Чи потрібно чистити кеш на iPhone і як це правильно зробити

ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ

Час читання: 3 хв.

Пам’ять iPhone не нескінченна, на жаль. Може статися так, що програми не встановлюватимуться, камера не робитиме фото і пісні не завантажуватимуться. Так ще й станеться це в найбільш невідповідний момент, коли треба буде терміново зберегти. Нехай Apple і відмовилася від нових iPhone від пам’яті 64 ГБ, але навіть 128 ГБ все одно мало. Адже нестача місця загрожує не лише неможливістю щось зберегти, а й підгальмовуванням пристрою, тому що в ньому немає місця для виконання повсякденних завдань. Один із способів відновити простір та продуктивність – видалити кеш. Цим зараз і займемося, а заразом зрозуміємо, кому це взагалі потрібно.

Реклама

Чи потрібно чистити кеш на iPhone

У двох словах, кеш – це дані, що зберігаються локально операційною системою та додатками. Сюди входять веб-сторінки, збережені ігри, завантаження з програм та багато іншого. Також iOS зберігає тимчасову інформацію під час запису файлів або коли їй потрібне збереження інструкцій. Всі ці дані займають місце, що, в свою чергу, може обмежувати ваші завантаження та продуктивність телефону.

Очищення кеша – це звільнення від старих даних, яке може допомогти захистити вашу інформацію, а також допомогти вашому пристрої працювати краще.

Однак майте на увазі, що при видаленні кешу програми (і всієї системи) всі дані видаляються без розбору. Тобто потрібні також. У багатьох випадках ваші програми потребують цих даних для правильної роботи або, принаймні, для того, щоб пам’ятати ваші уподобання та налаштування.

Тобто, перш ніж очищати кеш будь-якої програми для iPhone, подумайте, чи дійсно вам можуть знадобитися його дані. Якщо це файли, які вам потрібні, збережіть їх . А якщо це налаштування – запам’ятайте. Будьте готові до того, що, швидше за все, програма буде працювати так, ніби її тільки встановили.

А ще майте на увазі, що очищення кешу не замінює скидання налаштувань до заводських. Якщо ви хочете відновити заводські налаштування iPhone, це окремий процес, який проводиться через налаштування.

Як очистити кеш Safari на iPhone

Найпростіший спосіб звільнити місце для зберігання та підвищити продуктивність iPhone – очистити кеш Safari. Ось як це робиться:

  • Відкрийте параметри на iPhone.
  • Прокрутіть вниз і торкніться Safari. Знайти його можна серед інших програм Apple.
  • Натисніть ” Очистити історію та дані ”.
  • Підтвердіть дію.
  • Перебуваючи в розділі Safari, прокрутіть вниз і натисніть ” Додатково ”.
  • Натисніть ” Дані сайтів ”

Перегляньте верхню частину списку і ви побачите, скільки даних веб-сайтів Safari зберігає на вашому пристрої. У моєму випадку це 553 МБ, але іноді цей обсяг досягає кількох гігабайт. У будь-якому випадку навіть цього достатньо, щоб швидко звільнити сховище, фотографувати в поїздці, а потім не поспішаючи розібрати сховище.

Щоб очистити вказаний обсяг пам’яті, натисніть ” Видалити всі дані ”. Або натисніть ” Змінити ” у правому поверненні куті та видаляйте сайти по одному.

Пам’ятайте, що це дозволить позбавитися даних веб-сайтів, історії переглядів і файлів cookie. Якщо ви не бажаєте видаляти ці файли, спробуйте очистити пам’ять програм, як описано нижче.

Як очистити кеш додатків на iPhone

Поряд із Safari ви можете очищати кешовані дані для інших вбудованих та сторонніх програм. Один із способів – відкрити програму та видалити його вміст зсередини. Наприклад, якщо ви завантажили файли в OneDrive або Dropbox для автономного режиму, ви можете видалити локальні файли зі свого iPhone, не видаляючи їх з хмари. В інших програмах є вбудовані інструменти, як показано нижче.

Відкрийте ” Параметри ”, перейдіть до розділу ” Загальні ” та знайдіть там ” Сховище iPhone ”. Усередині цього пункту ви побачите додатки та дані, що зберігаються у них. Наприклад, у моєму випадку найбільше місця займають програми Подкасти, Фото та FiLMiC Pro. Не всі дадуть видалити дані, але деякі можуть це зробити. Просто відкривайте та вибирайте, що вам не потрібно.

Чи потрібно перезавантажувати iPhone

Усі операційні системи створюють тимчасові файли, які зазвичай призначені передачі даних у постійну пам’ять. Вони також створюються, коли пам’ять не може бути виділена для завдання, і ОС звертається до локального сховища, щоб використовувати його як блокнот.

Щоб видалити ці файли, вимкніть iPhone та негайно увімкніть його. На iPhone X та пізніших моделях одночасно натисніть та утримуйте кнопки зменшення гучності та живлення, потім змахніть праворуч, коли на екрані з’явиться повзунок ”Вимкнути”. Коли телефон вимкнеться, натисніть та утримуйте кнопку живлення, щоб увімкнути його.

На iPhone SE або iPhone 8 (і старіших) натискати для вимкнення кнопку звуку не потрібно.

Перезапуск звільнить частину системної пам’яті, тому процесор і ОС матиме достатньо місця для управління завданнями. Під час цього процесу будуть видалені всі часові файли та інша часова інформація.

Програми для очищення кешу

Ще один метод очищення кеша – використання сторонньої програми, призначеної для оптимізації вашого iPhone. Я не рекомендую користуватися такими способами , але не можу не сказати, що вони є.

Як правило, при використанні продуктів Apple рекомендується використовувати Apple-сумісні програми. Будьте обережні, коли ви вирішите використовувати сторонню програму для очищення, оскільки ви ризикуєте безпекою свого телефону. Особливо, якщо такі програми будуть вимагати занадто багато прав.

Реклама

Вас також можуть зацікавити новини:

Підписуйтесь на нас в Google News, Facebook та TikTok 

Не пропустіть

СВІЖІ НОВИНИ