Смартфони

Чому краще ніколи не використовувати джейлбрейк на iPhone

Share

Перший раз я побачив зламаний iPhone наживо 9 років тому. Тоді однокласник приніс в школу сліпучий білий iPhone 4, в статус-барі якого замість імені мобільного оператора хизувався значок Бетмена.

Пам’ятаю з гордістю поставлене ним запитання «знаєш, що таке джейлбрейк?» Тоді не було зрозуміло, чому тут хвалитися.

На руках у хлопця був пристрій з дивними анімаціями і незграбними Твіком, які погано в’язалися із загальним дизайном пристрою.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Змінити думку мені допоміг вже древній Samsung Galaxy Ace на Android. З ним зрозумів, як багато користувач може налаштувати сам.

І разом з цим усвідомленням зрушила сприйняття зламаного айфона: з юнацького здивування воно перетворилося в стійке презирство.

Нижче я розповів, як джейлбрейк втратив сенс і чому не рекомендую ставити його нікому.

Зламувати iPhone для крадіжки вже не модно

У США вирішальним плюсом обходу обмежень була можливість відв’язати смартфон від оператора зв’язку AT & T, тому що тільки він їх продавав.

У СНД ж головним чинником стало те, що користувач міг безкоштовно встановити дорогі гри . Або не дорогі, а просто які коштують хоч якихось грошей.

Десять років тому багато хто тільки звикав платити за цифровий контент. Ігри в основному продавали в коробках, музика нелегально розходилася по ВК, а єдиним законним і доступним способом дивитися серіали залишався телевізор.

До 2020 року ми звикли жити в світі підписок, і це має дві сторони.

Погана в тому, що розробникам важче монетизувати свою працю, а користувачам майже кожен додаток пробує підкинути свої «3 дня безкоштовно, 50 гривень в тиждень».

Плюсом грає те, що гігантський обсяг якісного контенту став доступнішим. Регіональні ціни і дружелюбні сервіси знизили поріг, через який зручніше переступити гаманцем.

Тепер за ціну одного альбому можна слухати нескінченну кількість пісень цілий місяць , а доступ до HD-серіалів в будь-якому місці стоїть як обід в Макдональдс.

Залишаються ігри, але і ті або бувають на знижках, або працюють як free-to-play сервіси і покладаються на постійне підживлення монетизацією та соціальними елементами. До того ж, є Apple Arcade і Google Play Pass.

iOS забрала у Джейлбрейка кастомізацію і подорослішала

Друга причина, навіщо ентузіасти ламають ПО.

Налаштування девайса під себе потрібна для зручності і прикраси. Тому раніше особливо цінували теми в Android і оболонки для анімацій.

Сам награвся ще з Galaxy Ace, коли пробував десятком різних перекидів гортати робочі столи і перефарбовувати стандартні іконки в їдкі кольори.

У міру того, як в iOS враховували нюанси використання, розробники впровадили всі великі елементи підгонки під себе. Так ми отримали віджети, багатозадачність, пункт управління, темну тему і групові повідомлення .

Всі вони вилизані, відточені, часто продумані до дрібниць. Упевнений, розробники придивлялися до того, що було популярно у ентузіастів і користувачів Android, тому точково взяли найкраще і відкинули засмічують надбудови.

Так, ще чекаємо дзвінки у вигляді пушей при активному екрані або дисплей з Always On. Але багато в чому система дійшла до того, що потреба ключової функції джейлбрейка з кожним роком стрімко танула після релізу iOS 7.

Чому jailbreak все ще ставлять

Навколо злому iOS сформувалося співтовариство, а для багатьох він перестав бути потребою. Став швидше хобі, мета якого вичавити всі соки з потенціалу пристроїв.

І в цьому є користь. Ми можемо підглянути, що в перспективі завезуть офіційно. А розробники і операційних систем, і додатків знайдуть натхнення для нових функцій.

Наприклад, в відео вище пропонують:

  • Вручну очищати кеш
  • Включати Темну тему через датчик освітлення
  • Відключати Bluetooth або Wi-Fi в Пункті управління
  • Сховати Siri в картку над робочим столом

А власникам старих пристроїв пропонують відтворити функціонал, який поставили на нові. Один з твіків встановлює всі жести з iPhone X на ті моделі, в яких ще є кнопка Home.

Але разом з усіма плюсами залишилися ключові проблеми злому.

Чому я не збираюся ламати свій iPhone

Вивів три базові причини, чому «ванільна» система краще модифікованої.

