Як правильно вибрати модуль оперативної пам’яті для комп’ютера

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Оперативна пам’ять – те, що безпосередньо впливає швидкодія системи. Тому важливо вибрати ОЗП для певного складання комп’ютера правильно.

Фахівці зазначають, що оперативна пам’ять – один із компонентів, які впливають на ефективність роботи комп’ютера. При купівлі модуля необхідно звертати увагу на ряд параметрів.

  1. Форм-фактор . Існують два форм-фактори: DIMM та SO-DIMM. Перший варіант використовується здебільшого у настільних комп’ютерах, другий – у ноутбуках.
  1. Стандарти пам’яті . Є DDR3, DDR4. З них краще вибирати, звичайно, новішу версію – DDR4. При цьому, якщо ви хочете придбати ОЗП на вже існуючу платформу, потрібно керуватися стандартами, які підтримує материнська плата. Розрізняються DDR3 та DDR4 розміщенням контактів.
  2. Об’єм пам’яті та операційна система . Якийсь час тому на комп’ютерах стояли 32-розрядні операційні системи: вони передбачають використання максимум 4 ГБ оперативної пам’яті. Зараз використовуються 64-розрядні операційні системи, які дозволяють встановити ОЗП набагато більшого обсягу: наприклад, на Windows 10 це до 512 ГБ.
  3. Об’єм пам’яті та материнська плата . Важливо, щоб материнська плата підтримувала ОЗП об’єму, який ви збираєтеся купити. Перевірити сумісність можна в інтернеті за допомогою спеціальних утиліт.
  1. Частота . Чим вона вища, тим краще. Максимальна частота оперативної пам’яті стандарту DDR3 – 1866 МГц, а DDR4 – 2133-3200 МГц. Ще потрібно звертати увагу на те, яку частоту здатні підтримувати процесор та материнська плата.
  2. Пропускна спроможність . Чим вона вища, тим краще. Являє собою добуток обсягу даних, що передаються за один такт, на частоту системної шини.
  1. Таймінги . Чим їх значення менше, то швидше працює пам’ять. А ще якщо ви купуєте другий модуль ОЗП, то краще підібрати такий самий за таймінгами і частотою. Щоправда, як зауважує автор, загалом це далеко не найголовніший параметр при виборі, тому акцентувати на ньому не варто.
  1. Режими підключення ОЗП . Є багатоканальний та одноканальний спосіб. Що більше каналів підключення, то швидше працює ОЗУ. Здебільшого зараз використовується двоканальний тип, коли дві однакові за характеристиками планки пам’яті вставляють у різні за кольором слоти: наприклад, перший і третій, другий і четвертий.
  1. Охолодження . Користувач вважає, що краще купувати ОЗП із алюмінієвими радіаторами.

Що стосується вибору обсягу пам’яті, то в цьому випадку автор рекомендує визначитися з призначенням вашої збірки ПК. Якщо вам потрібен модуль оперативної пам’яті для ігрового комп’ютера, варто взяти мінімум 16 ГБ, краще навіть більше. Для роботи у професійних програмах потрібно 8-16 ГБ. А якщо ви збираєтеся просто сидіти в інтернеті і виконувати за допомогою комп’ютера стандартні завдання, вибирайте модуль об’ємом 4-8 ГБ.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.