Статті

Названі нові схеми обману української молоді інтернет-шахраями

Share

Згідно з результатами дослідження аудиторії компанії OLX, в 2021 році майже половина (45%) користувачів сервісу стикалися з інтернет-шахраями. При цьому, 18% користувачів нічого не знають про способи захисту своїх платежів і кожен третій готовий оплачувати покупки за передоплатою.

Висновок, який напрошується після вивчення цих цифр, такий: найменш технічно підкованими і більш уразливими є користувачі старшої вікової групи. Наприклад, вони не стежать за тим, на яких саме сторінках вони роблять оплату. Тому, може здатися, що молодь значно рідше страждає від інтернет-шахрайства.

І можливо це дійсно так на сайті OLX, проте останнім часом, у міру того, як молодіють самі інтернет-шахраї, все більш популярними стають інші майданчики, де вони також знаходять свою аудиторію. Йдеться про соціальну мережу Instagram і месенджерах Viber / Telegram.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Чому шахраї вибирають ці майданчики?

По-перше, вони найбільш є їх активними користувачами, в силу віку і прекрасно розуміють, що потрібно їх аудиторії. По-друге, використання цих майданчиків дозволяє застосовувати найпростіші технічні інструменти, які не потребують володіння спеціальними навичками, на кшталт створення фішингових сторінок і підключення сумнівних платіжних шлюзів.

Типова схема інтернет-шахраїв нового покоління полягає в створенні групи в месенджері або сторінки в «інстаграмі», яка наповнюється краденими зображеннями товару і фальшивими відгуками.

Причому, іноді шахраї не заморочуються настільки, що крадуть і самі відгуки у інших магазинів, просто додаючи до них свій логотип:

Разом з тим, сам факт наявності подібних відгуків виглядає досить переконливим і, згідно, з тим же дослідженням OLX, є переконливим доказом на користь вибору продавця для всіх без винятку вікових груп.

Фактор «соціального доказу» є надзвичайно важливим, хоча і найбільш легко підробляли. Наприклад, досить набрати в вайбер-групу побільше передплатників через спам-розсилку або посилання на сайтах оголошень і цифри на лічильнику учасників групи будуть надавати сприятливе враження на нових учасників, які випадково забрели в групу через пошук.

У той же час, всі комунікації з потенційними жертвами ведеться через особисті повідомлення, а коментарі незадоволених клієнтів просто видаляються.

Найчастіше в подібні «магазини» забрідають ті, хто шукає «унікальні» і «модні» товари, за вигідною ціною. У модною, але бідної молоді популярні одяг з Європи та техніка Apple. А клієнти при грошах найчастіше «горять» на шахрайських магазинах (або виробництвах) дизайнерських меблів. Причина низьких цін може бути найрізноманітнішою, наприклад – товари б / у або розпродаж зі складу, головне – це приваблива ціна, яка, власне, і є наживкою.

 Способи виманювання грошей

Тут теж ніхто не винаходив велосипед. Найпопулярніший спосіб – він же найпростіший. Це передоплата на карту, під тисячею різних прийменників. Так, багато хто до цих пір на це ведуться. Другий за популярністю спосіб – це створення фейковий магазину (на безкоштовному конструкторі сайтів або власному движку), але це вже більш дорогий спосіб.

Самий «трендовий» зараз спосіб оплати – підроблена «ПРОМ Оплата», що імітує сервіс безпечних угод популярного маркетплейса. Однак його реалізація вимагає вже вміння програмувати. При цьому, якщо попросити шахраїв дати ссилочку на їх магазин в системі Prom.ua, відповідь буде приблизно таким:

У парадигмі сучасних інтернет-медіа, коли онлайн-ЗМІ і прес-офіси міністерств переїжджають в Telegram, а почати бізнес в Instagram «на коліні» може будь-хто, офіційні сайти і великі сервіси є пережитком.

Таким чином, при уявній обізнаності молоді в питаннях інтернет-безпеки, шахраї винайшли нові переконливі способи обману, оскільки прекрасно розуміють свою аудиторію і говорять з нею на одній мові.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Митник Михайло

За 33 роки встиг зібрати невелику колекцію гаджетів Apple, обзавестися кількома лімітованими консолями. На "iTechua" ділюся виключно найкращими пропозиціями на придатні девайси, якими користуюся сам.

Опублікував
Митник Михайло
  • Останні записи

    5 непотрібних функцій сучасних смартфонів, за які ми переплачуємо

    Ви коли-небудь замислювалися, чому одні смартфони дорожчі за інші ? Зрозуміло, що флагмани отримують покращену…

    02.05.2024

    Куо: Apple Watch Ultra майже не отримають апаратних оновлень цього року

    Трохи більше півроку тому аналітик ланцюжка поставок Apple Мінг-Чі Куо заявив, що шанси на запуск…

    02.05.2024

    В Україні готують законопроект про роботу Telegram, Tik-Tok і YouTube

    Влада України зможе вимагати від соцмереж блокувати той чи інший канал. «В Україні готують законопроект…

    02.05.2024

    Смартфони на Android скоро отримають новий спосіб керування налаштуваннями виведення звуку

    Схоже, Google працює над цікавою новою можливістю для користувачів Android – можливістю керування виведенням звуку…

    01.05.2024

    У росії створюють РЕБ-дрон із штучним інтелектом

    Російська компанія «Герань» заявила про створення мобільної установки «Абзац», яка, за їхніми словами, здатна боротися з безпілотними літальними…

    01.05.2024

    Телефон на зарядці всю ніч: шкідливо чи ні

    Багато власників смартфонів побоюються залишати гаджети на зарядці на всю ніч і правильно роблять. Пояснюємо,…

    01.05.2024