Чи можна заряджати смартфон неоригінальною зарядкою?

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Якщо в сім’ї кілька смартфонів, чи можна користуватися одним адаптером для зарядки всіх? Або краще підключати тільки оригінальні пристрої?

Зарядний пристрій в комплекті всього один: невже його потрібно носити з собою з дому в офіс? Чи можна використовувати будь-який інший з відповідним роз’ємом? Розбираємося в нюансах.

Найчастіше можна. Сумісність смартфона і зарядки абсолютно не залежить від того, чи випустила її та ж фірма, що і сам смартфон. А якщо ваш телефон підтримує бездротову зарядку, то йому взагалі сам виробник велів заряджатися від пристроїв інших фірм. Тому що стандарт бездротової зарядки Qi – відкритий і загальнодоступний, і зарядні пристрої за цією технологією може випускати хто завгодно.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

З провідними зарядками, насправді, те ж саме – все регулюється стандартами. Немає нічого страшного, якщо ви будете заряджати iPhone кабелем Lightning від несертифікованого виробника. Ви, звичайно, побачите напис на екрані «Даний кабель або аксесуар не сертифікований», і смартфон може відмовитися заряджатися, але лікується це зазвичай відключенням і повторним підключенням кабелю. Проте, такі кабелі коштують в десятки разів дешевше оригіналу, але при цьому часто страждає якістю виконання (хоча про якість ізоляції оригінального кабелю Lightning теж уже багато сказано).

Якщо хочете, щоб відрахування з купівлі кабелю йшли Apple, можете купити кабель від сертифікованого виробника: вони як правило коштують дешевше оригіналу, але дорожче китайського ноу-нейму. При цьому неприємних написів з’являтися точно не буде. Із зарядкою від iPad – те ж саме. Та й смартфон Samsung можна зарядити адаптером та кабелем від Huawei. Або ноунеймовим USB-кабелем від ПК. Чому – читайте нижче.

А що, якщо адаптер буде занадто потужним?

Акумулятори мобільних пристроїв конструюються таким чином, щоб споживати саме стільки енергії, скільки їм потрібно для того, щоб зарядитися, або менше, але не більше. Для цього вони забезпечені контролером, який за цим стежить. Цією практики дотримуються всі виробники телефонів з 2007 року, коли був прийнятий стандарт зарядки по USB.

Якщо в характеристиках неоригінального адаптера вказана потужність 33 Вт, а смартфон у вас не новий і стандартів швидкої зарядки не підтримує, нічого страшного. Тому що 33 Вт – це максимальна потужність, яку здатний видати цей адаптер. Якщо пристрою потрібно всього 10 Вт, ніяких проблем не виникне – він отримає ті самі 10 Вт. А ось якщо гаджет з великою батареєю і підтримкою швидкої зарядки підключити до 10-ватного адаптера, він буде заряджатися набагато довше, ніж обіцяв виробник. Але в підсумку все одно зарядиться.

В яких випадках проблеми все ж вірогідні?

У сучасних літієвих батарей є вбудований контролер живлення, який стежить за параметрами зарядки. Він може відключити зарядку, якщо напруга перевищить певний поріг, обмежувати струм, виконувати інші функції. Якщо у вашому гаджеті ноунейм акумулятор, в який дядечко Ляо поставив неякісний контролер, він легко може вийти з ладу при підключенні до неоригінальної зарядки.

Ще один «засадний» варіант – використання дешевих кабелів для швидкої зарядки. Стандарти Power Delivery або Qualcomm Quick Charge передбачають проходження досить великого струму, і ноунейм кабелі можуть його просто не витримувати. Іноді і сам кабель має обмеження по максимальному струму – тоді швидка зарядка працювати не буде.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.