Статті

Що буде, якщо купити стару модель iPhone

Share

Купівля старої моделі iPhone це непогане вкладення грошей. Тим не менш, такий захід завжди пов’язаний з певним ризиком: чим старша модель iPhone, тим більше шансів надалі зіткнутися зі складнощами його використання. У попередній статті я розповідав про iPhone, які точно не варто купувати в 2022 році , але багато читачів висловили свою незгоду зі списком смартфонів. Справді, вони цілком хороші в даний момент, але можуть виникнути проблеми, якщо купувати пристрій на перспективу, наприклад, на 2-3 роки. Сьогодні я розповім вам про найбільш популярні проблеми, які можуть виникнути, якщо купити старий iPhone прямо зараз.

Процесор в Айфоні

Смартфони від Apple менше схильні до глюків, пов’язаних із старінням заліза. iPhone створюють з прицілом на майбутнє, внаслідок чого навіть смартфони п’ятирічної давності працюють цілком непогано, отримуючи оновлення iOS та нові функції. Враховуючи вік процесора та обсяг оперативної пам’яті, застарілі iPhone не зможуть швидко працювати вічно.

Мене розкритикували за пораду не купувати iPhone XR, можливо, не врахувавши той факт, що йому наступного року стукне 4 роки – поважний вік для чіпа A12 Bionic, який через 1-2 роки буде як A9 зараз. Крім того, Apple не тільки прокачує потужність процесора в iPhone , але і його енергоефективність. На жаль, саме цей показник розвивається семимильними кроками, залишаючи далеко позаду попередні версії чипів.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Новий дизайн iPhone

Весь час, поки існує iPhone, Apple нещадно вичавлює всі соки із зовнішнього вигляду смартфона. Здавалося, що після iPhone 8 компанія зупинилася, викотила iPhone з Face ID і без кнопки «Додому», але раптово з’явився iPhone SE 2020 – такий собі дембельський акорд старого дизайну. Читачі кажуть, що iPhone 7 та iPhone 8 дико гарні, буквально літають навіть із iOS 15, але ніхто не враховує той факт, що дизайн iPhone морально застарів.

Міняти зовнішній вигляд iPhone – не тільки забаганка Apple, але й зміна технологічних трендів. Можна скільки завгодно говорити про те, що iPhone з кнопкою – топчик, але через 1-2 роки він вже буде непрактичним. Кнопка рано чи пізно ще й виходить із ладу, що несе додаткові витрати.

Камери в Айфонах

Можна як завгодно відхрещуватися від використання камери в iPhone, але вона розвивається від покоління до покоління. Це найважливіший елемент у сучасних смартфонах, який відбиває його актуальність. Я і сам частенько нарікаю на те, що в цьому немає сенсу, мовляв, усі фотографії однакові. Звичайно, це не так, адже при найближчому розгляді фотографій з iPhone 7 та iPhone 11 бачиш відмінності.

Коротше, різниця буде видно завжди, крім випадків, коли знімок розміщується в Instagram. Подумайте, за що ви віддаєте гроші: за сучасний модуль камер в iPhone 13 або за застарілий в iPhone XR або iPhone 8 Plus . Це не старі iPhone знімають гірше, а нові фотографують найкраще. Купувати так робити це з розумом.

Акумулятор в Айфоні

Незважаючи на те, що енергоефективність – це коник Apple, акумулятори старих моделей iPhone вже не будуть такими ж довгограючими, якими вони були, наприклад, з iOS 12. Операційна система стає більш ненажерливою рік у рік: чим потужніший акумулятор, тим довше він пропрацює з актуальною версією iOS.

Саме тому я і не рекомендував до довгострокової покупки iPhone 8, iPhone XS і iPhone SE 2020. Навіть якщо його автономності вам достатньо на сьогоднішній день, iPhone все одно почне здавати позиції через півроку-рік. І тут абсолютно не зіграє ролі те, швидко у вас падає залишкова ємність чи ні.

Скільки Айфон втрачає в ціні

Продати iPhone дуже легко. Але майте на увазі, що купивши iPhone XR або iPhone 8 зараз, через пару років ви точно продасте його за безцінь. На жаль, технології летять вперед, Apple даремно випускає смартфони щороку, внаслідок чого всі старіші покоління iPhone ще більше втрачають у ціні. Якщо пам’ятаєте, що одного разу продасте смартфон, то намагайтеся купувати більш актуальну модель, з якою не виникне ні проблем у використанні, ні великої втрати вкладених коштів.

Застарілі айфони

Цього року Apple раптово зняла з виробництва популярний iPhone 12. Дивна ситуація, але логіка є: цей iPhone конкурував би з iPhone 13, заважаючи продажам свіжішої моделі . Вгадати, коли компанія припинить випуск будь-якої моделі, практично неможливо. А ще в Apple іноді поміщають старі моделі iPhone до списку застарілих. Погодьтеся, досить прикро, коли купуєш непоганий смартфон, а він за якийсь час виявляється застарілим і його навіть не знайти у продажу?

Підсумувавши, хочу сказати, що покупка iPhone має бути виваженою: тут важливо не гнатися за дешевизною пристрою та його працездатністю в даний момент, а дивитися наперед на 1-2 роки. Вже зараз ми зіштовхнулися із ситуацією, коли Айфонов на всіх не вистачає, і ніхто не знає, скільки це триватиме. Сподіваюся, перерахованих причин достатньо, щоб вибрати iPhone розумно, не пошкодувавши про його покупку через деякий час.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Митник Михайло

Більшу частину свого дитинства Михайло провів, бавлячись із гаджетами та намагаючись з'ясувати, як вони працюють. Його захоплення технологіями призвело до того, що іграшкові роботи, радіокеровані машинки та навіть ігрові приставки часто розбирали на частини, які не підлягали ремонту. Якщо ви поставите йому провокаційне запитання на кшталт "Android чи iPhone?", ви отримаєте ретельний аналіз всіх "за" і "проти", а також есе на тисячу слів про те, як технології впливають на людство.

Опублікував
Митник Михайло
Tags: iPhone
  • Останні записи

    Як поліпшити Wi-Fi сигнал домашнього роутера за п’ять хвилин

    Щоб забезпечити надійне та стабільне підключення Wi-Fi у вашому домі, необхідно враховувати кілька важливих факторів.…

    19.05.2024

    Компанія Ayaneo представила міні-ПК у стилі Macintosh

    Компанія Ayano представила на ринку новий міні-ПК. Ayaneo AM01S оснащений процесором AMD Ryzen7 8845hs або…

    19.05.2024

    Спецслужби назвали соціальні мережі, які становлять загрозу національній безпеці України

    Противник активно проводить психологічні операції проти України за допомогою tiktok. Розвідка також бачить загрози національній…

    19.05.2024

    Що потрібно знати під час створення пароля для свого облікового запису

    Кіберполіція рекомендує дотримуватися цих порад під час створення пароля та використання облікового запису. Для створення…

    19.05.2024

    У “Vodafone” відповіли абонентам, чому може зникнути Інтернет

    Скарги на Vodafone почали надходити після введення графіків відключення електроенергії по всій Україні. "Тут знову…

    19.05.2024

    Названо 10 найпоширеніших помилок при зарядці смартфона

    У сучасному світі смартфон став нашим незамінним помічником. Ми використовуємо його для дзвінків, спілкування, роботи,…

    19.05.2024