Який iPhone краще купити влітку 2021 року

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Не всі любителі гаджетів люблять літній відпочинок. Для деяких спекотна пора року цей час оновлювати гаджети і радувати себе новими покупками.

Додає складнощів і ситуація з пандемією, через яку багато хто вирішив відкласти відпустку і вкластися в нові покупки.

Пропонуємо розібратися, які моделі iPhone найкраще купувати цього літа.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Топ-3 факти, які потрібно пам’ятати при виборі iPhone влітку 2021

По-перше, купертіновці вперше не будуть змушувати користувачів оновлюватися до найбільш актуальної версії iOS . Зараз ті, хто принципово не хоче переходити але більш свіжу, але вимогливу операційну систему, змушені вдаватися до всіляких трюків і хитрощів, щоб заблокувати апдейти в iOS.

З виходом iOS 15 все зміниться. Користувачі на iOS 14 в розділі системних налаштувань будуть бачити два доступних апдейта: оновлення до iOS 15 або оновлення безпеки iOS 14 (коли воно з’явиться). ОС з індексом “14” не визнаватися застарілої, для неї виходитимуть всілякі патчі і заплатки, а апдейт до iOS 15 не буде силою нав’язуватися користувачам.

Цей факт запобігає знеціненні старих моделей, які після випадкового поновлення iOS можуть перетворитися в “гарбуз”.

Іншими словами, не поспішайте продавати свій старий iPhone за безцінь перед презентацій нових моделей і виходом iOS 15. Краще знайдіть корисне застосування старенькому смартфону.

По-друге, цієї осені купертіновці представлять оновлений iPhone 12s , а не новий iPhone 13 з ключовими змінами і нововведеннями. Ймовірність такого результату близька до 100%.

Актуальний модельний ряд смартфонів Apple настільки великий, що випускати два, три або чотири нових пристрої просто безглуздо. Зараз користувачеві доступні 7 моделей в 20 модифікаціях ! А у реселерів ще зустрічаються цілком актуальні моделі iPhone 11 Pro / 11 Pro Max .

Не потрібно чекати осені, якщо хочете купити актуальний флагман сьогодні.

Це означає, що нові осінні айфони матимуть незначні відмінності від торішніх і отримають колишній дизайн з гострими гранями. Відрізнити такий смартфон від будь-якої “двенашки” буде практично неможливо.

По-третє, з великою часткою ймовірності, старі моделі восени не подешевшають. Сформований стереотип про те, що з виходом нового айфона дешевшають старі, пора забути.

Купертіновці, починаючи з моделі iPhone X , почали знімати з продажу флагмани через рік після презентації пристрою. Так в офіційній роздробі iPhone X , iPhone XS і iPhone 11 Pro продавалися не більше 12 місяців.

Одночасно з цим трапляється чергове коригування цін з урахуванням нестабільності національної валюти і нові флагмани стають дорожче торішніх. Моделі минулих років люб’язно пропонують реселлери без істотного зниження ціни. Зрозуміло, старі моделі дешевшають, але відбувається це неспішно природним шляхом, а не через вихід на ринок більш нового гаджета.

Чекати серйозного зниження цін на умовний iPhone 12 Pro через вихід iPhone 12s Pro точно не варто. Моделі подешевшають на пару тисяч, та й то після офіційного старту продажів новинки. З урахуванням складнощів “ковідних” років, початок продажів може зміститися ближче до новорічних свят.

Якщо вам потрібен новий айфон прямо зараз – йдіть і купуйте. Якщо після виходу нових моделей і вийде заощадити кілька тисяч, то станеться це лише через півроку.

Які моделі iPhone купувати не потрібно

Навіть не думайте про покупку таких пристроїв:

▪ iPhone 5
▪ iPhone 5c
▪ iPhone 5s
▪ iPhone 6/6 Plus
▪ iPhone 6s / 6s Plus
▪ iPhone SE (2016 року)

Хоч дві останні і отримають оновлення до iOS 15, точно не купуйте ці гаджети. Вони відверто застаріли за всіма параметрами.

iPhone 7, iPhone 8 і iPhone X

Далі йдуть три моделі новіше, з якими не всі так однозначно.

📱 iPhone 7/7 Plus
📱 iPhone 8/8 Plus
📱 iPhone X

Ці пристрої відмінно підійдуть для розробників і тестувальників додатків, невимогливих користувачів або вікових родичів. Однак, слід пам’ятати, що купертіновці вже три роки не скорочували перелік підтримуваних смартфонів. Останній раз від оновлень “відчепили” iPhone 6 з релізом iOS 13 . Велика ймовірність, що через рік в Apple одним махом припинять випуск апдейтів для всіх смартфонів без Face ID (крім iPhone SE другого покоління).

