Чим небезпечний екологічний спосіб видобутку енергії

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Вітряна енергетика, яка вважається нешкідливою для планети, виявилася небезпечною для здоров’я людини. Французи Крістель і Люк Фокерт постраждали від тривалого перебування поблизу турбін і довели це в суді, отримавши понад 100 тис євро як компенсацію.

У 2008 році за 700 метрів від будинку подружжя встановили вітрогенератори. Через п’ять років європейці зіткнулися з постійним нездужанням — почастішали головний біль, депресивні стани, з’явилися нудота, проблеми із серцем та зі сном.

Виявляється, здоров’я подружжя підірвало сусідство з цими вітряками — їхні лопаті голосно шуміли, а світло блимало кожні дві секунди.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Ми були змушені встановити зовнішнє освітлення, щоб нейтралізувати ефект спалахів.

Кристель и Люк Фокерт

Справжню причину нездужання пари назвав судмедексперт. Фахівець пояснив його «синдромом турбіни», при якому через мерехтливе світло і сильний шум від вітряків можуть виникати або загострюватися різні хвороби.

Перший позов французів на енергетичні компанії суд відхилив у 2020 році, після чого вони подали апеляцію, де експерти довели шкідливий вплив вітрових установок. Слухання у справі все ж таки відбулося — за його підсумками їм виплатили понад 100 тис євро, а також змінили швидкість роботи та освітлення на шести турбінах.

Адвокат пари Аліс Террасс зазначила, що раніше подібних скарг від тих, хто проживає поряд з вітряними електростанціями, не надходило, і успішне рішення у справі Фокертів може спонукати інших європейців нажитися на енергетичних компаніях.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.