Названі нові схеми обману української молоді інтернет-шахраями

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Згідно з результатами дослідження аудиторії компанії OLX, в 2021 році майже половина (45%) користувачів сервісу стикалися з інтернет-шахраями. При цьому, 18% користувачів нічого не знають про способи захисту своїх платежів і кожен третій готовий оплачувати покупки за передоплатою.

Висновок, який напрошується після вивчення цих цифр, такий: найменш технічно підкованими і більш уразливими є користувачі старшої вікової групи. Наприклад, вони не стежать за тим, на яких саме сторінках вони роблять оплату. Тому, може здатися, що молодь значно рідше страждає від інтернет-шахрайства.

І можливо це дійсно так на сайті OLX, проте останнім часом, у міру того, як молодіють самі інтернет-шахраї, все більш популярними стають інші майданчики, де вони також знаходять свою аудиторію. Йдеться про соціальну мережу Instagram і месенджерах Viber / Telegram.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Чому шахраї вибирають ці майданчики?

По-перше, вони найбільш є їх активними користувачами, в силу віку і прекрасно розуміють, що потрібно їх аудиторії. По-друге, використання цих майданчиків дозволяє застосовувати найпростіші технічні інструменти, які не потребують володіння спеціальними навичками, на кшталт створення фішингових сторінок і підключення сумнівних платіжних шлюзів.

Типова схема інтернет-шахраїв нового покоління полягає в створенні групи в месенджері або сторінки в «інстаграмі», яка наповнюється краденими зображеннями товару і фальшивими відгуками.

242354727_1543655455977530_9207451800784479371_n.jpg (97 KB)

Причому, іноді шахраї не заморочуються настільки, що крадуть і самі відгуки у інших магазинів, просто додаючи до них свій логотип:

Screenshot - 2021-09-23T170710.018.png (219 KB)

Разом з тим, сам факт наявності подібних відгуків виглядає досить переконливим і, згідно, з тим же дослідженням OLX, є переконливим доказом на користь вибору продавця для всіх без винятку вікових груп.

Фактор «соціального доказу» є надзвичайно важливим, хоча і найбільш легко підробляли. Наприклад, досить набрати в вайбер-групу побільше передплатників через спам-розсилку або посилання на сайтах оголошень і цифри на лічильнику учасників групи будуть надавати сприятливе враження на нових учасників, які випадково забрели в групу через пошук.

У той же час, всі комунікації з потенційними жертвами ведеться через особисті повідомлення, а коментарі незадоволених клієнтів просто видаляються.

Найчастіше в подібні «магазини» забрідають ті, хто шукає «унікальні» і «модні» товари, за вигідною ціною. У модною, але бідної молоді популярні одяг з Європи та техніка Apple. А клієнти при грошах найчастіше «горять» на шахрайських магазинах (або виробництвах) дизайнерських меблів. Причина низьких цін може бути найрізноманітнішою, наприклад – товари б / у або розпродаж зі складу, головне – це приваблива ціна, яка, власне, і є наживкою.

 Способи виманювання грошей

Тут теж ніхто не винаходив велосипед. Найпопулярніший спосіб – він же найпростіший. Це передоплата на карту, під тисячею різних прийменників. Так, багато хто до цих пір на це ведуться. Другий за популярністю спосіб – це створення фейковий магазину (на безкоштовному конструкторі сайтів або власному движку), але це вже більш дорогий спосіб.

242263628_4239742876133116_2125323289427803940_n.jpg (23 KB)

Самий «трендовий» зараз спосіб оплати – підроблена «ПРОМ Оплата», що імітує сервіс безпечних угод популярного маркетплейса. Однак його реалізація вимагає вже вміння програмувати. При цьому, якщо попросити шахраїв дати ссилочку на їх магазин в системі Prom.ua, відповідь буде приблизно таким:

Screenshot - 2021-09-23T174445.941.png (51 KB)

У парадигмі сучасних інтернет-медіа, коли онлайн-ЗМІ і прес-офіси міністерств переїжджають в Telegram, а почати бізнес в Instagram «на коліні» може будь-хто, офіційні сайти і великі сервіси є пережитком.

Таким чином, при уявній обізнаності молоді в питаннях інтернет-безпеки, шахраї винайшли нові переконливі способи обману, оскільки прекрасно розуміють свою аудиторію і говорять з нею на одній мові.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.