу. Знаходиться у налаштуваннях екрана.
  • Можна відмовитись від режиму AOD — Always On Display, коли на екран виводиться годинник і, можливо, інша інформація.
  • У смартфонах з OLED-екранами частково скоротити енергоспоживання дозволить перехід на темну тему в оформленні.
  • Активація режиму енергозбереження в налаштуваннях батареї зменшить споживання, але може позначитися на продуктивності смартфона.
  • Видаліть програми, які не використовуються. Не використовуйте неофіційні кастомні збирання операційної системи.
  • Не розряджайте батарею до мінімуму. Зазвичай це близько 3-5%, після чого смартфон вимикається. Якщо це сталося, не залишайте смартфон надовго. Чи не заряджайте його до 100%. До речі, Android-смартфони самі можуть заряджатися «розумно», зберігаючи ресурс батареї. Є рекомендація використовувати «швидку зарядку» лише за необхідності.
  • Якщо щось «жере» батарею, але вам не вдається знайти винуватця, може допомогти повне перезавантаження (не скидання) смартфона.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Митник Михайло

Більшу частину свого дитинства Михайло провів, бавлячись із гаджетами та намагаючись з'ясувати, як вони працюють. Його захоплення технологіями призвело до того, що іграшкові роботи, радіокеровані машинки та навіть ігрові приставки часто розбирали на частини, які не підлягали ремонту. Якщо ви поставите йому провокаційне запитання на кшталт "Android чи iPhone?", ви отримаєте ретельний аналіз всіх "за" і "проти", а також есе на тисячу слів про те, як технології впливають на людство.

Опублікував
Митник Михайло
Tags: Android
  • Останні записи

    Чому шахраї телефонують на WhatsApp і Telegram

    Небажані дзвінки від шахраїв отримали новий різновид — тепер зловмисники дзвонять не лише за номером,…

    14.05.2024

    ChatGPT з’явиться на Mac як десктопний додаток

    Сьогодні на презентації весняного оновлення OpenAI компанія оголосила, що ChatGPT скоро стане доступнішим завдяки випуску…

    13.05.2024

    ПриватБанк здивував клієнтів: у банку спростили обмін валют

    Державна фінустанова "ПриватБанк" полегшила процедуру обміну валют для бізнес-клієнтів. Для цього запустили валютну торговельну платформу.…

    13.05.2024

    Чому на флешці не варто довго зберігати важливі файли

    Багато людей роками зберігають файли на USB-флеш-накопичувачах. На перший погляд, цей підхід є абсолютно правильним.…

    13.05.2024

    Sony Xperia 1 VI отримає більший оптичний зум, ніж Samsung Galaxy S24 Ultra

    Поточний флагманський смартфон Sony Xperia 1 V, має телефотокамеру з оптичним зумом від 3,5-кратного до…

    13.05.2024

    Представлений vivo X100 Ultra – флагман з найкращими на ринку камерами

    Компанія vivo провела у Китаї презентацію нової лінійки смартфонів, до якої увійшли моделі X100s, X100s…

    13.05.2024