Як прискорити роботу ноутбука

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Комп’ютер починає працювати мляво, а відкриття сторінок в браузері займає вічність? Здається, що все сповільнилося? Якщо ви спостерігаєте ці симптоми, саме час подбати про своєму ноутбуці. Ми представляємо найважливіші способи, які допоможуть прискорити роботу вашого лептопа. Зі статті ви дізнаєтеся, як прискорити ноутбук, як підвищити продуктивність ноутбука в іграх і ін.

Перевірте на наявність вірусів

При діагностиці раптово сповільнюється ноутбука слід почати з того, щоб переконатися, що причина його повільності не пов’язана із зовнішніми факторами. Acer, HP, Asus, Dell, Lenovo – для вірусів бренд не має значення. Коли ми починаємо заходити в більш-менш віддалені куточки Інтернету, шкідливі коди можуть проникнути в наш ноутбук в будь-який момент. В результаті наш ноутбук, замість того, щоб безперебійно працювати на нас, може перетворитися в комп’ютер-зомбі, що виконує завдання іншого господаря. Злом кодів без нашого відома або видобуток криптовалюта можуть сильно знизити продуктивність ноутбука. Один із способів уникнути такого сюрпризу – використовувати перевірений і завжди оновлюється антивірусне програмне забезпечення і регулярно перевіряти наявність онлайн (і інших) загроз.

Дефрагментація диска

Жорсткий диск комп’ютера можна порівняти з книжковою полицею: з часом його полки заповнюються новими томами, а місце, займане збереженими файлами, збільшується. Проблема в тому, що комп’ютер, як і більшість з нас, складає нові книги одну за одною, не піклуючись про те, що товсті книги лежать поруч з тонкими, високі – поруч з короткими, а книги з улюблених серій розкидані по всіх полках. Книжкова шафа, який росте з часом, хоча і виглядає красиво і барвисто, позбавлений порядку, відомого по бібліотечних полиць, і через роки нам важко ефективно знайти потрібну книгу. З жорстким диском ноутбука справа йде так само. Нові програми, документи і фотографії розкидані по всьому диску замість того, щоб утворювати логічні послідовності. Це уповільнює доступ до файлів і може вплинути на швидкість роботи ноутбука. Єдиний спосіб зробити інакше – систематично організовувати диск, або дефрагментувати його. Упорядкування даних на диску повинно бути першим кроком, який ви вживаєте, коли хочете прискорити свій старий ноутбук.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Переконайтеся, що у вас достатньо вільного місця

Диск скрипить, програми зависають, а відкриття іншого вікна або програми займає цілу вічність. Це може бути сигналом того, що на комп’ютері не вистачає вільного місця. Хтось може запитати: “Але як же так, адже у мене було 6 гигов вільних …”. Кількох вільних гігабайт на системному диску (тому, де встановлена Windows) може дуже швидко стати недостатньо. Кожна відкрита програма резервує для себе якийсь часовий простір на жорсткому диску. Відео, яке ви дивитеся онлайн, особливо ресурсномістких. Найгірше те, що кеш часто не очищається автоматично після їх перегляду і закриття. Тільки вимикання браузера, а іноді і перезавантаження комп’ютера відновлюють вільний простір і первісну працездатність ноутбука.
Тому на диску ноутбука завжди має бути 10-15 Гб вільного місця. Крім того, рекомендується час від часу перезавантажувати ноутбук, а не просто залишати систему в сплячому режимі.

Скільки вкладок у вас відкрито?

Це питання пов’язане з попереднім. Дуже часто можна побачити браузери з 20-30 відкритими вкладками. Для кожного з них резервується пам’ять і ресурси ноутбука, що може займати місце на диску і обмежувати швидкість роботи. Для старого, менш потужного комп’ютера це може бути просто смертельно небезпечно. Якщо вас хвилює питання прискорення роботи вашого ноутбука, то таких ситуацій слід уникати. Ви завжди можете додати в закладки сторінки, які одного дня можуть вам знадобитися. Інший спосіб – встановити додаток, таке як Pocket, для зручного збереження статей, відео та іншого контенту.

Зміна налаштувань живлення

Не всі знають про це, але коли ви працюєте від батареї, на швидкість роботи ноутбука також впливають настройки харчування. Якщо ви хочете отримати максимальну продуктивність, вам необхідно змінити план харчування, сфокусувавши його на максимальному збільшенні часу автономної роботи на той, в якому пріоритет віддається продуктивності.

Однак є два моменти, про які слід пам’ятати:
1. Найкращий час автономної роботи в Windows забезпечується збалансованим планом харчування ноутбука;
2. Плани живлення мають значення тільки при роботі від акумулятора.

Як прискорити ваш ноутбук для ігор

Відеокарта в найбільшою мірою відповідає за плавність при грі на ноутбуці. Тому, щоб прискорити продуктивність ноутбука в вимогливих іграх, для виведення зображення завжди слід використовувати виділену відеокарту, а не набагато слабшу, інтегровану з процесором.

Також важливо пам’ятати, що температура таких компонентів, як CPU і GPU, також впливає на швидкість роботи комп’ютера. Погано працює система охолодження викликає надмірне накопичення тепла і теплове дросселирование – автоматичне зниження робочих параметрів, яке захищає CPU і GPU від перегріву.

Щоб мінімізувати виникнення теплового дросселирования, слід грати на ноутбуці, встановленому на твердій рівній поверхні, наприклад, на столі, а не на ковдрі чи покривалі. Якщо ваш ноутбук все ще надмірно нагрівається, подумайте про інвестування в охолоджуючу підставку для ноутбука. Вентилятор, розміщений на підставці, повинен підтримувати вбудовану систему охолодження ноутбука.

Користувачі ігор також повинні керуватися здоровим глуздом і підлаштовувати налаштування гри під своє обладнання. Запуск вимогливою гри з високою якістю деталізації на занадто слабкому комп’ютері обов’язково призведе до зниження швидкості відображення, Дроселювання і обриву гри.

Додаткова оперативна пам’ять

8 ГБ оперативної пам’яті – це мінімум, необхідний для комфортної роботи та ігор на комп’ютері. Збільшення пам’яті до 16 Гб – непогана ідея, але користь від неї отримають тільки геймери. Однак якщо ви плануєте редагувати на комп’ютері фільми, працювати з великими графічними файлами, а тим більше обробляти 3D-графіку, то 16 Гб ОЗУ стає необхідним мінімумом. У робочих станціях чим більше швидкої пам’яті, тим краще. Для тих, хто займається рендерингом 3D-об’єктів або редагуванням фільмів у форматі 4K, кожен додатковий гігабайт оперативної пам’яті на вагу золота і значно прискорює такі процеси.

Перехід з жорсткого диска на SSD

Значне збільшення швидкості роботи ноутбука може бути досягнуто за рахунок заміни магнітних жорстких дисків на твердотільні накопичувачі. SDD безпосередньо вплине на час завантаження операційної системи, запуск ігор і завантаження рівнів.

Якщо у вашому ноутбуці два диска, один з яких призначений для системи, а інший – для зберігання даних, то в ідеалі обидва повинні бути однаково ефективними. Однак просто заміна системного диска старого зразка на SDD буде великою перевагою. Другий варіант – гібридне рішення, що поєднує твердотільний накопичувач M.2 PCI-Express (наприклад, 240-гігабайтний) з другим, більш повільним SSD SATA III (наприклад, 512 ГБ).

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.