Статті

Як дізнатися, що в смартфоні є вірус – кілька ознак

Share

Головна небезпека вірусів у смартфоні – перехоплення SMS повідомлень. Тільки уявіть, що буде, якщо вірус отримає доступ до відправлення та читання SMS повідомлень. Якщо у вас підключений мобільний банк, то ви теоретично можете втратити всі гроші.

Більше того — віруси настільки розумні, що відразу видаляють відправлені та прийняті SMS. Тому я не рекомендую користуватися SMS банком: краще його відключити і перейти повністю на банківську програму, яка має свій захист і вірус практично нереально впровадитися в додаток.

А тепер самі ознаки. Для повноти картини бажано перезавантажити (вимкнути та включити) смартфон. Варто розуміти, що ознаки непрямі, на 100% є вірус чи ні вони не показують, оскільки сучасні віруси вміють добре маскуватися в системі.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Ознаки:

– Смартфон аномально гальмує. Особливо, під час розмови або відправки SMS/повідомлення через месенджери;

– У смартфоні з’являються програми, які ви не встановлювали;

— Вам стали надходити завищені рахунки за оплату стільникового зв’язку. Можливо, вірусне програмне забезпечення підключило вам різні платні послуги або списує баланс через короткі SMS;

— Ви бачите у надісланих SMS повідомлення, які ви не надсилали. Також це стосується і месенджерів;

— Почала з’являтися велика кількість реклами: у додатках, у браузері. До того ж реклама явно агресивна і незвичайна;

— Батарея смартфона раптом почала швидко сідати, хоча раніше заряд тримався довгий час;

— Пристрій нагрівається навіть якщо ви не запускаєте якісь потужні програми (відео або ігри);

– Високе споживання мобільного трафіку;

– Стали вилітати програми;

— Якийсь ваш обліковий запис був зламаний, з умовою того, що ви на нього заходили лише зі смартфона.

Вищезгадані ознаки є ознаками, що зі смартфоном щось не так. Далі я рекомендую поставити антивірусне програмне забезпечення (бажано платне, Доктор Веб або Касперський (є пробний період)) та просканувати їм пристрій.

Взагалі, Android влаштований так, що якщо ви поставили на нього занадто багато програм, то зрозуміти чи є вірус у них просто неможливо. Іноді антивірус не може знайти віруси, тому що ще не вивчив їх і зліпки вірусів не були доставлені в лабораторію антивірусних організацій.

Що робити?

Якщо ви помітили, що поведінка пристрою стала аномальною, то відразу ж згадайте, що ви встановлювали. Видаліть ці програми або спробуйте перевстановити їх.

Найкраще рішення – провести скидання до заводських налаштувань (жорстке скидання пристрою). Робиться він у налаштуваннях. Варто розуміти, що жорстке скидання зітре всі дані та програми, тому краще їх зберегти в хмару облікового запису або будь-куди.

Смартфон буде таким, яким ви його купили. З тією ж версією ОС і з тим самим набором програм. Усі проблеми підуть разом із скиданням, у тому числі й ті, які не пов’язані із потенційним зараженням.

Варто розуміти, що ризик підчепити вірус з Play Market мінімальний – тільки в тому випадку, якщо ви зовсім завантажуєте якесь непопулярне додаток.

В основному, Play Market модерує програми, а також перевіряє програму в момент скачування та установки на наявність шкідливого коду.

Найчастіше, шкідливі програми ставить сам користувач якщо завантажує і запускає .apk файли або ж “рутує” (отримує суперправа) свій смартфон. До того ж, впливає ще й операційна система: тим вона свіжіша, тим менший ризик зараження.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Митник Михайло

Більшу частину свого дитинства Михайло провів, бавлячись із гаджетами та намагаючись з'ясувати, як вони працюють. Його захоплення технологіями призвело до того, що іграшкові роботи, радіокеровані машинки та навіть ігрові приставки часто розбирали на частини, які не підлягали ремонту. Якщо ви поставите йому провокаційне запитання на кшталт "Android чи iPhone?", ви отримаєте ретельний аналіз всіх "за" і "проти", а також есе на тисячу слів про те, як технології впливають на людство.

Опублікував
Митник Михайло
Tags: поради
  • Останні записи

    Топ-3 способи захисту будь-якого смартфону від злому

    Атаки на мобільні пристрої стають все більш масовими, і прислухайтеся до порад кіберспеціалістів про те,…

    21.05.2024

    iPhone 17 Ultra отримає дизайн в стилі Google Pixel 8 Pro

    Apple планує кардинально змінити дизайн iPhone 17 Ultra, взявши на озброєння ідеї від Google із…

    21.05.2024

    Ось чому Windows XP небезпечно використовувати у 2024 році

    Використання застарілих операційних систем, таких як Windows XP, може становити значний ризик безпеки користувачів при…

    20.05.2024

    Як швидко зарядити смартфон – поради

    Довга заряджання батареї мобільного пристрою дратує багатьох людей. Проблема в тому, що користуватися гаджетом, що…

    20.05.2024

    5 найкращих смартфонів Xiaomi на весну 2024 року

    Ресурс TechRadar назвав п'ятірку найкращих смартфонів від китайського техногіганта Xiaomi. Xiaomi 14 названий найкращим з…

    20.05.2024

    Вийшло оновлення iOS 17.5.1 та iPadOS 17.5.1 – що нового

    Компанія Apple випустила невеликий апдейт операційних систем iOS та iPadOS. У версії 17.5.1 немає нічого…

    20.05.2024