“Сімки”, “вісімки” і “десятки” ще цілком придатні для більшості завдань, але знайти такі смартфони новими в плівках у вас точно не вийде. Якщо десь і завалявся подібний раритет, на ньому давно пора змінити акумулятор. Такі гаджети вийде знайти лише на вторинному ринку, але цей варіант ми залишимо за рамками даної статті.

Якщо у вас такий айфон: користуйтеся в міру можливостей, передавайте менш вимогливим родичам або дітям. Продаж такого айфона навіть в ідеальному стані з повним комплектом на “вторинці” не принесе й половини вартості нової актуальної моделі.

iPhone XS / XS Max. Хороший смартфон, якого складно знайти

Флагмани 2018 року ще можна було розглядати як потенційну покупки минулого літа, але зараз знайти такі смартфони в первозданному вигляді практично неможливо. У пристроїв хороше залізо, вони підтримують практично всі фішки нових версій iOS, але при цьому практично завжди вимагають заміну батареї. Додайте до цього не найбільш енергоефективний процесор і швидкий розряд акумулятора навіть під мінімальним навантаженням.

В іншому апарат радує актуальним OLED-дисплеєм з діагоналлю 5,8 дюймів , дозволом 2436 × 1125 пікселів і підтримкою HDR. Процесор A12 Bionic і 4 ГБ оперативної пам’яті дозволяють без проблем переварювати будь-які додатки.

Здвоєний модуль 12-мегапіксельних камер, звичайна ƒ / 1.8 і телевик ƒ / 2.4 , видають відмінну картинку днем або при хорошому освітленні. Можливо запис відео в 4К до 60 кадрів в секунду.

Від флагманів наступних років відрізняється відсутністю сверширокого об’єктива, більш скромною Фронталки (7 мегапікселів проти 12), відсутністю Wi-Fi 6.

Головні недоліки у iPhone XS / XS Max всього два: їх практично неможливо найти новими, в будь-якому випадку доведеться змінювати батарею. Це не дозволяє рекомендувати гаджет до покупки.

Ціни на базову модель iPhone XS стартують від 20 000 грн , що всього на декілька тисяч менше торішнього iPhone 12 mini. На цю суму можна підібрати пристрій краще.

Якщо у вас такий айфон: хороша модель, якщо гаджет влаштовує, міняти його немає ніякого сенсу. Якщо все-одно хочете гаджет новіше, продавайте свій XS до кінця літа, після виходу iPhone 12s доведеться скинути кілька тисяч.

iPhone XR. Занадто старий і дуже бюджетний

Більш доступна модель 2018 року має аналогічний процесор, A12 Bionic , але оперативної пам’яті на 1 Гб менше. Продуктивності ще вистачає, а ось екран тут застаріває з кожним роком. Матриця хоч і Безрамковий, але виконана за технологією IPS із середньою пікової яскравістю 625 кд / м² і контрастністю 1400: 1 .

За мірками 2021 року посередньо виглядає основна камера. Це один 12 Мп модуль ƒ / 1.8 , який злегка витягає програмне розмиття фону в портретному режимі.

Найгірше справи йдуть з ціною iPhone XR. Гаджет досі офіційно продається компанією Apple і красується на офіційному сайті. 

Якщо у вас такий айфон: продавайте, поки він ще продається офіційно і ціна на б / у тримається на хорошому рівні.

Які моделі iPhone можна сміливо брати

iPhone SE (2-го покоління). Просто найдоступніший айфон

Бюджетник в старому дизайні представили минулої весни, модель вийшла досить неоднозначною. Користувачі, які вибирають гаджет виключно за параметрами начинки, отримали відмінний пристрій зі швидкісним процесором A13 Bionic і 3 ГБ оперативної пам’яті . Для гаджета з екраном таких розмірів (4.7 дюймів) продуктивності вистачить ще на кілька років.

Якщо у вас такий айфон: користуйтеся і далі.

iPhone 11. Але тільки добре подумайте

Більш доступна модель осені 2019 року по зовнішнім виглядом і габаритами повністю збігається з iPhone XR і має аналогічний 6,1 “Liquid Retina HD з роздільною здатністю 1 792 × 828 пікселів. Усередині встановлений більш продуктивний процесор A13 Bionic , 4 Гб оперативної пам’яті і модуль Wi-Fi 6. На цьому перелік переваг над своїм попередником закінчується.

При прямому порівнянні з iPhone XR, одинадцята модель смартфона Apple виглядає краще, а ось конкуренцію зі своїми побратимами по лінійці 2020 року вона має явно програє.

