Який iPad краще купити у 2022 році?

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Був час, коли Apple продавала лише один планшет. Це був iPad в одному кольорі, але з різними об’ємами пам’яті та версією із SIM-картою і без неї. Потім вийшов iPad 2, він уже був у двох кольорах. Наступного року з’явився iPad mini, потім світом правив тонкий iPad Air. Потім полетіли iPad Pro різних розмірів — на різний смак та бюджет.

У результаті з планшетами Apple та сама історія, що й з айфонами: їх стало дуже багато. Чим більший вибір, тим більше доводиться розмірковувати про доцільність покупки.

Apple iPad (2021), “просто” iPad дев’ятого покоління

Планшет початкового рівня за версією Apple відрізняється оптимальним співвідношенням ціни та якості. Він не блищить дизайном, виглядає простіше щодо старших iPad Air і Pro, зате ремонтопридатність у нього вище. Такі планшети часто купують дітям, а вони можуть знищити будь-що, навіть якщо запакувати планшет у захисний чохол. Принаймні не буде особливих проблем із заміною розбитого екрану — сімейний бюджет не звалиться одразу.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Модель, представлена ​​у 2021 році, отримала подвоєний обсяг вбудованої пам’яті щодо попередника. Отже тепер у «базі» отримуємо 64 ГБ, доплачувати за старшу версію з 256 ГБ особливого сенсу вже немає. Немає сенсу і купувати версію з SIM-картою: вона коштує набагато дорожче, а з урахуванням різниці в ціні простіше роздати інтернет з телефону.

Планшет нормально справляється з побутовими завданнями на зразок перегляду відео, редагування текстів або обробки фото. Чіпсет Apple A13 Bionic зразка 2019 цілком актуально виглядає і на рубежі 2021-2022 років: запасу вистачить на кілька років вперед, можна і пограти, і справами позайматися. Немає відчуття, що користуєшся застарілим пристроєм, iPad працює швидко, а щодо автономності він взагалі на одному рівні з більш дорогими планшетами Apple. Навіть роз’єм 3,5 мм для роботи з аудіо є.

Мені подобається базовий iPad тим, що отримуєш ту ж iPadOS, що і в дорожчих моделях, а заразом і підтримку корисних аксесуарів. Наприклад, можна купити чохол-клавіатуру і працювати з текстами, або малювати, використовуючи Apple Pencil першого покоління.

У продажу можна зустріти iPad восьмого покоління, але краще трохи додати і взяти все-таки дев’ятого: подвоєний обсяг вбудованої пам’яті і більш продуктивний чіп того вартий.

Ціна: від 11 999 гривень.

Apple iPad Air

На сходинку вище знаходиться iPad Air, який відрізняється цікавішим дизайном. Тонкий корпус, екран без повітряного прошарку, ніжні забарвлення – планшет не залишить байдужим.

Планшет окрім приємної зовнішності відрізняється гідною продуктивністю: його показали у 2020 році, на той момент він отримав топовий чіпсет Apple A14 Bionic. Запасу вистачить надовго, а якими завданнями навантажувати iPad тут вже вирішуйте самі. Благо, вистачає програм під різні творчі завдання: малювання, монтаж фото або відео, ігри. Як розважальна платформа iPad Air дуже гарний. До того ж разом з ним можна використовувати і Apple точніший Pencil другого покоління, і кілька різновидів фірмових клавіатур.

Також до плюсів планшета додам підтримку USB Type-C замість Lightning. Але на відміну від більш дорогої Pro-серії немає підтримки 120 Гц, хоча візуально планшет виглядає нітрохи не гірше, та й якість зображення відмінна. Чи потрібна ця надплавність — насправді привід для роздумів. Ще додам, що в iPad Air сканер відбитків вбудований в кнопку живлення, розблокування по Face ID не належить йому за статусом.

Планшет доступний з пам’яттю об’ємом 64 і 256 ГБ, крім модифікації з Wi-Fi можна вибрати версію з підтримкою SIM-карти. Як завжди, доплата за GSM-модуль, дуже велика.

Ціна: від 20 999 гривень.

