Чому подорожчають смартфони, ноутбуки та побутова техніка

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Затримки з постачання смартфонів, ноутбуків, комп’ютерів і т.д. стали помітні, щойно почала “оклігувати” економіка, десь наприкінці минулого року.

Про це розповів співзасновник та головний виконавчий директор Rozetka Владислав Чечеткін.

З середини поточного року це набуло великих масштабів, бо мали виходити нові моделі, і вони трохи виходили, але на них не вистачало чіпів, не вистачало інших елементів, тож відчувається проблема.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Зокрема Apple відрапортував, що вони зазнають збитків — на $6 млрд не продали продукцію, тому що не було елементів. А це надприбуткова компанія і вона готова платити за ці чіпи дуже багато. Ви розумієте, як це відбувається: той, хто більше платить, той отримує; той, хто платить менше, не отримує чи отримує залишки. І якщо навіть на дорогі iPhone не вистачає, ви можете уявити, що відбувається з дешевими товарами.

Якщо говорити про виробників та конкретні товари, то найбільше проблем із новими девайсами. Тобто все, що представили цього року, все, що потребує найновіших технологій, там усюди є проблеми. Так, ноутбуки Dell загалом перестали продаватися в Україні.

Ситуація з побутовою технікою трохи краща. Там проблеми пов’язані насамперед не з чіпами, а з транспортуванням. Тому що транспорт, саме контейнери з Китаю, подорожчали у 4-5-6 разів. Їх не вистачає, вони майже щотижня дорожчають. Особливо це відчувається перед “гарячим” сезоном, коли відбуваються різдвяні покупки.

Тож зараз дорожчає майже все, хоч би як це звучало.

Замовлень на електроніку немає. Усі звикли, що автомобіль можна й почекати, а ноутбуки купують із сьогоднішнього дня на завтра чи максимум на післязавтра. Ми не можемо гарантувати поставки через три місяці, тому ми такі опції як замовлення не пропонуємо.

Важко прогнозувати, скільки це триватиме. У четвертому кварталі дуже великий попит. Потім Китайський Новий рік, у цей період Китай трохи завмирає і це впливає на постачання. Плюс ніхто не знає, що буде з пандемією, можна сказати, що це черговий чорний лебідь, який може поплутати всі плани. Але, швидше за все, ситуація почне вирівнюватись після першого кварталу, другий квартал має бути спокійним і все має почати вирівнюватись.

Але якщо вам зараз потрібен ноутбук, телефон, фотоапарат чи, наприклад, холодильник, і він десь є, може, трохи дорожчий, але є, варто купити його зараз, бо ніхто не може сказати, що у січні чи березні буде краще.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.