Наші смартфони мають безліч різноманітних корисних функцій, серед яких і  режим економії енергії. Це спеціальна функція, яка дозволяє зберегти смартфон у робочому стані за низького заряду акумулятора.

Коли пристрій переходить у цей режим, його функціонал  серйозно знижується. Частина найбільш енерговитратних процесів вимикається, а частота процесора знижується. Режим енергозбереження може включатися вручну або автоматично, коли досягається певний відсоток заряду акумулятора.

Активувавши режим збереження енергії, ви помітите, що смартфон відразу знизить яскравість екрана, а очікуваний час роботи від акумулятора істотно зросте.

Цікаво, що багато користувачів не дуже люблять режим економії енергії на смартфоні, помилково вважаючи, що він швидше садить батарею. Але це абсолютна нісенітниця. Ось що відключається на смартфоні в режимі економії енергії:

  • Фонове оновлення програм. Якщо у вас увімкнено автооновлення, то в цьому випадку воно не працюватиме. Потрібно оновлювати програми вручну.
  • Завантаження пошти. Поштові програми будуть надсилати повідомлення набагато рідше або не надсилати їх зовсім. Зазвичай смартфон перевіряє сервер раз на 5 – 10 хвилин. Тепер вам доведеться вручну перевіряти вхідні повідомлення.
  • Голосовий помічник. Смартфон вимикає активацію голосом. Це відбувається через деактивацію функції фонового прослуховування оточення. Так відбувається і в iPhone, і в Android.
  • Знижується продуктивність процесора. Тактова частота процесора падає, і смартфон починає працювати повільніше шляхом зниження енергоспоживання.

Важливо відзначити, що чим раніше ви активуєте режим економії енергії, тим ефективніше він працюватиме. Зрозуміло, що активувавши цей режим за 100% заряду акумулятора, ви зможете якомога довше користуватися своїм смартфоном.

Режим економії може врятувати ваш день, якщо ви вийшли на роботу і раптово виявили, що забули зарядку або павербанк. Рекомендуємо не затягувати з активацією цієї функції та налаштувати її на автоматичне включення при досягненні 30% заряду батареї.

Остання можливість заощадити заряд, коли в акумуляторі залишається близько 20% – саме цим нехтують власники смартфонів. Включно з економією заряду на 10%, шансів збільшити час роботи у смартфонів майже не залишається – у сухому залишку ви зможете продовжити життя пристрою на 20 – 25 хвилин. А ось при активації на 20% акумулятор може видати годину додаткового часу, або навіть більше.

Багато смартфонів мають розширений режим економії енергії, який часто називається  режимом ультраекономії. У цьому сценарії ваш смартфон практично перетворюється на звичайний телефон із сенсорним екраном, який здатний лише дзвонити та відправляти SMS-повідомлення.

Інші непотрібні функції відключаються або обмежуються, щоб перенаправити всі ресурси на критичне збільшення автономності пристрою. Такий режим може стати в нагоді у справді екстримальних ситуаціях, якщо ви опинилися далеко від цивілізації без доступу до електрики, а підтримувати зв’язок із зовнішнім світом просто необхідно.

Якщо ви бажаєте, щоб ваш телефон економніше споживав ресурси, ви можете налаштувати його відповідно. Можна вручну вимкнути деякі неважливі функції, щоб заощадити заряд. Що можна вимкнути?

  • Живі шпалери . Анімації заставок витрачають багато енергії.
  • Автоповорот екрана . Датчик постійно працює, через що збільшується витрата батареї.
  • Світла тема оформлення . Якщо у вас IPS-екран, то користі в цьому немає, а з OLED-екранами це працює.
  • Активні бездротові з’єднання . Якщо ваш смартфон підключений через Bluetooth до фітнес-браслета або використовується Wi-FI, GPS або мобільний інтернет, можете сміливо відключати ці модулі – смартфон проживе трохи довше.
  • Фонові програми . Зверніть увагу на запущені у фоні програми: процеси залишаються відкритими довгий час, витрачаючи заряд батареї.

Багато користувачів переживають, що смартфон, який постійно перебуває в режимі заряду, може почати працювати гірше. Особливо коли у цьому режимі він заряджається.

Поспішаємо вас заспокоїти: ви можете використовувати режим економії заряду постійно, адже енергозбереження впливає лише на фонові функції та роботу датчиків. Він не стосується батареї, тому негативних наслідків не буде

Єдиний мінус – неповноцінна робота смартфона. Все-таки погодьтеся: краще, коли смартфон працює на всі 100 без будь-яких обмежень, і функції включаються автоматично, а не вручну, проте, якщо вам дійсно потрібно кілька зайвих годин роботи такою ціною – користуйтеся спокійно.