Які відмінності між AirPods і AirPods Pro – в чому різниця і які кращі?

Коли після першої моделі вийшла оновлена ​​модель AirPods 2, з нею все було зрозуміло. Це просто злегка оновлена ​​версія, без сильних відмінностей. Але не так давно Apple представила абсолютно нові навушники Pro. Вони вже мають безліч відмінностей від свого попередника, ряд нових технологій, однак і коштують набагато дорожче. Чим відрізняються AirPods 2 і Pro? Що краще, і чи варто купувати Pro, якщо у вас вже є звичайні Аірподси? Давайте влаштуємо справжнє баттл – AirPods vs AirPods Pro.

Основні відмінності

Для початку перерахуємо основні моменти чим відрізняються моделі. Порівняння AirPods 2 і AirPods Pro варто починати з цього списку, особливо тим, хто взагалі не користувався ніякими AirPods.

Формфактор.
Це перше, що кидається в очі при вигляді обох пристроїв. Звичайні AirPods є вкладишами. Вони не дуже щільно прилягають до вух, тому не мають шумоізоляції від зовнішнього світу. Нові Pro – внутрішньоканальні. Вони поміщаються глибше у вушний канал. Також кожен навушник забезпечений гумкою, яка забезпечує щільне прилягання і заглушає зовнішні звуки.

Нові функції.
Розробники AirPods Pro забезпечили їх принципово новими функціями. На цей раз це не просто красиві слова. Основні нововведення такі – активне шумозаглушення, прозорий режим, датчики зовнішнього шуму, програмні еквалайзери і адаптивні підсилювачі звучання.

Управління.
У першому поколінні AirPods був датчик подвійного постукування (торкання). Ви могли запрограмувати лише дві дії, по одному на кожному навушнику. У новій моделі Pro датчик замінений на датчик сили натискання. Щоб його активувати, потрібно з невеликим зусиллям стиснути дужку навушника. Тепер вам доступні цілих чотири дії – одиночне, подвійне, потрійне і довге стиснення. Всі вони відповідають за різні функції. Дія на довгий стиснення ви можете задавати в налаштуваннях свого iPhone.

Розміри.
У новій моделі вам доступні змінні гумки трьох розмірів. Ви можете використовувати ті, які найкраще сидять в ваших вухах. У AirPods 1 і 2 можливості такого вибору немає. Самі навушники Pro більш мініатюрні. Кейси приблизно однакового розміру і легко поміщаються навіть в невелику кишеню джинсів.

Захист від води.
Перше покоління офіційно ніяк не захищене від води. Хоча деякі блогери проводили успішні експерименти з зануренням їх у воду, проте гарантія на подібні випадки не надається. AirPods Pro має клас захисту IPX 4 (від невеликих крапель і поту), про це докладніше далі в статті.

Стильний дизайн.
Нова модель AirPods Pro виглядає більш акуратно, сучасно і стильно. Перші Аірподси вже здаються зовсім звичними, і не справляють особливого враження. Якщо навушники для вас не просто засіб прослуховування музики, але і стильний аксесуар, варто звернути свою увагу на модель Pro.

Ціна.
Тут все не так однозначно. Докладніше поговоримо про це ближче до кінця статті. Однак варто відразу сказати, що нові Pro коштують майже 2 рази більше попередника.

AirPods
AirPods Pro

Технічна начинка

За технікою у нових AirPods Pro відмінностей з попередньою моделлю практично немає. Ємності акумуляторів ідентичні, в якості бази і там, і там використовується чіп H1. Однак в AirPods Pro є кілька нових датчиків, тому що тут з’явився принципово новий функціонал – активне шумозаглушення. На корпусі навушників розміщені зовнішні і внутрішні мікрофони, які дозволяють аналізувати і пригнічувати шуми навколо себе.

Розміри

Всі частини пристроїв AirPods Pro мають відмінності в розмірах від 1 і 2 покоління навушників. Розберемо кожен момент детальніше.

Розміри кейса.
Кейси в основному відрізняються тільки по ширині – 44 проти 60 мм. По висоті і глибині відмінності буквально в пару міліметрів. Вага теж можна порівняти – приблизно 40-45 м Найголовніше, що у обох моделей футляр поміщається в кишеню джинсів і не займає багато місця. Це особливо помітно щодо конкурентів, у яких часом зустрічаються просто величезні і незручні кейси.

Розміри навушників.
Навушники AirPods Pro менші в розмірах, ніж у звичайних AirPods 1 і 2 покоління. Вони виглядають більш стильно і акуратно.

