Чи варто встановлювати бету iOS 15. Все, що потрібно знати

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

На цьому тижні Apple випустила першу публічну бета-версію iOS 15. Публічною вона називається тому, що встановити її можуть усі, хто зареєструється в програмі раннього доступу. Для цього тільки й треба, що зайти на сайт Apple і натиснути на кнопку реєстрації. Вам тут же стане доступний для завантаження бета-профіль , який і відкриє доступ до тестової збірки оновлення. Так що нічого складного в тому, щоб зайнятися бета-тестуванням, немає. Інша справа – чи варто це робити. Спробуємо з’ясувати.

Взагалі, перш ніж встановлювати бета-версію iOS , дайте собі відповідь на питання, навіщо вам це потрібно. Якщо ви розробник і вам потрібно знати, до чого готувати свій додаток, – це одне. Але, якщо ви маєте намір зайнятися тестуванням просто заради власного інтересу, – подумайте ще раз.

Проблеми бети iOS 15

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Ні я серйозно. Незважаючи на те що Apple дає користувачам всі можливості для участі в програмі бета-тестування, це не те, чим особисто я б хотів займатися. Ну, дивіться самі:

Бета-версія – на то і бета, що ще не готова . Перед тим, як випустити оновлення, Apple повинна зібрати відгуки користувачів про те, як функціонує операційна система, які баги і недоробки в ній є і що потрібно виправити. У цьому вам доведеться переконатися на власному досвіді, але приємного в цьому немає нічого. Бета-версії повільні і не відрізняються швидкодією стабільних збірок, а іноді і страждають від низької автономності.

Установка бета-версій може бути пов’язана з низкою проблем . Нерідкі випадки, коли відбувається якийсь збій, який тягне за собою серйозні негативні наслідки. Найпоширеніші – це автоматичне видалення даних, збережених на пристрої, а також даних, які зберігалися в iCloud . Останнє відбувається рідше, але, як показує практика, час від часу відбувається. Тому остерігайтеся цього.

Інша негативний аспект від бета-тестування полягає в тому, що такий-сякий сенс в їх установці з’являється тільки до 3-4-ї , а іноді і до 5-ї збірці. Справа в тому, що зазвичай Apple намагається не впроваджувати всі нововведення відразу. Замість цього вона розносить їх по часу і додає в тестові збірки поступово. Так що встановлювати відразу першу бета-версію сенсу особливого немає. Адже там немає більшої частини запланованих нововведень.

Але ж є ще й додатки . Як правило, розробники не встигають адаптувати свої програми під тестову збірку, а багато і зовсім не хочуть цього робити. Тому ви можете зіткнутися з тим, що деякі види софта будуть або працювати неправильно на оновленому пристрої, або не будуть працювати взагалі. Так що ви залишитеся без затребуваних додатків. А воно вам треба?

Що потрібно знати перед установкою iOS 15

Але, якщо ви віддаєте собі звіт в тому, навіщо саме вам потрібна бета-версія, і ви готові встановити її. Є кілька аспектів, про які обов’язково потрібно знати:

Встановлюйте лише публічні збірки . Незважаючи на те що бета-профілі розробників є у відкритому доступі, збірки для розробників, як правило, менш безпечні і стабільні. Тому Apple випускає їх спочатку для тих, хто в змозі в разі чого вирішити виниклі проблеми. А в публічне тестування надходять вже перевірені версії оновлень.

Попередньо зберігайте резервну копію . Незважаючи на те що ризик втрати даних iCloud зберігається, він досить маленький. А резервна копія дозволить вам відновити всю інформацію та настройки, які були на вашому пристрої до установки бета-версії. Це строго обов’язковий аспект, який ні в якому разі не можна ігнорувати. Тим більше що і для відкату копія теж знадобиться.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.