Якщо у вас такий айфон: якщо і надумаєте міняти такий апарат, то тільки на торішні моделі в новому дизайні або одну з новинок нинішньої осені. Зараз продавати iPhone 11 немає особливого сенсу.

iPhone 11 Pro / 11 Pro Max. Потужний гаджет з потужною зарядкою

Начинка у моделі практично топова. Продуктивність на рівні актуальних флагманів – процесор A13 Bionic і 4 Гб оперативної пам’яті. Відрізняється лише дизайн і розмір екрану (5.8 “проти 6.1”).

Якщо порівнювати з лінійкою iPhone 12, то “прошка” 2019 року виглядає краще завдяки наявності 12-мегапіксельного телевика.

Якщо у вас такий айфон: якщо женіться за новим дизайном моделей, то вже давно повинні були перейти на iPhone 12, в іншому випадку iPhone 11 Pro вам вистачить мінімум на наступні три роки.

iPhone 12 mini. Дуже потужний і дуже компактний

Перша модель iPhone з індексом “mini”, при цьому начинка не відрізняється від звичайного iPhone 12 і лише злегка поступається торішнім флагманів з лінійки “Pro”.

Покупець отримує новий стильний дизайн iPhone, який буде актуальний ще кілька років. Найпотужніший залізо у вигляді процесора A14 Bionic і 4 Гб ОЗП покриє потреби будь-якого користувача. Здвоєний модуль камер складається з 12-мегапіксельного “шірік” ƒ / 1.6 і сверхшіріка ƒ / 2.4.

Єдине розчарування в даній моделі – низька автономність . Активним користувачам доведеться заряджати пристрій вже в другій половині дня.

В іншому – відмінний девайс за свої гроші, але перед покупкою обов’язково потримаєте пристрій в руках в якомусь магазині. Такий формат смартфона сьогодні підійде не кожному.

iPhone 12. Ідеальне співвідношення ціни і можливостей

Начинка у моделі аналогічна, а розміри і дисплей вже як у флагмана. У минулому році більш доступну лінійку підтягнули до рівня “Pro”, оснастивши якісними OLED-матрицями аналогічної діагоналі.

На даний момент саме iPhone 12 є ідеальним по співвідношенню ціна / можливості в актуальному модельному ряду смартфонів Apple. Усі інші пристрої або програють за параметрами, або випереджають за ціною.

З великою часткою ймовірності, iPhone 12 залишиться в лінійці актуальних пристроїв ще на рік або два, повторюючи долю iPhone 11 і iPhone XR. Це означає, що модель буде трохи дешевшати, поступаючись місцем в ціновому сегменті умовного iPhone 12s.

Так можете почекати виходу нової моделі і заощадити на покупці старої, але пам’ятайте, що ціна знизиться максимум на 6-8 тисяч. Коли саме почнеться старт продажів осінніх новинок, точно ніхто не скаже. Якщо смартфон потрібен зараз, беріть і не сумнівайтеся.

iPhone 12 Pro. Флагман без компромісів

Всі, хто могли дозволити собі iPhone 12 Pro і хотіли його купити, вже не один місяць ходять з цим гаджетом. Купувати торішній флагман, який з 99% ймовірністю знімуть з продажів через кілька місяців, не найкраща затія.

Тут або беріть звичайну “дванадцятку”, яка буде продаватися ще кілька років і сильно не подешевшає, або збираєте на новий осінній флагман.

Не тільки закінчення офіційного року продажів флагманської моделі не дозволяє однозначно рекомендувати її до придбання. Ціна моделі на 20 тисяч дорожче попереднього пристрою в списку.

При цьому істотних відмінностей не так багато: третій модуль камер (12-мегапіксельний телевик) і лазерний далекомір LiDAR. Решта відмінностей дуже мінорні і явно не варті такої переплати. Бажаючим мати оптичний зум в смартфоні рекомендуємо придивитися до iPhone 11 Pro.

iPhone 12 Pro Max. Крутий, але дуже дорогий камерофон

Ця модель, швидше за все, теж доживає останні місяці в статусі офіційно продається. У вересні або жовтні її замінить черговий “Max”, а цей iPhone буде і далі продаватися у реселерів.

Всі бажаючі вже виклали від 110 тисяч за пристрій на старті продажів або в новорічні свята.

Зараз залишається лише чекати новий топовий флагман і зниження ціни на цей пристрій. Особливого сенсу брати цю модель тут і зараз немає.

У будь-якому випадку вирішувати тільки вам. Вибирайте смартфон з розумом і не робіть необдуманих покупок.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.