Складено перелік ознак, які свідчать, що ваш смартфон зламали

Дивовижний факт: ще чотири роки тому смартфони зламували в середньому кожні 39 секунд. А за останні кілька років число зломів зросло на 11%. Як розпізнати, це ваш смартфон зламаний або ж просто параноя і забита пам’ять? Ось сім ознак того, що все-таки щось пішло не так.

Якщо навіть це злом, не варто панікувати – зазвичай все можна виправити.

Зверніть увагу: це найбільш часті ознаки злому, але окремо вони не обов’язково говорять про хакерську атаку. А ось присутність кількох з них вже має змусити вас задуматися.

1. Пристрій повільніше працює, сильно нагрівається або присутнє швидке розрядження акумулятора без видимої причини

Якщо ви останнім часом не виконували ніяких оновлень ОС і не користуєтеся ресурсоємними додатками, то такі «симптоми» цілком можуть бути ознакою того, що в фоновому режимі працює шкідливе ПЗ. Тому важливо перевірити, які програми запущені, скільки пам’яті вони використовують і яка кількість вільного місця є на вашому пристрої.

2. Ваші контакти отримують повідомлення, які ви не відправляли

При зломі смартфона шкідливі програми можуть використовувати вашу електронну пошту і месенджери для розсилки повідомлень вашим контактам. Зазвичай вони відправляють повідомлення від вашого імені та прикріплюють посилання або файл, який може заразити інші пристрої. Якщо хтось із ваших знайомих поскаржився на такі речі, варто задуматися.

3. Об’єм трафіку або щомісячний платіж за тарифом різко виріс без причини

Несподіване збільшення трафіку може означати, що ваш гаджет був зламаний для передачі даних. Сюди може відноситися прихований майнінг криптовалют або крадіжка ваших фотографій / інших даних. Перевірте об’єм даних, що використовуються кожним додатком.

Також якщо виросли щомісячні витрати за телефонний зв’язок, а ви не пам’ятаєте, щоб багато дзвонили, то потрібно подивитися виписку у оператора. Якщо там є дзвінки на номери, на які ви не дзвонили, то хтось цілком міг використовувати ваш девайс в якості проксі-сервера.

4. Ви знайшли новий додаток, який не встановлювали, а антивірус кудись пропав

У першому випадку хтось інший встановив шпигунське ПЗ на ваш смартфон. Або це сталося віддалено, або це хтось із тих, хто мав фізичний доступ до вашого гаджету. У другому – шкідливе ПЗ іноді видаляє антивірус і варто насторожитися.

5. Налаштування вашого пристрою змінюються без вашого відома

Знову ж, налаштування могли змінити вручну, якщо у когось був фізичний доступ до пристрою, але могли зробити це і віддалено. Наприклад, періодично включений Bluetooth, хоча ви його не використовуєте, може виявитися ознакою того, що шкідливе ПЗ використовує інтерфейс для зараження інших пристроїв або передачі даних.

6. Смартфон перезавантажується без причини, може взагалі не вимикатися і ін.

Якщо ваш гаджет перезавантажується без попередження, не вимикається або відкриває програму і дзвонить людям сам по собі – це може бути як наслідком програмних помилок, так і ознакою злому. У будь-якому випадку, рекомендуємо звернутися до фахівців.

7. З’явилися покупки з банківської карти, які ви не робили

Звичайно, такі покупки можуть вказувати і на іншу форму шахрайства з кредитними картами, але зламаний смартфон – один із способів вкрасти ваші гроші.

Якщо ви впевнені, що ваш смартфон все-таки зламали, то не панікуйте – виправити ситуацію зазвичай можна. В одному з наступних постів ми розповімо, що з цим робити.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.