Чому смартфони перегріваються і як цього уникнути

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Влітку від спеки страждають не тільки люди. Електроніка теж не любить занадто високих температур. На жаль, вона гріється постійно. Смартфон починає ставати теплішим в той самий момент, як ви його включаєте. Навіть коли він лежить без діла – він все одно генерує деяка кількість тепла. Але, звичайно, це нагрівання настільки незначне, що його неможливо відчути на дотик. Інша справа – смартфон під навантаженням. Гаджет, який виконує якесь енергоємне завдання, може ставати відчутно гарячим. А перегрів, як уже говорилося, зовсім не корисний для електроніки. У цій статті ми детально розберемося, чому смартфони гріються, чим загрожує перегрів і як його уникнути.

Чому смартфон взагалі гріється?

Коротка відповідь – тому що такі закони фізики. Як ми знаємо із закону Джоуля – Ленца, кількість тепла, що виробляється електричним колом, прямо пропорційно силі струму і опору. Електронні схеми смартфона мають якесь опором, і по ним проходить якийсь струм. Значить, вони неминуче будуть виділяти якесь тепло.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Мізерна кількість тепла починає виділятися вже просто від того, що смартфон включений. Але якщо ви робите щось енергоємне, наприклад, граєте в тривимірну гру, гаджет починає грітися по-справжньому сильно. Це пов’язано з тим, що під час гри задіюються і центральний, і графічний процесори смартфона. А оскільки ці компоненти в сучасних гаджетах суміщені в один чіпсет, отримуємо точкове сильне джерело тепла.

Якщо ви відчуваєте, що смартфон став теплим – не біда. Але якщо ви відчуваєте жар, при якому гаджет некомфортно тримати в руці, значить, температура корпусу смартфона підбирається до позначки в 50 градусів Цельсія. І це – тривожний сигнал, адже компонентам всередині ще спекотніше.

Чому смартфон перегрівається?

Сучасні чіпсети дуже добре оптимізовані, так що розігріти їх до по-справжньому високих температур складно. Також в них передбачена система захисту. Коли гаджет наближається до потенційно небезпечної температурі, швидкість роботи процесора знижується, дозволяючи йому охолонути. Таким чином, гарячий смартфон автоматично починає працювати повільніше. Також на дисплей виводиться попередження, що повідомляє користувачеві про перегрів.

Якщо ваш смартфон часто видає такі попередження, значить, має місце перевантаження апаратних засобів. Особливо сильно гаджет гріється при тривалій роботі графічного процесора на повну потужність – під час ігор або роботі з віртуальною реальністю. Модулі 3G або 4G виділяють не дуже багато тепла, а ось модулі Wi-Fi і Bluetooth під час передачі даних можуть розігріватися досить відчутно.

Само собою, слід враховувати і очевидні зовнішні чинники. Наприклад, ваш смартфон перегріється, якщо ви залишите його на сонці. Але якщо зовнішніх джерел тепла немає, а смартфон гріється без видимої причини, значить, щось використовує його системні ресурси.

До слова, оптимізація чіпсетів також може бути проблемою. Так, наприклад, Snapdragon 810, флагманський чіпсет, який використовувався практично у всіх топових смартфонах 2015 року, мав біса невдалу оптимізацію, часто перегрівався, а потім, намагаючись охолонути, гальмував сам себе. Особливо сильно проблема вдарила по смартфонам Sony. Компанія була змушена випускати програмні заплатки, що оптимізують енергоспоживання чіпсета. Також проблемними виявилися Samsung Galaxy S7 і S7 Edge.

Що може статися від перегріву?

Усередині всіх сучасних смартфонів знаходиться літій-іонна батарея, яка не любить високої температури. Тому розробники намагаються розташовувати чіпсет в корпусі так, щоб його жар не впливав безпосередньо на акумулятор. Але коли маєш справу з платівкою площею в кілька дюймів, простору для маневру не так багато.

Причина, по якій літій-іонна батарея боїться перегріву – її здатність до накопичення енергії. Усередині звичайної батарейки виникає хімічна реакція, яка спрямована лише в одному напрямку. Батарейка віддає енергію, і ви її викидаєте. Акумулятор дозволяє хімічної реакції виникати в зворотному напрямку. Таким чином, він віддає і приймає енергію тисячі разів за життя.

На жаль, хімічні елементи всередині акумулятора дуже чутливі до температури. Батарея повільно деградує, коли її температура підвищується вище 30 градусів Цельсія. Тобто, жарким літом ваш смартфон повільно вмирає сам по собі, навіть коли ви їм не користуєтесь. На щастя, цей процес відбувається дуже повільно. Але чим вище температура, тим швидше йдуть процеси деградації.

У гіршому випадку, всередині батареї може початися ланцюгова реакція, яка призведе до її здуття і самозаймання. Але, як правило, для цього потрібно фізичне пошкодження, або вплив зовсім екстремальної температури в 200 градусів Цельсія. У звичайних умовах спека загрожує лише тим, що батарея буде потроху погіршуватися.

У теорії, чіпсет також може згоріти. Але для цього потрібно, щоб його температура перевищила 100 градусів Цельсія. Внутрішні системи захисту не дадуть процесору розігрітися до такої температури.

Як уникати перегріву?

Перш за все, намагайтеся не перегрівати гаджет фізично. Не залишайте його під прямими променями сонця і не забувайте в салоні припаркованого автомобіля. Якщо смартфон сильно гріється зсередини, має сенс його “розібрати”, або використовувати більш тонкі захисні чохли.

Якщо смартфон гріється без видимої причини, зайдіть в настройки і в розділі “Батарея” перевірте, які процеси в даний момент споживають енергію найбільш активно. Не виключено, що якесь шкідливий додаток зливає в мережу вашу особисту інформацію, або майнить криптовалюту.

Але найважливіше – не дозволяйте смартфону перегріватися, коли він надовго підключений до зарядного пристрою. Раніше ми вже пояснювали, чому не слід довго утримувати рівень заряду батареї на позначці в 100%. У цьому випадку акумулятор деградує дуже швидко. Але ще швидше він деградує, якщо ви утримуєте рівень заряду на позначці в 100%, а в процесі гріє смартфон на сонці.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.