Що вибрати для комп’ютера: HDD або SSD?

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Для довгої збереження інформації на комп’ютері обов’язковим порядком будуть потрібні профільні накопичувачі. В останні роки широким попитом користуються не тільки механічні диски (HDD), але також і безшумні і вкрай надійні твердотільні аналоги у вигляді SSD.

Перші досі цінуються в плані підвищеної ємності, яка в сучасних реаліях досягає декількох десятків терабайт, що робить їх дуже популярними в серверних моделях комп’ютерів!

Якщо у HDD є швидкість обертів шпинделя не менше 5400 об / хв, час реакції до 10 мс, а розмір внутрішнього буфера становить не менше 32 Мб, то це апріорі буде підказувати про високі заявлених значеннях. Недолік – підвищене енергоспоживання і під час ігор картина на екрані монітора не завжди здатна з’являтися моментально. Вихід – придбання аналогічного диска, але з оборотами шпинделя, що доходять до 10 000 об / хв.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Вибір на користь шлейфу SATA дозволяє використовувати гранично дешеві шнури, але вони можуть мати погане з’єднання з обладнанням і деколи краще докуповувати версії ATA, що гарантують стовідсоткове з’єднання з частинами комп’ютера.
Але недолік HDD полягає в підвищеному енергоспоживанні і виділення значної кількості тепла. Недарма, на них, якщо комп’ютер працює в літній час, настійно рекомендується докуповувати додатковий вентилятор.

Виходом виявиться придбання твердотільного диска, в якому повністю відсутні механічні частини, що позитивним чином позначиться на надійності такого обладнання, здатного не боятися трясіння.

SSD здатні гарантувати швидкість читання і запису не менше 560 Мб / с, що робить їх унікальними для ігор – картинка буде з’являтися на екрані миттєво. Топові моделі здатні гарантувати швидкість читання і запису до 3050 Мб / с, але зустрічаються версії до 6 Гб / с, що дозволяє значним чином підвищувати продуктивність будь-якого комп’ютера.

Вибираючи SSD, важливо робити акцент на кількості перезапису, яке вказується TBW. Скажімо, якщо взяти саму ходову версію ємністю «всього» 128 Гб, то показник TBW буде доходити до всіх 72 Тб. Здається, що мало, але в реальній практиці, якщо кожен день записувати на SSD кілька гігабайт інформації, то обладнання прослужить до сотні років. Але це в теорії, тоді як в реальності вони служать до 5-10 років, оскільки не люблять глибокого сну і дефрагментації, оскільки осередки, зроблені на основі TLC або MLC, зношуються. Але якщо регулярним чином проводити процедуру перепрошивки (часто вона відбувається автоматично при згоді користувача), то твердотільний накопичувач дійсно служить до 10 років. І версії з малою ємністю часто використовують для інсталяції операційної системи, тоді як HDD часто використовується для збереження менш цінної інформації.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.