Відомо, як заблокувати стеження у програмах на Android як на iOS

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Чим мені подобається iOS, так це турботою Apple про користувачів цієї ОС. Компанія з Купертіно зі шкіри геть лізе, щоб захистити власників iPhone і iPad від стеження, не боячись руйнувати усталену економічну модель. Так, APple розуміє, що заборонити розробникам додатків відслідковувати користувачів означає позбавити їхньої частини доходу, тому що від цього реклама стане менш релевантною. Але наше особисте життя буде в безпеці. Жаль, що Google дотримується іншого підходу. Отже, захищатись доведеться самостійно.

Незважаючи на те, що Google не пропонує методик захисту від стеження в інтернеті та перехресного відстеження у додатках, коли розробники повідомляють один одному про ваші дії, існують методи, які дозволяють цього уникнути.

Як заборонити відстеження телефону

Мабуть, найефективніший із них — це сервіс пошукача DuckDuckGo. Так, спочатку він орієнтований саме на пошук інформації в інтернеті, проте пізніше поширив коло своїх інтересів і захист користувачів. DuckDuckGo дозволяє заблокувати трекери у зовнішніх програмах та на сайтах, які ви відвідуєте. Тож у цьому випадку можна говорити про серйозний рівень безпеки.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ
  • Завантажити DuckDuckGo собі на Android-смартфон;
  • Запустіть його та перейдіть до розділу «Налаштування»;
  • Увімкніть «Глобальний контроль за конфіденційністю»;
  • А потім увімкніть App Tracking Protection.

Відверто кажучи, я не дуже вражений обмеженням стеження в інтернеті. Все-таки подібні функції і раніше пропонували інші програми, наприклад AdGuard. Проте захист від перехресного відстеження у додатках на Android особисто я зустрічаю вперше. Взагалі дивно, як Google дозволила DuckDuckGo впровадити цю фішку, враховуючи, що і її власні програми базуються на стеженні.

Крім блокування роботи трекерів, які займаються відстеженням, DuckDuckGo показує, які програми та скільки разів намагалися обмінятися інформацією про ваші дії.

Які дані збирають програми

  • Інформація про виробника пристрою;
  • Поточний рівень заряджання акумулятора;
  • Модель мого пристрою;
  • Часовий пояс;
  • Вільне сховище на пристрої;
  • Точне розташування GPS.

Насправді, це не повний список. Все, що додаток Яндекс.Маркета намагався передати, довелося б перераховувати дуже довго. Скажу лише, що всього було 29 типів даних, в які входили цілком конфіденційні відомості, у тому числі мої ім’я та прізвище, адреса електронної пошти, поточна IP-адреса, з якої я увійшов в інтернет, унікальний ідентифікатор користувача і навіть поштовий індекс.

Ну, як, не страшно? Адже одна річ, коли ти просто знаєш, що тебе відстежують, але не маєш особливого уявлення про те, які саме дані збирають програми. Але DuckDuckGo показує, що це цілком приватні відомості. І коли ти на власні очі бачиш це, то починаєш мимоволі замислюватися – чорт забирай – а чи не краще взагалі заборонити все це стеження, обрубавши розробникам на корені можливість шпигувати за нами?

Очевидно, що це призведе до того, що багато програм стануть платними. Був час, коли Instagram попереджав користувачів iOS, що відстеження дозволяє зберегти сервіс безкоштовним і просив дозволити стеження. Проте він не казав, які саме дані збиратимуться, що цілком природно. Адже тоді ніхто б і ніколи не дозволив ні йому, ні будь-якому іншому додатку шпигувати за нами.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.