Super AMOLED: переваги і недоліки

Super AMOLED: переваги і недоліки
ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Компанія Samsung відрізняється від інших виробників тим, що більша частина їх моделей оснащена так званими Super AMOLED дисплеями, а не більш традиційними IPS. У AMOLED з’явилося безліч як шанувальників, так і супротивників. Ці матриці є одним з різновидів екранів на активних світлодіодах.

Super AMOLED – маркетинговий термін Samsung, яким позначаються світлодіодні матриці дисплеїв останніх поколінь, починаючи з 2010 року. Від звичайних AMOLED вони спочатку відрізнялися тим, що не мали повітряного прошарку під тачскріном. Сенсорний шар в них був розташований прямо на матриці, за рахунок чого була підвищена яскравість, зменшено енергоспоживання, схильність до появи відблисків і ліквідовано ризик потрапляння пилу на матрицю. Зараз практично всі екрани смартфонів позбулися цієї повітряного прошарку, отже, цим вже нікого не здивуєш.

Давайте перейдемо до більш детального розбору відмінностей Super AMOLED від IPS. LCD-екрани складаються з масиву рідких кристалів, діодного підсвічування і дзеркальної відображуюче-розсіює підкладки. Світло, що проходить крізь кристали, частково поглинається ними. Залежно від положення кристала він світиться яскравіше або тьмяніше і пропускає випромінювання червоного, зеленого або синього кольору. Від комбінації яскравості трьох різнокольорових субпикселей залежить колір пікселя, який ми бачимо.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Що стосується Super AMOLED, замість рідких кристалів у складі його субпікселів використовуються мініатюрні світлодіоди, які мають такі ж різнокольорові світлофільтри. Вони самі випромінюють світло, а яскравість світіння регулюється зміною потужності подається струму. Такий підхід дозволив відмовитися від додаткового підсвічування, що сприятливо позначилося на енергоспоживанні і товщині матриць.

Плюси матриць Super AMOLED:

  1. Через те, що дзеркальна підкладка відсутня, як і світлопоглинальні і розсіюють фільтри, пристрій з Super AMOLED може бути більш тонким, ніж рідкокристалічні аналоги. Сприяє цьому і сенсор, який встановлюється без повітряного проміжку.
  2. Так як світиться сама матриця, а не її підсвічування, яскравість картинки регулюється, як ми вже згадали, зміною яскравості окремих пікселів, а значить, енергія менше витрачається даремно. Так, темний піксель на РК-панелі просто поглинає світло при фіксованому рівні яскравості основного підсвічування, а в Super AMOLED зниження яскравості кожного пікселя призводить до зниження витрати енергії ім.
  3. У LCD підсвічування зберігає яскравість, а для того, щоб відобразити чорний колір, рідкі кристали повертаються в таке становище, в якому не пропускають звичайний білий світ діодів підсвічування. Однак частина його все одно розсіюється, і через це ідеальною чорноти не одержати: екран буде відливати сірим, синім або коричневим, особливо по краях. На Super AMOLED при відображенні чорного піксель вимикається повністю. А так як чорний колір – це відсутність будь-якого кольору, то і відсвічувати нічому.
  4. Залежно від відображуваних відтінків і їх співвідношення в зображенні Super AMOLED дисплеї здатні регулювати що подається потужність. Якщо екран повністю залитий білим, його яскравість буде не дуже високою. Однак, якщо на зображенні багато темних відтінків – світлі області стають яскравішими. За рахунок цього збільшується контрастність, і на яскравому сонці картинка сприймається краще.
  5. Конструкція РК-панелей накладає обмеження на їх форму. А ось світлодіоди можна теоретично розміщувати на поверхні будь-якої форми.

Мінуси Super AMOLED дисплеїв:

  1. Вартість Super AMOLED матриць останніх поколінь порівнялася в ціні з топовими LCD IPS. Однак в бюджетному сегменті світлодіодні панелі будуть дорожче, ніж схожі за якістю картинки рідкокристалічних.
  2. Мініатюрні світлодіоди мають обмежений ресурс. Якщо дисплей постійно відображає динамічні сцени (наприклад, фільми) – він просто буде знижувати яскравість з часом. А ось якщо на ньому весь час відображається якась статична інформація світлого відтінку, в цих місцях діоди будуть вигоряти швидше, і з часом під ними можуть залишитися «тіні».
  3. Так як яскравість пікселів регулюється широтно-імпульсним методом, вони мерехтять в процесі роботи. Частота мерехтіння становить від 60 до 100 герц, і володарі чутливих очей можуть помічати її, відчуваючи дискомфорт.
  4. Структура матриць PenTile має на увазі використання зменшеного числа субпікселів, зазвичай синього кольору. Застосування даної технології обумовлено прагненням знизити споживання енергії, зменшити вплив синього світла на очі і здешевити виробництво екранів. Але зараз Samsung створюють всі матриці по такій структурі, тому, коли говоримо Super AMOLED – маємо на увазі PenTile. Неозброєним оком за нинішньої щільності пікселів побачити недолік субпикселей здатні одиниці, але в VR їх дефіцит стає більш помітний.

Отже, у Super AMOLED дійсно багато як недоліків, так і переваг в порівнянні з дисплеями, зробленими за іншими технологіями. Якщо ви любите дивитися кіно і серіали, будьте готові, з одного боку, до більш повного занурення за рахунок вигнутого екрана, а з іншого боку – до поступового зниження яскравості з часом і навантаженні на зір. Безумовно, AMOLED – технологія, яка заслуговує уваги, однак при виборі девайса для себе слід розглянути також і інші можливі варіанти.

Якщо ви знайшли орфографічну помилку, будь ласка, повідомте нас, виділивши цей текст і торкнувшись вибраного тексту.