iOS 15 протестували на старих iPhone. Чи варто оновлюватися?

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

В цьому році Apple надала вибір: або залишитися на колишній iOS 14 і отримувати тільки апдейти безпеки, або перейти на iOS 15. Нещодавно було проведено детальне тестування, де з’ясували, як поводиться п’ятнадцята ОС на актуальних моделях iPhone. Розбираємося, чи варто оновлювати операційну систему.

Швидкодія

Роботу 15-ої версії порівнювали з iOS 14.8 і 13.7. Насамперед виміри провели на смартфонах, що вийшли до 2016 року (iPhone 6S, iPhone SE першого покоління і iPhone 7). Що стосується синтетичних тестів, в утиліті Geekbench 5 різниця в цифрах між системами вийшла незначною: близько 1-2%.

Проте наголошується, що оновлення вплинуло на швидкість в повсякденних завданнях. І не в кращу сторону – після переходу на iOS 15 старі айфони відкривають програми помітно повільніше. Це відноситься і до штатного, і до стороннього софту.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Якщо якийсь додаток запускається швидше на свіжій версії, це швидше виняток з правил. Ймовірно, причина такого спаду криється в нестачі оптимізації під старе залізо. Можливо, ситуація покращиться в iOS 15.1.

Цікавий результат спостерігається у iPhone 8 з встановленої iOS 15. Після поновлення апарат, згідно з вимірами Geekbench 5, працює на 16% спритніше. Що стосується швидкодії в реальному житті, ситуація дещо ліпша, ніж у iPhone 7 і старіших поколінь. Відставання від попередніх версій iOS за швидкістю роботи якщо і зустрічається, то рідко. В цілому iPhone 8 на iOS 15 функціонує не гірше, ніж раніше.

iPhone XR і iPhone 11 в бенчмарку приросту не отримали – різницю можна списати на статистичну похибку. При цьому фактичне швидкодію не зменшилася, а тільки зросла: автори тестів помітили, що гаджети працюють відчутно спритніше.

Автономність

Розглянемо другий важливий параметр – автономність гаджета з iOS 15. Ось скільки смартфони з різними версіями операційки протрималися без підзарядки:

Результати вийшли неоднозначними. Десь спостерігається невеликий спад, як у iPhone SE. З п’ятнадцятою версією системи він живе на 10-15 хвилин менше, ніж на попередніх ОС. Десь розрив склав більше часу: якщо вірити тестам, автономність iPhone XR з iOS 15 знизилася на півгодини. А у iPhone 6S вона скоротилася на 36 хвилин.

Але в деяких випадках навпаки, iOS 15 несподівано покращує час роботи апарату. iPhone 7, наприклад, став працювати на 29 хвилин довше, ніж на iOS 13. Автономність iPhone 8 теж трохи підросла: приблизно на 10 хвилин. А у iPhone 11 вона майже не змінилося – різницею в 3 хвилини на користь iOS 14 можна знехтувати.

Чи варто оновлюватися на iOS 15?

Не можна відповісти однозначно. Якщо актуальні функції iOS 15 вам не потрібні, краще залишитися на старих поколіннях (аж до iPhone 7). Тут все банально: чим новіше айфон, тим краще він себе покаже на свіжій версії iOS. Рішення варто приймати в залежності від пристрою.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.