Експерт розповів в чому переваги 6G

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Поки світ ще не повністю перейшов на використання стандарту зв’язку 5G, вже ведуться розробки в галузі впровадження 6G.

Раніше керівник компанії Xiaomi Лей Цзюнь заявив, що вони починають тестувати 6G.

«Безперечно, прогрес не стоїть на місці, і з кожним роком все більші обсяги трафіку передаються між пристроями користувача і серверами різних компаній», – висловився Миколаїв.

За словами техноблогера, найбільш довгоочікуваним нововведенням в мережах з підтримкою 6G стане поява можливості завантаження і передачі ще більш високоякісного відеоконтенту, ніж при використанні стандартів 4G і 5G.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

При цьому, на думку експерта, 6G – не межа, в майбутньому людям можуть знадобитися ще більше високошвидкісні магістралі зв’язку.

«В першу чергу мережі 6G нарешті дозволять нормально функціонувати відеоформаті 8K. Орієнтовно до 2030 року з’явиться вже наступне покоління зв’язку, яке, швидше за все, буде підтримувати формат в 16К відеоконтенту », – заявив Миколаїв.

Техноблогер розповів, що, судячи з тих прогнозів, які ми маємо на поточний момент, в ідеальних умовах мережі з підтримкою 6G можуть бути в 20 разів швидше, ніж ті ж 5G.

«Зрозуміло, що зараз абсолютна більшість користувачів смартфонів і інших технічних пристроїв в основному використовує мережу четвертого покоління. Зараз нам в принципі достатньо тієї швидкості зв’язку, яку вона забезпечує для передачі формату відео 4К. Але, поступово, природним чином, запити користувачів збільшаться. Навіть зараз ми можемо спостерігати активне зростання і розвиток мереж п’ятого покоління, що підтверджує гіпотезу », – висловив думку Миколаїв.

На думку експерта, Xiaomi, починаючи вже зараз вивчати і тестувати стандарт передачі даних 6G, діє правильно, тому що прогрес з кожним роком збільшує темпи зростання. Тому не виключено, що такі мережі знадобляться людству набагато раніше, ніж ми можемо зараз уявити. Так що, цілком ймовірно, що незабаром китайському виробникові гаджетів у вивченні стандарту складуть компанію і інші фірми.

«Я вважаю, що мережі 6G – це продукт, який працює на перспективу. Через 10 років, коли їх планують впровадити, обсяг переданих даних буде просто колосальний в порівнянні з поточним періодом. До 2030 не тільки мережі 4G, але і 5G можуть вже перестати справлятися з цим обсягом даних. Тому компанія Xiaomi і вивчає ці мережі », – пояснив Миколаїв.

Техноблогер акцентував увагу на тому, що, хоч ми, як рядові користувачі здебільшого чекаємо збільшення швидкості зв’язку в мережі для того, щоб знімати і ділитися відеоконтентом в більш високому дозволі, стандарт 6G, насправді, має набагато ширшу сферу застосування.

«Що стосується використання, потрібно враховувати, що мережі 3G, 4G і 5G – це не тільки широкосмуговий інтернет, який зараз, до речі, після впровадження 5G по швидкості в багатьох країнах випереджає провідний, а й стандарт, який дозволить оптимізувати величезну кількість побутових речей. Таких як, припустимо, світлофори на вулицях, ліхтарі і тому подібні об’єкти, які є невід’ємною частиною нашого життя. Зараз більшість з них працює від провідної мережі. А з впровадженням технологій потреба в прокладці кабелів відпаде », – розповів Миколаїв.

За словами експерта, в цілому, поле дня впровадження цих мереж колосальне. У тому числі 6G може використовуватися в розвитку автоматизації безпілотних транспортних засобів.

На питання журналіста про те, чи не небезпечні розвиваючі технології зв’язку в мережі для живих організмів, в тому числі і людини, експерт відповів, що така ймовірність практично відсутня. Оскільки зі збільшенням швидкості зв’язку, зростає і частота сигналу, на якій стандарти працюють. А чим вище частота, тим важче йому проникати всередину будь-якого об’єкта.

«Всі мережі працюють на різних частотах. За офіційними даними, вони безпечні для людського організму. При цьому, на прикладі 5G використовуються більш високі частоти, ніж в 4G і інших мережах більш раннього покоління. Це позначається на легкості проходження сигналу крізь перешкоди у вигляді будинків, машин, дерев, людей та інших », – заявив Миколаїв.

Підводячи підсумок, техноблогер висловив надію на те, що нові розробки почнуть впроваджуватися в кожному куточку нашої планети, оптимізувати і покращувати наше життя. Він бачить у розвитку 6G величезні перспективи для загальносвітового співтовариства. Однак підкреслює, що вибір – використовувати їх пересічному споживачеві або залишити для більш великих завдань: тільки за нами.

«Що стосується повсюдного впровадження, зараз, на жаль, навіть 3G працює не скрізь. Відповідно, це питання технологічної можливості в перспективі. Коли такі технології будуть впроваджені по всій площі земної кулі, керівництво країн і компаній власників стільникового зв’язку зможе приймати рішення про необхідність використання », – зробив висновок Микола Ніколаєв.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.