Як захистити свої облікові записи в інтернеті: найнадійніші способи

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

У листопаді Google запровадив двофакторну ідентифікацію для всіх своїх користувачів. Тепер, щоб потрапити до свого облікового запису, вам потрібно ввести не тільки пароль, але й код підтвердження, який прийде на телефон або інший пристрій. 

Такі застереження невипадкові. До облікових записів у Google та соцмережах прив’язане все наше життя в інтернеті. Якщо у вас вкрадуть пошту – ви втратите доступ до багатьох інших сервісів та особистих документів. За допомогою викраденого месенджера можна вивудити гроші у ваших близьких. А Facebook та Instagram – для багатьох іміджевий майданчик, іноді із тисячами передплатників, який складно буде відновити. 

Розповідаємо, як правильно подбати про захист свого облікового запису в інтернеті. 

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Google

Придумайте надійний пароль

Здавалося б, таку очевидну пораду не варто повторювати 2021 року. Але, як показало недавнє дослідження, qwerty та 123456 досі б’ють рейтинги популярності в Україні.  

Надійним вважається пароль, що складається із набору випадкових символів. Він повинен включати літери верхнього та нижнього регістру, цифри та не бути надто коротким. Ще один момент – не використовуйте однаковий пароль для всіх сервісів. Якщо хакери знайдуть вразливість в одному, отримають доступ до всіх ваших облікових записів. 

Перевірте свою резервну пошту

Обліковий запис Google багато з нас завели задовго до початку війни і заборони російських ресурсів. Переконайтеся, що досі маєте доступ до скриньки, яка допоможе розблокувати вашу основну пошту, якщо ви забудете пароль або втратите доступ до неї. 

Зміцніть двофакторну ідентифікацію

SMS-підтвердження, які надходить на ваш телефон – найпростіший спосіб захиститися від злому. Але в Google рекомендують подбати про більш серйозний захист – використовувати на другому етапі електронний ключ або сповіщення від Google. Їх складніше перехопити, аніж мобільні повідомлення.

Оновіть програмне забезпечення

Переконайтеся, що ви використовуєте останню версію браузера, програм та операційної системи. Застарілі програми більш вразливі до атак хакерів. 

Уникайте підозрілих листів та веб-сторінок

Не вводьте свої особисті та фінансові дані на неперевірених сайтах, а також не переходьте за підозрілими посиланнями, які надходять на вашу пошту. 

Не авторизуйтесь через Google на незнайомих сайтах

Спокуса спростити собі життя дуже велика. Мало хто захоче вводити дані вручну, які необхідні для реєстрації. Однак подумайте про рівень загрози. Навіть великі ресурси не завжди можуть забезпечити захист особистих даних своїх користувачів. Іноді злиті в мережу логіни та паролі з’являються на різних хакерських ресурсах. 

Купуйте ключ безпеки

А що робити, якщо ви громадський діяч, бізнесмен чи журналіст, який має доступ до інформації, що становить інтерес для інших? Для таких користувачів можна запросити додатковий захист Google. 

Цей сервіс безкоштовний, але вам знадобиться купити два ключі безпеки: основний та резервний. Вартість такого стартує близько 1000 гривень. Якщо ви вийдете зі свого облікового запису або захочете потрапити до нього з нового пристрою, вам обов’язково доведеться скористатися таким ключем. 

Facebook та Instagram

Facebook – ще один популярний майданчик для атаки шахраїв. До порад безпеки, які вже озвучив Google, у компанії додають ще кілька пунктів. 

Не забувайте виходити з облікового запису

Навіть якщо це ваш персональний робочий комп’ютер, за вашої відсутності його можуть використовувати інші люди. А може, ви десь залогинилися у Facebook так давно, що вже й самі забули? Перевірити це можна у налаштуваннях. Перейдіть до розділу “Безпека та вхід” та вивчіть всі активні сеанси. Будь-який з них відразу ж можна буде віддалено завершити. 

Налаштуйте повідомлення про підозрілі спроби входу

Якщо хтось спробує увійти до вашого облікового запису з підозрілого пристрою або браузера, ви відразу отримаєте оповіщення. Якщо ви про це нічого не знаєте, натисніть “Це не я”. Тоді Facebook допоможе вам скинути пароль та убезпечити свою сторінку. Увімкнути цю опцію можна в розділі “Налаштування безпеки та входу”. 

