iPhone без портів. Коли Apple відмовиться від роз’єму для зарядки?

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Apple може повністю позбутися від роз’ємів в найближчих поколіннях iPhone. Передумов для цього багато. Чим загрожує відсутність портів і які переваги у такій конструкції?

Звідки взялися такі прогнози?

Повідомлення про те, що Apple планує випустити айфон без портів, з’являються в мережі регулярно. Вперше про це заговорили в 2016-м, коли каліфорнійський гігант прибрав миниджек з iPhone 7. Згідно інсайда , від роз’ємів планували відмовитися вже до релізу iPhone X. На сміливий крок компанія не наважилася тому, що швидкість бездротової зарядки Qi була невисокою. До того ж через це збільшилася б ціна на гаджет.

У жовтні 2020 го Apple додала в усі нові смартфони магнітний інтерфейс MagSafe і прибрала адаптер харчування з комплекту iPhone 12. MagSafe підтримує швидку бездротову зарядку і вимагає сертифікації. Це не просто новий спосіб підживлення пристрою, а ще й ціла екосистема аксесуарів. Наприклад, недавно показали зовнішній магнітний акумулятор MagSafe, що дозволяє заряджати мобільник на ходу.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

У Купертіно обкатують і інші технології, необхідні для апарату без роз’ємів. На початку цього місяця стало відомо , що Apple тестує відновлення даних на смартфоні через інтернет.

Переваги телефонів без портів

Перший і найочевидніший плюс: так легше убезпечити гаджет від вологи і пилу. Актуальні айфони сертифіковані за стандартом IP68, тобто витримують занурення в воду на глибину до 6 метрів. Для порівняння: в разі Apple Watch Series 6 виробник гарантує герметичність на глибині до 50 метрів. Навряд чи прийдешні смартфони отримають аналогічний клас захисту, але все ж відмова від портів дасть прогрес в потрібному напрямку.

Ще новий iPhone зможе стати більш тонким. Без роз’ємів звільниться додаткове місце, що дозволить зменшити розміри корпусу або встановити якісь компоненти. Пожвавиться і ринок Qi-аксесуарів. Сторонні виробники розширять асортимент бездротових зарядок.

Недоліки смартфонів без портів

Один з головних мінусів: бездротова підживлення працює набагато повільніше, ніж звичайна. Актуальні iPhone обмежені відміткою 7,5 Вт для бездротових станцій Qi і не підтримують понад 15 Вт в разі MagSafe.

Крім того, самостійне обслуговування iPhone ускладниться. Ентузіасти, регулярно прошивається айфони з використанням тестових збірок iOS, ризикують залишитися без надійних локальних резервних копій.

Виробники аксесуарів теж будуть обмежені зміненими вимогами. Адже бездротова зарядка не працює через занадто товсті або металеві чохли.

Коли з’явиться iPhone без портів?

Деякі оглядачі припускають, що модель без порту для зарядки вийде зовсім скоро, тобто в лінійці iPhone 13. Інші видання більш обережні в прогнозах: мовляв, першим смартфоном без портів стане iPhone 14.

Схожої позиції дотримується відомий аналітик Мін-Чі Куо. Він вважає, що ми навряд чи побачимо апарат без роз’ємів раніше 2022 року. Головна причина відстрочки: технологія MagSafe недостатньо розвинена, щоб повністю замінити провідну зарядку.

Тому зараз складно сказати однозначно, наскільки перспективні телефони без роз’ємів. Але якщо Apple вирішиться на цей крок, напевно її прикладу послідує решта ринку.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.