Статті

Стало відомо, як правильно заряджати iPhone

Share

Про «правильну» зарядку iPhone написано безліч статей та інструкцій, автори кожної з яких транслюють громадськості свою виняткову і неповторну думку. Одні переконують нас назавжди забути про швидку зарядку, інші всіляко лають бездротову, а треті взагалі відмовляють собі та оточуючим у праві користуватися пауербанками. Незважаючи на те, що ці способи заряджання акб такі різні, їх поєднує одне — впевненість порадників у колосальній шкоді, яка завдає акумулятору їх застосування. Що ж, мені є чим їх спростувати.

Я експериментував кілька років, перш ніж взятися писати цю статтю. Спочатку, звичайно, це був просто побутовий досвід, який народився з бажання на собі перевірити, а чи правдиві всі ті поради щодо умовно правильної зарядки. Адже, як не дивно, більшість із них виглядали цілком резонними, а отже, застосовними у реальному житті. Мені потрібно змінити кілька смартфонів, щоб зрозуміти, що все це повна нісенітниця.

Як краще заряджати Айфон

Якщо вам ліньки читати далі, ось відповідь на запитання, поставлене в заголовку: як завгодно. Так, заряджати iPhone можна як завгодно. Будь-яким способом, який вам подобається. Всі вони абсолютно безпечні, незалежно від того, звідки і як саме енергія надходить до акумулятора. Тим же, хто не приймає подібні твердження на віру, рекомендую прочитати подальший розбір. Тільки читайте до кінця там багато корисної інформації.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Основна мета, яку переслідують багато порадників, які пояснюють, як потрібно «правильно» заряджати iPhone , – це відстрочити знос акумулятора. Адже чим раніше це станеться, тим гірше, тому що тоді смартфон Apple просто почне працювати повільніше через вбудований механізм тротлінгу. Поки що все правильно. Ось тільки на практиці методи зарядки фактично не впливають на знос або, якщо і впливають, то так незначно, що цим показником можна і знехтувати.

Всі ми знаємо, що стандартний термін служби акумуляторів , які застосовуються в iPhone, це 500 циклів. Так Apple пише у себе на сайті і не приховує, пропонуючи користувачам орієнтуватися на це значення. Тобто щоб витратити один цикл, вам потрібно один раз розрядити iPhone , а потім зарядити його. Щоправда, найзручніше орієнтуватися саме на зарядку. Таким чином, якщо ви заряджаєте iPhone кожен день або трохи рідше, то його акумулятор зноситься приблизно через півтора роки.

Способи заряджання АКБ

Чи шкідлива швидка зарядка? Говорять, що так. Нібито чим нижча швидкість зарядки, тим вона дбайливіша і тим легше акумулятор переносить цю шокову процедуру, а значить, повільніше зношується. Але я маю два контр-доводи на користь того, що швидка зарядка повністю безпечна і їй можна користуватися без побоювань.

По-перше, Apple ніде не пише, що швидка зарядка скорочує ресурс акумулятора або взагалі йому якось шкодить. Якби це було так і це розкрилося, компанію напевно засудили б. По-друге, навіть у швидкому режимі iPhone заряджаються досить повільно. Їх максимум – це 15 Вт, під які Apple їх адаптувала. Тобто їм це норма. Причому неважливо, яким блоком живлення ви користуватиметеся: 20- або 96-ватним — швидше зарядка не піде.

Чи шкідлива бездротова зарядка? Ключовим аргументом проти неї є те, що це умовно протиприродний метод зарядки, під час якої iPhone ще й нагрівається . Правовірні заряджальні вважають, що магнітне поле, створюване індукційною котушкою, вбудованою в смартфони, негативно позначається на самому пристрої, його акумуляторі та здоров’я оточуючих людей.

В даному випадку можна повторити обидва мої доводи до попередньої тези. Хіба дуже доречно здивуватися, чому противники швидкої зарядки не виступають за бездротову. Адже цей спосіб заряджання набагато повільніший. Якщо ми беремо звичайну станцію з підтримкою стандарту Qi, то потужність, на якій iPhone заряджатиметься від неї, не перевищуватиме 7,5 Вт.

Чи можна заряджати iPhone уночі? Мій власний досвід показує, що можна. Незважаючи на те, що багато хто стверджує, що при тривалому впливі струму акумулятор починає швидше зношуватися, по факту це не зовсім так. По-перше, ті мікровтрати енергії, які акумулятор змушений заповнювати протягом усієї ночі, занадто незначні, щоб забрати у вас хоча б один цикл.

А по-друге, Apple вже давно пропонує механізм оптимізованої зарядки iPhone , який цього не допускає. Увімкніть його, перейшовши до “Налаштування” – “Акумулятор” – “Оптимізована зарядка”. У цьому випадку ваш iPhone, якщо ви залишите його заряджатися на всю ніч, спочатку зарядиться до 80%, а потім примусово зупинить зарядку, щоб відновити незадовго до передбачуваного моменту відключення від мережі електроживлення.

