Експерти розповіли, які загрози в інтернеті очікують на українців у 2021 році

Сьогодні Україна і весь світ стали набагато безпечнішими, ніж 100 років тому. Менше пограбувань і крадіжок, менше гучних злочинів. Але це не означає, що нам нічого не загрожує: шахраї перебралися в інтернет, стали розумнішими і хитрішими.

Щоб уберегти себе від обману, потрібно знати про можливі небезпечні події. У цьому матеріалі ви дізнаєтеся про 5 загроз, з якими можна зіткнутися в інтернеті у 2021 році.

Діпфейки

Інформація поширюється в інтернеті з величезною швидкістю. Заворушення в Америці, обвал долара або виявлення нового вірусу – про все ми дізнаємося моментально. Найлегше розходяться чутки: теорії змови про чіпування через вакцину або тотальний карантин гуляють по мережі й досі.

Відрізнити реальність від вигадки стає все складніше: за допомогою штучного інтелекту хакери отримали можливість створювати фото і відео подій, яких не було насправді. Це було і раніше, але більше в експериментальних цілях.

В 2021 році діпфейки можуть вийти на новий рівень. Наприклад, кіберзлочинці зможуть створювати ролики, де політики говорять потрібні їм слова. Довести, що це всього лише підробка, може бути дуже складно.

Злам розумних пристроїв

Майбутнє вже настало. Сьогодні інтернет є не тільки в телефонах і комп’ютерах, але і в телевізорах, лампочках, розетках, чайниках та іншій техніці. Завдяки цьому смартфон перетворюється в «пульт від дому». Включити світло і музику, закип’ятити воду і приготувати каву – далеко не всі можливості «Розумного будинку», і це все буде тільки розвиватися.

Однак подібні пристрої можна зламати віддалено, через що техніка перестає слухатися і виконує команди шахрая. Справа в тому, що багато виробників, особливо бюджетних моделей гаджетів, економлять на безпеці.

Оскільки розумні пристрої підключаються до домашньої мережі Wi-Fi, то через один вразливий гаджет можна отримати доступ і до інших приладів, підключених до мережі. В цьому випадку допоможе тільки ретельне дотримання правил кібергігієни і захист за допомогою антивірусу.

Мобільні загрози

Протягом всього 2020 року шахрайські, рекламні та сталкерські (шпигунські) додатки були серйозною загрозою для смартфонів на Android, і у експертів є всі підстави припускати, що історія повториться і в 2021 році. Такі додатки зустрічаються і в офіційних магазинах.

Шкідливі програми не обов’язково заражають телефон вірусами: ще вони можуть стежити за людиною, без кінця завалювати його рекламою, яку дуже важко зупинити, або непомітно знімати гроші за непотрібні підписки.

Програми-вимагачі

Як і в природі, в інтернеті відбуваються свої епідемії вірусів. Шкідливі програми поширюються по мережі, заражають комп’ютери і смартфони – і важлива інформація на них виявляється зашифрована.

Для того, щоб повернути назад свої дані, користувачеві пропонують перевести деяку суму грошей шахраям. Однак в більшості випадків жертва не побачить ні грошей, ні інформації. У 2021 року кількість подібних атак лише зросте: зловмисники користуються нестабільністю від пандемії COVID-19.

Обман з метою крадіжки грошових коштів

У попередньому році половина українців стикалася з фішингом – спробами вкрасти гроші під різними приводами. Обдурити людину набагато простіше, ніж зламати його особистий кабінет на якомусь сайті: якщо обман буде переконливий, жертва сама введе всі потрібні дані.

Практично всі отримували листи від «інтернет-магазину» з посиланням на сайт зловмисників, СМС зі штрафами за порушення карантину або дзвінок від представника банку, який насправді був шахраєм.

Кількість подібних прикладів буде тільки рости. На жаль, всіх зловмисників не впіймати. Тому, перед тим як ввести кудись (або комусь повідомити) інформацію про свою банківську карту, логіни і паролі, необхідно ретельно перевірити, наскільки це безпечно.

Як уникнути всіх загроз і спокійно сидіти в Інтернеті? Не вірити на словах і бути пильним; не переходити за підозрілими посиланнями і не викачувати файли від невідомих відправників. А ще встановити антивірус: він убезпечить ваші пристрої і особисті дані.

Наприклад, безкоштовний Avast Free Antivirus – один з найпопулярніших антивірусів в світі. Він здатний блокувати всі типи шкідливих програм, а також має вбудовані функції захисту від програм-вимагачів і захисту домашньої мережі. Avast Free Antivirus простий у використанні і установці.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.