Які програми для iPhone краще видалити

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Незважаючи на те, що iOS – це куди стабільніша і безпечніша платформа, ніж Android, навіть вона не позбавлена ​​недоліків. Звичайно, баги та недоробки ОС мало кому приносять задоволення, особливо, якщо вони заважають нормально використовувати свій iPhone. Але найгірше – це програми, які порушують усі мислимі правила Apple. Ні, звичайно, вApp Store немає такої кількості вірусів і шкідливих програм, як в Google Play, але зате там є програми, які наражають вас на небезпеку. Дивно, що Apple не намагається з ними нічого робити. Значить, до рішучих дій переходимо ми.

Хоча Apple і намагалася убезпечити своїх користувачів від стеження, впровадивши в iOS спеціальний механізм захисту, виявилося, що він діє не завжди і скрізь. А, якщо бути точним, то існують додатки, які просто ігнорують його і продовжують збирати про користувачів ті дані, які вони напевно воліли б тримати потай від сторонніх.

Які дані збирають програми

Спочатку пропоную розібратися, що це за дані. Зрештою, може виявитися так, що для вас це буде некритичним, а значить, і видаляти програми, які особисто я, звичайно, видалив би, просто немає. Йдеться про «портретні» дані. Вони використовують рекламодавцями для складання вашого віртуального портрета з метою настроювання реклами під ваші уподобання.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Зазвичай портрети включають такі відомості:

  • Рекламний ідентифікатор
  • ID вашого пристрою
  • Модель вашого пристрою
  • Розмір екрана пристрою
  • Мова, якою ви користуєтеся
  • Інформація профілю в соцмережі
  • Персональні дані
  • Адреса електронної пошти
  • Номер телефону
  • Інформація від служб геолокації
  • IP-адреса

Як бачите, спектр даних, що збираються програмами в обхід вимог Apple, досить широкий. Мало того, що їхні розробники в принципі можуть дізнатися майже все про ваші уподобання та пошукові запити і показувати вам рекламу, яка вам швидше за все і справді буде цікава, так ще й можуть ідентифікувати вас при використанні будь-яких інших додатків.

Як це працює? Насправді, дуже просто. Розробники збирають дані не для себе. Вони для них не становлять жодного інтересу. Але непідробний інтерес до них виявляють рекламні мережі, які співпрацюють з багатьма розробниками та студіями розробки. Вони випускають свої API, які визначають користувача, незалежно від того, в якому він додатку і на якому сайті в даний момент.

Які програми на iPhone можна видалити

А тепер ось список програм, які збирають дані про вас:

  • Facebook
  • Instagram
  • WhatsApp
  • Messenger

Здивовані? Думаю, навряд. Фейсбук завжди був відомий як порушник правил щодо конфіденційності, не боячись відслідковувати користувачів і зливаючи їх дані на сторону в рекламних цілях. Адже в цьому полягає основна стаття доходів компанії. Apple спробувала відучити її від цього, змінивши правила публікації додатків в App Store, але це майже не допомогло.

Зрозумійте мене правильно, якщо ви не боїтеся того, що ваші дані зливають праворуч і ліворуч, можете не видаляти ні фейсбук, ні інсту, ні ватсап. Зрештою, багатьом реально важливо мати інстаграм у себе на пристрої. З його допомогою вони розслабляються, витрачають зайвий час або заробляють. У цьому випадку, звісно, ​​зробити вибір буде дуже складно. Але, якщо Інста не є вам засобом заробітку, видаляйте. Як і все інше.

Чесно сказати, останнім часом я почав все частіше замислюватися про свою конфіденційність та безпеку своїх даних. Все ж таки не хочеться, щоб у якийсь момент твої дані спливли десь, де їм зовсім не місце. Тим більше, що наші смартфони, зокрема iPhone, знають про нас навіть надто багато. А якщо все це переходить до третіх осіб, потрібно бути готовим, що колись це майже напевно відгукнеться вам.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.