Apple iPad mini

Дуже свіжа штука – Apple iPad mini. Це свого роду зменшений iPad Air: той самий дизайн, тільки в компактному корпусі. Планшет маленький, але як на мене, широкі рамки псують вигляд малюка і він виглядає гірше, ніж Air або Pro якийсь він непропорційний.

Але планшет із чудовою продуктивністю: у нього новий чіпсет Apple A15, як у айфонах останнього покоління. Просто знахідка для тих, хто бажає великий екран, але не хоче тягати з собою громіздкий iPad Air або переходити на лінійки iPhone Max. Невеликий iPad mini займає мало місце і це чудовий супутник у необтяжливих поїздках.

Але я б перед покупкою як слід подумав, чи варто купувати планшет з невеликим екраном чи ні – моїми відчуттями для iPad оптимальні діагоналі близько 9.7-11 дюймів.

Ціна: від 17 199 гривень.

Apple iPad Pro

За продуктивністю новий iPad Pro із системою-на-чіпі M1 ставить рекорди, не поступаючись ноутбукам Apple. Водночас він і за ціною межує з макбуками: для роботи на планшеті потрібна клавіатура. А якщо купувати епловську Magic Keyboard, то вона коштуватиме близько 5 000 гривень. Це, на хвилину, майже базовий iPad!

Топова Pro-серія отримала все найкраще, але навіть у світі дорогих iPad немає рівності. Наприклад, модель з 12,9-дюймовим екраном ви отримаєте miniLED дисплей, а ось у 11-дюймового планшета буде звичайний IPS. Якось не справедливо до тих, хто не хоче носити великий пристрій.

Для Pro’шек величезний вибір пам’яті: 128, 256, 512, 1 та 2 ТБ – в останніх випадках бюджет виходить якимсь космічним для планшета. Але загалом iPad Pro – це взагалі не про економію.

Це вибір тих, хто або хоче максимум наворотів за принципом “щоб було красиво, бюджет ролі не грає”, або тих, хто все-таки знає, як отримати користь від продуктивної начинки планшета. Але топові версії iPad Pro можна порівняти за ціною з MacBook Pro, тим більше, що для більш-менш активної роботи доведеться докуповувати дорогий чохол з клавіатурою.

Можливо, хтось скаже: шукайте старий iPad Pro 2020 з чіпсетом Apple A12Z. Але цієї моделі у продажу вже майже немає, хоча сам собою планшет дуже хороший, але знайти його новим за привабливу ціну вже не реально.

Ціна: від 30 000 гривень.

Висновок

Вибирати iPad загалом просто, все впирається в гроші. Причому ціновий розрив між базовим iPad та iPad Air, не кажучи вже про iPad Pro, дуже великий. В принципі, все як і з айфонами: за все доводиться платити, не важливо, ви користуватиметеся всіма наворотами чи ні.

Але якщо айфон це пристрій, яким користуєшся кожну годину і кожен день, то планшет часто грає роль допоміжного засобу. Хтось дивиться фільми, малює за настроєм, читає чи грає – у таких випадках я завжди раджу базовий iPad. За його скромною зовнішністю ховається достатня за продуктивністю начинка та всі можливості iPadOS.

Новий iPad mini я зовсім не зрозумів, може, потрібно довше з ним бути схожим, щоб полюбити його, але на мій погляд це дивний пристрій. У нього не такий великий екран для комфортної роботи, при цьому за розмірами він набагато більший за телефон. Ні туди, ні сюди.

Щодо iPad Air та iPad Pro висновок теж короткий: це красиві, швидкі та приємні у використанні планшети. Від екранів буде одне захоплення, на iPad Pro з його чудовим екраном дуже зручно малювати – це ідеальний вибір для всіх, хто захоплюється графікою. Витончені корпуси теж сподобаються – але за ціною добре укомплектований iPad Pro порівняємо з більш практичним у роботі ноутбуком.

При цьому порівнювати iPad Pro і базовий iPad теж не логічно, це пристрої з різних площин і якщо вже у вас є гроші на Pro, то навряд чи замислитеся про покупку початкового рівня. При цьому, якщо не знаєте, що вибрати iPad Air або iPad Pro, то я б зі спокійно душею купував iPad Air. Відносно простий, але практичний iPad дев’ятого покоління теж не варто списувати з рахунків: за співвідношенням ціни та якості він дуже добрий.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.