Безпека

Безпека стоїть в головних пріоритетах Apple не просто так. Проблема приватності в роки нескінченних витоків персональних даних стала не тільки маркетинговим інструментом ТехноГіганта, але і катастрофою для користувачів. Наші паролі оберігають подробиці особистого життя до найдрібніших крупинок, і мало кому хочеться ділитися цим пластом даних з ким завгодно.

Чистота ОС

Мене на 85% влаштовує поточний інтерфейс iOS, і що залишилися 15% поки терпимі.  Саме тут ховається згортання дзвінків, виклик пункту управління не тільки з верхнього кута, і більше інтерактивності на робочому столі. Щось можемо побачити через місяць, інше поки не зрозуміло , коли чекати. Але колупатися і забивати систему заради функцій з узбіччя не стану.

Витрачений час

Пошук потрібних твіків в Cydia крім грошей, вимагає уваги і базового розуміння того, наскільки надбудови сумісні один з одним. Неправильне поєднання або вб’є iPhone, або викличе в ньому люті баги, на виправлення яких знову доведеться возитися з інструкціями.

Простий приклад: я три місяці не міг приділити пару хвилин тому, щоб злізти з публічної бети iOS 13. А там всього-то потрібно було профіль з налаштувань видалити.

Що говорити про вбивство десятка годин на лагодження того, що спочатку ніхто не примушував мене ламати.

Навіть Android «з коробки» стає закритим

Офіційних інструментів підгонки у «зелених» більше, ніж в iOS. Незважаючи на це, скандали з приватних даних призводять до зростаючого подібністю конкуренток.

Для звичайного користувача отримати права на системі від Google – завдання в два кліка .

Кореневий доступ дає можливість автоматизувати завдання або начисто прибирати сміття від старих додатків, але він точно так само підвищує ризик окірпічіванія девайса.

А в боротьбі за те, щоб тримати сприйняття бренду чистим, Google вже почала закривати конфіденційність в своїй ОС.

Джейлбрейк не підходитьдля встановлення назавжди. Він хороший для експериментів

Не просто так згадав бета-версії iOS вище. Після релізу намагаюся встановити їх якомога швидше, але недавно помітив, наскільки баги можуть псувати життя.

Одне зависання з подальшою перезавантаженням при оплаті громадського транспорту – і до стабільності летиш швидше нових бет.

Те ж саме з модифікаціями. Знайти баланс між оригінальними і сторонніми функціями складно. Особливо, якщо для цього доведеться порушувати програмну цілісність пристрою.

Виходить, що, як і з сирими версіями ОС, ставити Джейли більше підходить для того, щоб погратися з новими функціями і перевірити, на що максимально здатний iPhone.

Але в будь-який відповідальний момент щось може піти не так, і тоді залишиться радіти, що основний девайс з собою і зараз вас виручить.

Як би ефектно виглядав Бетмен в статус барі, смартфон краще від цього не стає.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Скарбик Павло

Закінчив ТНТУ, почав писати про IT у 2015 році. Люблю розповідати про iPhone і Mac, нові медіа, автомобілі, їжу, гаджети розумного будинку і роблю огляди. Головний редактор iTechua.com. Дякую, що читаєте нас. Є питання, пропозиція або щось цікаве? Пишіть на skarbykdj@gmail.com

Опублікував
Скарбик Павло
  • Останні записи

    Vodafone планує інтегрувати криптогаманці в SIM-карту

    Компанія Vodafone Group планує впровадити блокчейн-технології у сектор мобільного зв'язку. Йдеться про те, щоб інтегрувати…

    07.05.2024

    Названо пристрої OnePlus, які отримають Android 15

    Компанія OnePlus поділилася списком пристроїв, які отримають доступ до нової версії фірмової прошивки OxygenOS 15,…

    06.05.2024

    Київстар розкрив причини зміни тарифів для абонентів

    У компанії "Київстар" переглянули умови кількох тарифних планів, у результаті абонентам доведеться платити більше за…

    06.05.2024

    Топ-5 переваг Samsung Galaxy S24 над Google Pixel 8

    Якщо ви на ринку нового телефону на базі Android, у вас є багато варіантів для…

    06.05.2024

    Google видаляє чутливі листування співробітників, намагаючись приховати від суду власні порушення законодавства

    У США незабаром завершиться великий судовий розгляд щодо корпорації Google. Прокуратура звинувачує її в порушенні…

    06.05.2024

    Новий вірус ламає iPhone і краде дані у всьому світі

    У мережі з'явилися подробиці квітневого галасу з приводу масового злому пристроїв Apple за допомогою Pegasus-подібного…

    06.05.2024