Статті

Відомо, де має стояти Wi-Fi роутер і куди не потрібно його ставити

Share

Кілька років тому Wi-Fi роутер зазвичай ставили неподалік вхідних дверей, щоб не простягати кабель всередину квартири та будинку. Але з роками з’явилося дуже багато високочастотних пристроїв, які створюють перешкоди вашому роутеру. Досить пошукати телефоном точки – у звичайній 5-поверхівці мій смартфон знаходить більше 30 точок доступу Wi-Fi. Всі ці пристрої створюють перешкоди, і це позначається на швидкості та якості підключення до інтернету. Поговоримо про те, куди потрібно ставити роутер, куди не потрібно, а також наприкінці статті ви знайдете поради щодо покращення якості сигналу Wi-Fi.

Найкраще місце — середина квартири чи будинку. Важливо, щоб не було залізобетонних стін, вони сильно глушать сигнал. Чим вище роутер, тим краще якість сигналу. У разі встановлення маршрутизатора в середину приміщення сигнал рівномірно розподілятиметься по всіх кімнатах. З умовою, що на шляху немає серйозних перешкод, наприклад холодильника, телевізора, акустичної системи домашнього кінотеатру.

Куди не варто ставити роутер Wi-Fi?

  1. У найдальшу кімнату. З перерахованих вище причин;
  2. На кухні та у ванній кімнаті. Причина тут у надмірній вологості, яка шкодить влаштуванню;
  3. Біля радіаторів опалення — роутер під час роботи гріється, а якщо температура навколишнього середовища буде більшою, то можливе уповільнення роботи маршрутизатора;
  4. Поряд із вікном або стіною, що межує з прохідною вулицею. У цьому випадку роутер буде аналізувати Wi-Fi сигнали від смартфонів людей, які проходять повз і може працювати повільніше;
  5. У захаращених місцях. Через №3 — роутеру потрібні повітряні потоки для тепловідведення. Не забувайте і про блок живлення, він не повинен бути завалений речами або якоюсь ганчіркою.
  6. У спальні чи місці, де ви перебуваєте тривалий час. Тим не менш, випромінювання високих частот ще вивчено не до кінця (занадто мало часу пройшло, щоб зібрати статистику). Тому, краще убезпечити себе від передавача, що знаходиться ВЧ. Так, багато хто скаже, мовляв, а що якщо у сусіда роутер біля моєї стіни? Стіна пристойно поглинає радіохвилі, і навіть без стіни на відстані 30 см сигнал від пристрою вже не нестиме особливої ​​шкоди.
  7. У важкодоступних місцях. За роутером та блоком живлення необхідно стежити і краще, щоб він був на помітному місці. Траплялися випадки, що корпус від Wi-Fi пристрою плавився через високі температури, що могло б призвести до пожежі. Також аудиту підлягає і блок живлення – періодично слід слідкувати за ним.

Що робити, якщо Wi-Fi все одно погано ловить?

У більшості випадків ваш роутер занадто слабкий або морально застарілий. Або ж у вас дуже великий будинок/квартира. Тут можна піти кількома шляхами:

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ
  • Придбати потужніший пристрій, наприклад з чотирма антенами;
  • Перейти на сучасний Wi-Fi 6 роутер (вимагає підтримки IEEE 802.11ax на всіх пристроях). Новий протокол Wi-Fi істотно відрізняється від попередніх як за швидкістю, так і за відгуком;
  • Використовувати Wi-Fi репітери або кілька роутерів;
  • Якщо ви живете у великому будинку, то на вихід прийде MESH система – кілька точок доступу, встановлених у різних кімнатах, щоб отримати безперервний сигнал.

Якщо ви знайшли орфографічну помилку, будь ласка, повідомте нас, виділивши цей текст і торкнувшись вибраного тексту.

Митник Михайло

Більшу частину свого дитинства Михайло провів, бавлячись із гаджетами та намагаючись з'ясувати, як вони працюють. Його захоплення технологіями призвело до того, що іграшкові роботи, радіокеровані машинки та навіть ігрові приставки часто розбирали на частини, які не підлягали ремонту. Якщо ви поставите йому провокаційне запитання на кшталт "Android чи iPhone?", ви отримаєте ретельний аналіз всіх "за" і "проти", а також есе на тисячу слів про те, як технології впливають на людство.

Опублікував
Митник Михайло
Tags: Wi-Fi
  • Останні записи

    Компанія Vodafone запускає власну версію штучного інтелекту: що зміниться для абонентів

    Один з найбільших мобільних операторів України поділився цікавою інформацією. Виявляється, що компанія протягом тривалого періоду…

    15.05.2024

    Apple анонсувала нові опції в iOS 18

    Apple почала тизерити нові функції, які стануть доступними на смартфонах після виходу iOS 18. Поки…

    15.05.2024

    У iOS 18 можна буде запускати програми голосом, причому без участі Siri

    Однією з найцікавіших функцій iOS 18, яку Apple анонсувала сьогодні, стане можливість запуску додатків або…

    15.05.2024

    Помилка в iOS 17.5 призводить до появи старих видалених фотографій

    На Reddit почали з'являтись повідомлення про те, що в останньому оновленні iOS 17.5 з'явилася помилка,…

    15.05.2024

    Як менше користуватися смартфоном: у вчених є відповідь

    Дослідження університету Мічігану показує, що утруднення функцій прокручування і натискання на екрані телефону на 16%…

    15.05.2024

    Чому Apple та Samsung не поспішають впроваджувати швидку зарядку

    У світі технологій, що постійно розвивається, для смартфонів дебати навколо швидкої зарядки посіли центральне місце,…

    15.05.2024