Заряджати Айфон від 20 до 80 – чи варто

Чи можна розряджати Айфон до 0? Думаю, ви чули про теорію правильної зарядки iPhone , при якій він розряджається не менше ніж до 20%, а заряджається не більше ніж до 80%. Мовляв, літій-іонні акумулятори влаштовані таким чином, що занадто сильна розрядка та заряджання шкодять їм. Чорт забирай, яка ж це нісенітниця! Принаймні з практичного погляду.

Адже якщо ваша мета полягає в тому, щоб продовжити термін роботи свого iPhone , не допустивши передчасного зносу, то який взагалі є сенс у тому, щоб добровільно позбавляти себе 40% його ресурсу? Адже якщо ви розряджатимете його тільки до 20%, а заряджатимете тільки до 80%, уявіть собі, наскільки частіше ви будете змушені ставити його на зарядку і піддавати небезпечному, як висловлюються дивані експерти, впливу електричного струму? Коротше, дичина. Просто заряджайте iPhone і розряджайте так, як вам зручно – довше проживе.

Пауербанки . Це взагалі окрема історія. На жаль, я не можу видати якусь статистику щодо їх використання, тому що задіяю їх для зарядки своїх пристроїв приблизно 2 рази на рік — коли їжджу у відпустку та з відпустки. Так що випробувати їхню руйнівну дію на собі мені якось не вдалося. Але я більш ніж впевнений, що вони є абсолютно безпечними. Принаймні, якщо ви користуєтеся якісним пауербанком на зразок цього . Втім, це правило відноситься взагалі до будь-яких зарядних аксесуарів. Так що не нехтуйте цим.

Як безпечно заряджати iPhone

З моменту початку мого експерименту минуло вже понад два роки. Я тестував різні способи заряджання акб на своїх особистих смартфонах, один з яких це Honor View 20 (з нього я і починав) та iPhone 12 (їм я продовжив). За цей час я цілеспрямовано не шкодував їх і регулярно ставив на зарядку на всю ніч, використовував зарядні пристрої високої потужності, бездротові зарядки з Аліекспрес і час від часу розряджав їх у нуль. Загалом, вийшло тестування і в хвіст, і гриву. На жаль, у мене немає жодних візуальних графіків, щоб продемонструвати вам швидкість зношування акумуляторів моїх смартфонів .

Незважаючи на це, скажу, що зараз максимальна ємність батареї iPhone 12 становить 95%, хоча з моменту його введення в експлуатацію пройшло вже більше року). Я заряджаю його приблизно щодня, іноді трохи рідше. Тобто за цей час я мав помітити якийсь неприродний відтік ресурсу, але цього не сталося ані на Айфоні, ані на Андроїд-смартфоні. У жодному разі не закликаю вас ставити цей експеримент на собі. Зрештою, це і довго, і досить проблематично, та й просто негуманно – навмисно трути дорогі пристрої. Але тепер я зі стовідсотковою впевненістю знаю, що сучасна техніка розрахована на дурнів, які заряджатимуть її неправильно. А це означає, що всі способи заряджання будуть правильними.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Митник Михайло

За 33 роки встиг зібрати невелику колекцію гаджетів Apple, обзавестися кількома лімітованими консолями. На "iTechua" ділюся виключно найкращими пропозиціями на придатні девайси, якими користуюся сам.

Опублікував
Митник Михайло
  • Останні записи

    Камера iPhone 16 Pro отримає п’ять основних оновлень, включаючи 6-кратний телеоб’єктив

    Майбутній випуск висококласних флагманів Apple, iPhone 16 Pro і 16 Pro Max, викликає значний ажіотаж,…

    29.04.2024

    Meizu 21 Note з камерою на 50 Мп показали на живих фотографіях

    Незважаючи на заяву компанії Meizu про вихід з бізнесу смартфонів, в мережі з'явився ще один…

    29.04.2024

    “Київстар” змінює тарифи: які будуть оновлені

    Мобільний оператор "Київстар" анонсував зміни у 2-х своїх тарифах. Оновлення стосуються домашнього інтернету в рамках функції Суперсила.…

    29.04.2024

    HTC випустить новий смартфон на Snapdragon 7 Gen 3 (фото)

    Смартфони HTC давно перестали бути масовими, але зникати з ринку не збираються. У Geekbench засвітилася…

    29.04.2024

    iOS 18 стане найбільшим оновленням для iPhone

    За чутками, iOS 18 стане найбільшим оновленням для iPhone, в якому Apple інтегрує штучний інтелект…

    29.04.2024

    Розкрито нову інформацію про суперфлагман Samsung Galaxy S25 Ultra

    Інформацією про смартфон поділився мережевий аналітик під псевдонімом Sawyergalox. За словами інсайдера, південнокорейський техногігант вирішив…

    29.04.2024