Куди діваються видалені повідомлення в месенджері

Експерт Павло М'ясоїдов розповів, куди дівається видалене листування в месенджері й чи можливо його «знищити» повністю

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Месенджери зараз користуються великою популярністю і є чи не основним засобом комунікації, а отже, зберігають у собі велику кількість особистих даних. І користувачі сподіваються, що цінна інформація не виходить за межі пристрою, і в разі чого можна швидко “почистити” контент, убезпечивши себе. Але експерт Павло М’ясоїдов зазначив, що не все так просто.

За словами фахівця, дотримання цифрової “гігієни” та всіх правил безпеки, звичайно ж, знижує ризик витоку важливої інформації та даних. Але проблема полягає в тому, що розробники програмного забезпечення мають кілька лазівок, за допомогою яких вони можуть легко отримати доступ до вашого листування.

Експерт зазначив, що більша частина комунікаційних програм побудована на клієнт-серверній архітектурі. Це означає, що система працездатності завжди звертається до інфраструктури розробника, обмінюючись із нею різним контентом. Там він обробляється і передається вашому співрозмовнику.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Якщо в месенджері включено “наскрізне шифрування”, тоді декларується, що листування можуть бачити лише ті користувачі, які в ньому беруть участь. Але така захисна функція є не у всіх додатків, та й це лише заява. При серйозних цілях ключ підбирається до закритих даних.

Тобто, видаляючи листування в месенджері, користувач повинен розуміти, що воно все одно залишається на серверах компанії. Він втрачає до неї доступ, а от в інженерів та розробників він залишається. І період зберігання видалених користувачами даних може становити дуже значний період.

Звичайно, є способи, які дозволять підвищити захист, наприклад спеціальні програми. Але це можливо, якщо технологія передачі працює в обхід сервера протоколом peer-to-peer. Надсилати окремі повідомлення в такому ключі можна і в месенджері Telegram, але тільки якщо відкрити такий чат окремо через налаштування.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.