Статті

Як правильно вибрати модуль оперативної пам’яті для комп’ютера

Share

Оперативна пам’ять – те, що безпосередньо впливає швидкодія системи. Тому важливо вибрати ОЗП для певного складання комп’ютера правильно.

Фахівці зазначають, що оперативна пам’ять – один із компонентів, які впливають на ефективність роботи комп’ютера. При купівлі модуля необхідно звертати увагу на ряд параметрів.

  1. Форм-фактор . Існують два форм-фактори: DIMM та SO-DIMM. Перший варіант використовується здебільшого у настільних комп’ютерах, другий – у ноутбуках.
  1. Стандарти пам’яті . Є DDR3, DDR4. З них краще вибирати, звичайно, новішу версію – DDR4. При цьому, якщо ви хочете придбати ОЗП на вже існуючу платформу, потрібно керуватися стандартами, які підтримує материнська плата. Розрізняються DDR3 та DDR4 розміщенням контактів.
  2. Об’єм пам’яті та операційна система . Якийсь час тому на комп’ютерах стояли 32-розрядні операційні системи: вони передбачають використання максимум 4 ГБ оперативної пам’яті. Зараз використовуються 64-розрядні операційні системи, які дозволяють встановити ОЗП набагато більшого обсягу: наприклад, на Windows 10 це до 512 ГБ.
  3. Об’єм пам’яті та материнська плата . Важливо, щоб материнська плата підтримувала ОЗП об’єму, який ви збираєтеся купити. Перевірити сумісність можна в інтернеті за допомогою спеціальних утиліт.
  1. Частота . Чим вона вища, тим краще. Максимальна частота оперативної пам’яті стандарту DDR3 – 1866 МГц, а DDR4 – 2133-3200 МГц. Ще потрібно звертати увагу на те, яку частоту здатні підтримувати процесор та материнська плата.
  2. Пропускна спроможність . Чим вона вища, тим краще. Являє собою добуток обсягу даних, що передаються за один такт, на частоту системної шини.
  1. Таймінги . Чим їх значення менше, то швидше працює пам’ять. А ще якщо ви купуєте другий модуль ОЗП, то краще підібрати такий самий за таймінгами і частотою. Щоправда, як зауважує автор, загалом це далеко не найголовніший параметр при виборі, тому акцентувати на ньому не варто.
  1. Режими підключення ОЗП . Є багатоканальний та одноканальний спосіб. Що більше каналів підключення, то швидше працює ОЗУ. Здебільшого зараз використовується двоканальний тип, коли дві однакові за характеристиками планки пам’яті вставляють у різні за кольором слоти: наприклад, перший і третій, другий і четвертий.
  1. Охолодження . Користувач вважає, що краще купувати ОЗП із алюмінієвими радіаторами.

Що стосується вибору обсягу пам’яті, то в цьому випадку автор рекомендує визначитися з призначенням вашої збірки ПК. Якщо вам потрібен модуль оперативної пам’яті для ігрового комп’ютера, варто взяти мінімум 16 ГБ, краще навіть більше. Для роботи у професійних програмах потрібно 8-16 ГБ. А якщо ви збираєтеся просто сидіти в інтернеті і виконувати за допомогою комп’ютера стандартні завдання, вибирайте модуль об’ємом 4-8 ГБ.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Митник Михайло

За 33 роки встиг зібрати невелику колекцію гаджетів Apple, обзавестися кількома лімітованими консолями. На "iTechua" ділюся виключно найкращими пропозиціями на придатні девайси, якими користуюся сам.

Опублікував
Митник Михайло
Tags: поради
  • Останні записи

    Samsung планує випустити преміальні моделі Smart-годинників

    В останньому звіті компанії Samsung проскочила інформація про те, що вони хочуть оновити свою лінійку…

    04.05.2024

    Презентація Apple вже 7 травня: зібрані чутки про можливі анонси компанії

    7 травня компанія Apple проведе спеціальний захід, мабуть, присвячений iPad та аксесуарам для нього. Захід…

    04.05.2024

    Представлений Vivo Y100 4G – стильний середньобюджетний смартфон з одним нюансом

    Бренд Vivo випустив новий смартфон середнього рівня – Vivo Y100 4G, який отримав гарний екран,…

    04.05.2024

    Vivo X100 Ultra отримав 200 Мп камеру із телеоптикою Zeiss. Приклади знімків

    Компанія Vivo готується випустити просунутий смартфон своєї серії Vivo X100. Модель Vivo X100 Ultra отримає…

    04.05.2024

    “Google Карти” не впізнати: глобальний редизайн поширюється на смартфони

    Компанія Google розпочала велике тестування нового дизайну свого сервісу Maps. На даному етапі побачити його…

    04.05.2024

    Microsoft поставила на паузу оновлення ШІ Copilot для Windows 11

    Microsoft тимчасово припиняє публічне тестування нових функцій Copilot, свого ШІ -асистента, інтегрованого в Windows 11.…

    04.05.2024