Названо чотири поради для тих, хто перейшов з Windows на Mac

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Ви коли-небудь думали на тему: який продукт в екосистемі Apple головний? Дилетант вам відповість, що це iPhone, людина знає – Mac. Так, смартфони купертиновців, і справді, користуються шаленою популярністю. Але тільки Mac дозволить вам зрозуміти всю філософію цієї компанії та поринути в атмосферу яблучних продуктів. За що ми любимо техніку Apple? За високу швидкість роботи, відсутність гори налаштувань та різних мікропідлагування. Досвід використання Mac доводить, що комп’ютер може ніколи не класти. Вітаю всіх нових власників кращих комп’ютерів на планеті Земля, цей матеріал ми підготували спеціально для вас.

Я перейшов на macOS нещодавно, і до цього майже не користувався іншими комп’ютерами. У голові міцно сиділа думка: навіщо, якщо iPhone або iPad може впоратися з будь-яким завданням, яке може знадобитися. З покупкою нового MacBook все змінилося. Я скоріше залишу вдома свій iPad, ніж Mac. І річ тут зовсім не в габаритах. Втім, з часом ви мене точно зрозумієте.

Поєднання клавіш на Макбуку

Якщо ви раніше користувалися лише комп’ютерами на Windows (швидше за все так і є), ви точно знаєте, що таке Cntrl+C і Cntrl+V. Так, я говорю про поєднання клавіш. На Мак таких дуже багато. У цілому нині, вся система побудована цьому. Ви можете ознайомитися з поєднаннями на офіційному сайті , їх там дуже багато.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

З тих, якими я користуюся, можу виділити такі:

  • Command + C — копіювати виділений елемент
  • Command + V – вставити скопійований елемент
  • Command + Z — скасування попередньої дії
  • Command + A — виділити усі елементи
  • Command + F — пошук файлу або тексту в документі
  • Command + M — згорнути поточне вікно в Dock
  • Command + S – зберегти документ будь-якого типу
  • Command + Shift + S – зберегти документ будь-якого типу як
  • Command + Shift + 3 – скріншот всього екрана.
  • Command + Shift + 4 – скріншот частини екрана.
  • Command + P — друк поточного документа

Вони працюють не тільки в MacOS в цілому, але і в кожній окремій програмі. Їх вивчення може зайняти деякий час, але однозначно варте того. Я покопався в мережі і знайшов чудовий лайфхак на цей випадок – програма CheatSheet.

За допомогою цієї утиліти ви можете дізнатися про всі гарячі клавіші для будь-якої програми для вашого Mac. Для цього просто затисніть Command на кілька секунд і на екрані відразу з’явиться вікно з різними комбінаціями для конкретної програми. Як тільки ви дізнаєтеся, що вам потрібно, просто відпустіть Command і вікно зникне.

AirDrop на Mac

Починаючи з 2016 року у всіх MacBook зникли роз’єми USB-A для флешок та периферії. На зміну їм прийшов революційний USB-C. Тоді користувачі сприйняли його в багнети, однак саме так Apple привчила всіх нас обмінюватися файлами безпроводу. Якщо ви купили Mac, швидше за все у вас є інша техніка від компанії Apple: iPhone або iPad. Так ось за допомогою AirDrop (аналог Bluetooth) можна пересилати будь-які файли з дуже високою швидкістю.

Коли я вперше випробував фічу на своєму ноутбуці, подиву не було меж. Тільки уявіть, що відеофайл на 18 ГБ я завантажив на свій айфон всього за 5 хвилин. Я міг про таке тільки мріяти. Навіть із проводом на Windows процедура зайняла б набагато більше часу, що вже говорити про передачу повітрям.

Щоб скористатися AirDrop на Mac вам потрібно:

  • Знайти файл, який ви бажаєте передати.
  • Натиснути двома пальцями на трекпад.
  • Вибрати пункт Поділитися AirDrop.
  • Знайти потрібний пристрій.
  • Тапнути по іконці.
  • Готово.

Таким чином, ви можете передавати не тільки окремі файли, але й цілі папки. Користуватися цим дуже зручно, тим більше, що файли на iPhone та iPad останнім часом стають функціональнішими. Єдине, що неприємно, AirDrop періодично підторможує.

Трекпад або миша Apple

Ще одна важлива порада – відмовтеся від покупки та використання миші. Ну, хоч би спробуйте. Так, Magic Mouse – найкраща мишка, що я бачив. Але трекпад все одно краще. Знову ж таки, уважно вивчіть всі жести на офіційному сайті і буде вам щастя.

В принципі, кожен користувач прийде до цього з часом, але краще підготуватися до ударів долі заздалегідь. Плюс до всього, якщо ви власник MacBook, то трекпад буде з вами завжди. Необхідність носіння миші відпадає, а значить, у вашому і без того полегшеному рюкзаку звільниться місце.

Як користуватися Finder

На Windows-ноутбуках ми давно звикли до ярлика Мій комп’ютер, де все розділено на диски та папки. На Mac аналог – Finder. Тільки тут все простіше. Система приховує доступ до системних файлів, щоб відволікати вас від роботи. Тому весь провідник поділено на кілька розділів. Нас із вами здебільшого цікавлять лише Завантаження.

Тут я зберігаю всі папки, розбивши їх на теги. Теги – спосіб упорядкувати дані і спростити пошук. Вони спочатку вказуються в боковому меню Finder і представлені у вигляді кольорових маркерів. Для себе я вибрав, що червоний колір – робота, синій – творчість, зелений – навчання. Тепер орієнтуватися у файлах стало простіше у тисячу разів. Плюс, у Finder теж багато поєднань клавіш.

В іншому розібратися буде зовсім нескладно. Просто робіть все те саме, що і на іншому комп’ютері. Операційна система від Apple гранично зрозуміла та легка. 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.