Змінні насадки.
Найголовніша перевага Pro в тому, що тут ви можете змінити силіконові насадки і підібрати ті, які найкраще підійдуть вам за розмірами. Так як у всіх вушні раковини різні, це дуже корисна фішка.

Звук і режими шумозаглушення

Порівнюючи звучання музики можна помітити, що воно порівнянно на обох моделях. Однак в Pro трохи більше об’ємніше баси, за рахунок внутрішньоканальної конструкції. Також в Pro з’явилося дві важливих фішки – активне шумозаглушення і режим прозорості.

У режимі шумозаглушення навушники аналізують зовнішні шуми, а потім в протифазі посилають сигнали в вуха. Таким чином людина перестає чути шуми, а музика навпаки грає більш чітко.

Зовсім по-іншому працює режим прозорості. У ньому навушники навпаки аналізують зовнішні звуки і підсилюють їх. Це буває корисно, якщо ви хочете слухати музику, і при цьому також контролювати обстановку навколо себе. У цьому режимі ви почуєте наближається автомобіль, а також не пропустіть важливе оголошення в аеропорту і на вокзалі.

Також в режимі розмови AirPods Pro будуть посилювати власний голос, щоб ви могли краще його контролювати. Всіх цих фішок позбавлені звичайні Аірподси.

Час роботи

Якщо порівняти час роботи, ми побачимо, що обидві моделі працюють приблизно однаково – близько 5 годин у режимі прослуховування і близько 2-3 в режимі розмови. Хоча в Pro варто акумулятор більшої ємності, але у них і вище витрата енергії (особливо в режимі шумодава / прозорості). В результаті час роботи у них приблизно однакова.

Водонепроникність

Офіційно тільки AirPods Pro мають вологозахист. Рівень захисту – IPX 4, що не говорить про повну водонепроникності. Вони захищені лише від невеликих бризок, а також короткочасного занурення в рідину.

AirPods першого покоління не мають ніякого захисту від вологи. Правда в мережі є відеоролики, де блогери проводили тести з зануренням їх в воду, а один навіть виправ їх в пральній машині. Після цього навушники продовжили свою роботу як ні в чому не бувало. Але все-таки не варто так ризикувати. Тут перевага явно за моделлю Pro.

Кейси обох моделей не мають ніякого захисту від води. Потрібно бути уважним при зануренні навушників в кейс – вони не повинні бути вологими, інакше пристрою може прийти кінець.

Ціна

Всі фішки і переваги AirPods Pro бліднуть через одного фактора – ціни. На момент написання статті звичайні AirPods коштують 4699 грн, а Pro – 8299 грн. Тобто вони дорожчі майже в 2 рази.

Також сама ціна в 8 тисяч є немаленькою сумою для навушників. Особливо якщо врахувати, що в епоху проводів подібних цін на ці пристрої не було і в помині. Раніше за цю суму брали навушники тільки аудіофіли (яких 1% від загального числа користувачів), а зараз бездротові навушники у кожного другого.

Також варто відзначити той факт, що за ціну AirPods Pro можна купити непоганий смартфон. Тільки вам вирішувати, чи готові ви викласти таку суму за навушники. І тут звичайні AirPods виглядають хорошим компромісом. Вони дають найголовніше – позбавляють користувача від проводів. Якщо ви готові викласти практично подвійну вартість за додаткові фішки, вибирайте Pro-версію.

Сумісність

Звичайні AirPods сумісні з iPhone 5, iPod Touch, iPad mini 2 і вище. Також потрібно iOS 12 або новіша. Pro працюють з пристроями, починаючи з iPhone SE, 6S, iPad mini 4 і новішими. А також вимагають iOS 13 для підтримки всіх фішок шумозаглушення.

Що краще вибрати?
Підводячи підсумки порівняння AirPods 2 і Pro, хочеться сказати, що Pro – більш наворочена модель з новими технологіями. Але коштує майже в 2 рази дорожче. Чи готові ви викласти такі гроші всього лише за навушники – кожен вирішує для себе сам.

У плані зручності ще важливий момент – внутрішньоканальні Pro викликають тяжкість, і можуть сильно тиснути на вуха при тривалому застосуванні. Звичайні Аірподси легше сидять у вухах, і викликають менше больових відчуттів.

З технологій в Pro виділяється тільки активне шумозаглушення. Вся інша різниця (така як час прослуховування і т.і.), в цілому, невелика і не буде помітна. Якщо для вас критично наявність цієї зручної технології, робіть вибір тільки на користь Pro, тому що звичайна модель не має ніякого захисту від зовнішніх шумів.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.