Увімкніть двофакторну автентифікацію

На відміну від Google, ця функція поки не включена за замовчуванням. 

Відкрийте “Параметри безпеки та входу” та прокрутіть вниз до цього пункту.

При налаштуванні двофакторної автентифікації ви зможете вибрати один із способів перевірки:

  • Ключ безпеки на сумісному пристрої.

  • Коди для входу, що генеруються стороннім додатком для автентифікації.

  • Коди у SMS, що надходять на мобільний телефон.

Придумайте для логіну додаткову пошту

Якщо ви охоче ділитеся своєю електронною поштою з усіма та скрізь – це може стати ще одним додатковим джерелом уразливості. Створіть другу, ніде “не засвічену” пошту. Тепер хакерам знадобиться більше часу та інформації, щоб вас зламати. 

Підписуйтесь на LIGA.Tech у Facebook: головні новини про технології

Налаштуйте додатковий захист для публічних сторінок

Для акаунтів з великою аудиторією, а саме вони найчастіше стають мішенню хакерів, існує функція Facebook protect . Вона допомагає забезпечити додаткові заходи безпеки для облікових записів, у тому числі відстежувати потенційні ризики злому.

Viber

Цей популярний в Україні месенджер досить добре захищений за умовчанням. Однак він має свої вразливі місця. 

Не довіряйте обліковцям-клонам 

У Viber легко замаскуватися під будь-кого. Достатньо створити обліковий запис з таким же ім’ям і фото. Якщо вам надійшло підозріле повідомлення або посилання, наприклад, від банку, переконайтеся, що це не шахраї. Аналогічно дійте, якщо вам несподівано вирішив написати хтось із старих знайомих. Раптове прохання переказати гроші або надати якусь особисту інформацію має вас насторожити. 

Не підключайтеся до публічних Wi-Fi мереж 

Бажання отримати доступ до безкоштовного трафіку або просто швидше мережі, часом пересилує здоровий глузд. Однак не забувайте, щоразу підключаючись до публічних Wi-Fi мереж, ви збільшуєте свої шанси бути зламаними. Хакери можуть перехопити незашифровані дані або заволодіти кодом авторизації, перенаправивши його на свій гаджет.  

Користуйтесь секретними чатами

Якщо йдеться про конфіденційну інформацію, захистити її можна за допомогою функції секретних чатів. Навіть якщо ваш обліковий запис зламають, отримати доступ до вашого листування буде неможливо. Вона збережеться лише на пристрої, з якого ви вели діалог. 

Не завантажуйте підозрілі файли

Найчастіше віруси маскуються під документи з розширенням .exe, .rar, .zip. Переконайтеся, що файл, який ви відправили, дійсно надійний. Завантажуйте його лише, якщо справді довіряєте вашому співрозмовнику. 

Telegram 

До цього месенджера застосовні ті самі правила, що й до Viber. Але все-таки Telegram пропонує трохи більше способів посилити захист свого облікового запису. 

Встановіть свій пароль

Як і Google, Facebook і Instagram, тут доступна двофакторна авторизація, яку можна налаштувати в розділі “Конфіденційність”. Це означає, що для входу в обліковий запис вам доведеться ввести не тільки код із SMS, але й ввести пароль, який знаєте тільки ви. 

Підписуйтесь на LIGA.Tech у Telegram: тільки важливе

Приховати номер 

На відміну від Viber, Telegram дає можливість зробити ваш обліковий запис більш приватним. Зайдіть у розділ “Конфіденційність” та виберіть “Номер телефону”. Поставивши галочку “Ніхто”, ви закриєте доступ до нього навіть тим, хто є у вашій телефонній книзі.

І останній пункт буде актуальним абсолютно для всіх облікових записів. Від злому не застрахований ніхто, тому обов’язково робіть резервні копії важливої ​​вам інформації. Наприклад, у Facebook та Instagram у вас є можливість створити та завантажити архів усіх старих постів та фото на комп’ютер. А важливі документи в Google можна дублювати на додатковий обліковий запис. 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.