Статті

Чому всі кажуть, що Android-смартфони для бідних

Share

Кажуть, що Android-смартфони – це, на відміну від iPhone, смартфони для бідних. Але, якщо подивитися на асортимент флагманських апаратів від Samsung, Huawei, Xiaomi та інших брендів, що відповідають айфонам і за ціною, і за характеристиками, стає зрозуміло, що це не зовсім так. Вірніше, зовсім не так, тому що багато смартфонів виявляються навіть дорожчими, ніж iPhone, і перевершують їх за технічними можливостями. Однак, це не заважає суспільству вважати Android-смартфони – долею жебраків. Давайте розберемося чому.

Почнемо з того, що основну частку смартфонів на Android, що продаються у всьому світі, становлять доступні моделі. Це об’єктивна реальність, з якою складно сперечатися. Наприклад, в Україні, за даними дослідників, на першому місці за популярністю апарати із сегмента до 10 тисяч гривень. Тобто, за статистикою, якщо людина купує Android-смартфон, висока ймовірність, що вона купує саме дешевий пристрій початкового сегмента, а не флагман.

Чому iPhone гірший за Android

Чи можуть ці люди купити iPhone? В принципі можуть. У цьому випадку статистика трохи зіпсувалася, тому що тоді переважала б частка смартфонів з Купертіно. Але ви тільки порівняєте, що ви можете купити за 10 тисяч гривень у Apple і Samsung або Xiaomi? У китайців це буде просунутий пристрій із трьома або чотирма камерами, швидкою зарядкою та якісним екраном.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

А у Apple — у кращому разі iPhone 7, який вже ось-ось кинуть оновлювати через моральну та технічну старість. Звичайно, більшості людей, які не мають великої суми грошей, хочеться купити апарат краще, а заплатити за нього поменше. Ринок Android-смартфонів, де банально сильніша конкуренція, дає їм таку можливість, і вони їй користуються. Зрештою, це ваші гроші, і начхати, хто що подумає.

З флагманами на Android ситуація приблизно та сама. Незважаючи на те, що всі вони дуже різні, образ смартфонів для бідних переслідує і їх, незалежно від виробника і ціни. Насамперед їм шкодить бренд. Принаймні це стосується китайських смартфонів на зразок Xiaomi та Huawei. Але якщо Huawei якимось чином вдалося вирватися з цієї ями, то Xiaomi, як і раніше, розглядають як смартфони для бідних.

Чому? Та тому, що вони спочатку саме так і позиціонувалися. Характеристика “топ за свої гроші”, яка спочатку дуже приваблювала, вказуючи на вигідність смартфонів Xiaomi, згодом стала чи не лайкою. Особливо зараз, коли китайці понадилися випускати апарати у ціну флагманських iPhone. Звісно ж, порадувало це небагатьох.

Який смартфон купити на виплат

Стійкість образу доступних смартфонів, що закріпилася за апаратами на Android, виявилася дуже високою. Люди перестали звертати увагу на технічні характеристики, функціональні можливості та зовнішній вигляд. Вони пам’ятають, що пристрої на базі ОС від Google завжди були дешевими, а iPhone навпаки, дорогими. Тому, коли їм сьогодні пропонують Xiaomi Mi 12 у вартість нового iPhone 13, природно, що багато хто віддає перевагу iPhone.

Основна перевага Android-смартфонів завжди в тому, що їх можна купити без кредиту. Зрештою, відклади невелику суму з двох-трьох зарплат і купиш собі непоганий Xiaomi, Oppo або Realme. Причому бажано брати на Аліекспрес, тому що там дешевше. Але коли людям пропонують смартфони, які вони традиційно вважали дешевими, за більш високий прайс, вони починають підозрювати, що десь їх обдурюють.

Людям банально некомфортно купувати смартфони на Android у кредит. Це дивний підхід. По-перше, це дуже пригнічує, тому що в мозку природно починають народжуватися неприємні асоціації, що ти став біднішим. А по-друге, це ще й виглядає щонайменше дивно. Адже якщо у мене немає виходу, окрім як взяти смартфон у кредит, то чому б не взяти одразу iPhone, який я не міг собі дозволити за готівку? Все просто. І люди йдуть на це.

У преміальному сегменті iPhone майже не має конкурентів. Відсутність конкуренції навіть не першорядний фактор. Головне тут – відчуття ексклюзивності. Власникам iPhone його додають різноманітні сервіси, доступ до яких пропонує Apple. Це iMessage, FaceTime, AirDrop, AirPlay, Apple TV+ – все це недоступне на альтернативних платформах. Відповідно, якщо у тебе немає iPhone, у тебе немає варіантів зв’язатися з їхніми власниками з відеозв’язку та подивитися те, що дивляться вони.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Скарбик Павло

Закінчив Тернопільський національний технічний університет, почав писати про IT у 2015 році. Люблю розповідати про iPhone і Mac, автомобілі, їжу, гаджети розумного будинку і роблю огляди. Також захоплююся спортом а саме баскетболом і активним відпочинком на свіжому повітрі. Головний редактор iTechua.com.

View Comments

  • Одно уточнение, сяоми, начиная с некоторых моделей 11-ой серии убрали приставку ми, теперь только сяоми 12, без ми

Опублікував
Скарбик Павло
  • Останні записи

    Samsung змінить конструкцію дисплея майбутнього Z Flip 7 і зробить його жорсткішим

    У липні Samsung представить на своєму заході в Парижі нове покоління складних смартфонів - Galaxy…

    18.05.2024

    Роздільна здатність екрану телефону: на що впливає і яке вибрати

    Роздільна здатність екрана — один із головних параметрів, які відповідають за якість зображення. Розкажемо, екрани…

    18.05.2024

    iPhone Plus повторить долю iPhone mini цієї осені

    Журналіст The Information Уейн Ма поділився інформацією про те, що Apple планує відмовитися від подальшого…

    18.05.2024

    Смартфон не заряджається: що варто зробити

    Ви підключили до мобільного телефону зарядний пристрій, а акумулятор не заряджається? Не панікуйте! Цілком можливо,…

    18.05.2024

    Twitter офіційно переїхав на x.com

    Ребрендинг соціальної мережі Twitter Ілоном Маском завершено, повідомляє Engadget. Рік тому Ілон Маск розпочав ребрендинг придбаного ним…

    18.05.2024

    Google може перейти на чіпсети TSMC для Pixel 10

    Телефони Google Pixel можуть зазнати значних змін у 2025 році, оскільки, за деякими даними, компанія…

    18.05.2024