Фотографи від бога. Порівняння камер Samsung Galaxy S9+ і Huawei P20 Pro

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

У виробників смартфонів є добра традиція: на кожній презентації флагманів розповідати про те, що їх камера найкраща. Цього року традиційний упор на фотозйомку знову зробили Samsung і Huawei. Обидві компанії доводили в промо-знімках і складних хитросплетіннях технічних характеристик, що їх пристрій краще за всіх робить фото вночі, пропонує кращий режим Super Slow-mo і в цілому не має собі рівних по камері. Ми розібралися, хто з двох кращих камерофонів “більш кращий” на ділі.

Матчастина

За технічними характеристиками обидва смартфона отримали одні з найцікавіших і цілком неповторних рішеннь.

У Samsung Galaxy S9+ основна камера – здвоєна. Основний модуль – 12-мегапіксельний зі змінюваною діафрагмою (f/1.5-2.4, друге значення призначене для денної зйомки, перше – для нічної), фантастично швидким автофокусом і автоматичним HDR-режимом. Друга з двох також 12-мегапіксельна, призначена для фокусів кшталт боке, а також 2-кратного оптичного зуму. Фронтальна – простувата за мірками флагмана і трохи губиться на тлі Huawei (8 МП), але знімає все одно відмінно.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Huawei P20 Pro став першим на ринку смартфоном з потрійною основною камерою. У кожної з трійки своя задача. Основний модуль потрійної камери – 40 мегапіксельний, він робить знімки з великою деталізацією.

За традицією, заведеною два покоління флагманів лінійки P тому, другий – чорно-білий. Призначений для розширення динамічного діапазону і точної передачі кольору в півтонах.

Третій – 8-мегапіксельний – забезпечує рекордний 3-кратний оптичний зум, який працює тільки в достатньому освітленні.

Фронталка в цій моделі 24-мегапіксельна. І це в принципі теж величезний показник для смартфона.

Обидві камери оснащуються подобою штучного інтелекту. Наприклад, Huawei вміє визначати, що за об’єкт в кадрі і міняти під нього режим зйомки. В цілому, ймовірно, це корисно, але на практиці без цього цілком можна жити. Тим більше, що не завжди установка “правильного” режиму істотно впливає на якість знімків.

У Samsung є камера Bixby, але це більше про отримання більшої кількості інформації про світ (зорієнтуватися на місцевості, спробувати косметику, дізнатися, що за вино тощо), ніж про фото. Тому цей пункт залишається поза порівнянням.

Зверніть увагу, що при натисканні на знімок він відкриється в оригінальному розмірі. Першими у прикладах йдуть знімки, зроблені камерою Samsung Galaxy S9+, другими – Huawei P20 Pro.

Нічна зйомка

Почнемо з головної інтриги. Обидві компанії на презентації зробили особливий упор на те, що камери їх флагманів знімають краще за інших в темряві.

У Huawei є спеціальний режим “Ніч”, але можна спробувати знімати і в звичайному. У другому випадку зйомка відбувається швидше, а в першому якраз і вдається домогтися кращого результату, але це займає кілька секунд. Протягом цього часу потрібно постаратися тримати смартфон рівно, хоча помірне тремтіння рук можна пробачити.

Samsung дозволяє робити нічні знімки в автоматичному режимі. Зйомка відбувається дуже швидко.

Нижче наводимо знімок, де в камері Huawei використовувався спеціальний режим. Як бачите, точність і деталізація і правда вище, світло від ліхтарів не заливає все навколо.

В цілому, можна сказати, що Galaxy S9+ знімає в темряві непогано. Знімки відмінні і цілком згодяться для більшості завдань, і вже тим більше будуть мати гарний вигляд у соцмережах. Але P20 Pro демонструє кращий результат.

У слабкому освітленні

При цьому як тільки мова заходить про зйомку в темних місцях (наприклад, у приміщенні з приглушеним світлом або в вечірніх сутінках), то вся магія камери Huawei ніби зникає. Samsung, навпаки, справляється добре.

Хоча справедливості заради варто відзначити, що у обох камер знімки виходять дуже різкими, таке враження, що об’єкти вирізані і наклеєні.

Проти сонця

Є відчуття, що камера в смартфонах Huawei орієнтована на більш просунутих користувачів, які не полізуть знімати, коли очевидно, що умови для зйомки не підходять. В Samsung орієнтуються більше на тих, хто не хоче нічого знати про те, що проти сонця не знімають, і що ручні настройки можуть зробити кадр цікавіше. У форматі “навів і зняв” камера флагмана Samsung справляється краще, особливо, якщо сліпить сонце.

Оптичний зум

Тут працює проста математика – вона на боці Huawei. Але результат у обох камер пристойний, якщо хороше освітлення.

“Живі” і не дуже фото

У кожної камери є свій варіант “живих” фотографій (у Samsung, наприклад, це називається “живий фокус”). У цьому режимі смартфон розмиває задній фон, що робить знімки більш природними, як ніби знятими на професійну оптику.

По відчуттю, обидві камери справляється з цим на однаковому рівні. Іноді знімки виглядають так, як ніби робилися стажистом в фотошопі нашвидкуруч, іноді виходить цілком природно. Причому вдалі і невдалі кадри бувають у обох камер. Це якраз ті моменти, в яких стає зрозуміло, що знято хоч і на дорогий, але на смартфон.

Але, до речі, якщо мова йде не про зйомку квіточок, а про людей, то виходить просто чудово. І тут є за що похвалити обох виробників.

Зі зйомкою в автоматичному режимі без якихось складних умов обидва смартфони справляються пристойно. Це безумовно не складно для них. Хоча у Samsung знімки виходять світліше, в темних ділянках видно більше нюансів кольору.

Але якщо мова йде про кадр, де багато всяких дрібниць і гра світла, Huawei знову починає втрачатися, ПЗ засвічує якісь області, десь з’являються занадто різкі контури. Загалом, камера ніби божеволіє, не в змозі впоратися з кількістю інформації.

Super Slow-mo

Samsung і Huawei представили в поточному поколінні флагманів можливість знімати відео зі швидкістю 960 кадрів в секунду (при дозволі HD). Камери самостійно вміють визначати рух у кадрі і сповільнювати його в той момент, коли це необхідно. Це в теорії.

На практиці добре виходить тільки тоді, коли в кадрі немає сторонніх об’єктів, що рухаються і коли об’єкт, що рухається досить великий і рух починається досить різко. В іншому випадку виходить нісенітниця. Про те, щоб зняти чийсь подвиг в людному місці (в ботсаду або посеред вулиці, наприклад), можна і не думати. Коли сповільнюється весь рух в один момент, результат виглядає дивно. Але це скоріше про технології, ніж про недоліки конкретних пристроїв.

А так – режими є, вони робочі, але не вистачає більшої чутливості щодо руху в кадрі.

Селфі

І тут знову фаворит очевидний. Huawei активно просуває селфі в маси, і “себешки” на його смартфонах виходять миліші. Камера прибирає всі недоліки шкіри і якось природніше відокремлює людини від фону. У Samsung теж відмінно, але конкурент все-таки випереджає.

Вердикт НВ

Цього року камери смартфонів зробили черговий, і дуже великий крок вперед, подолавши, здавалося б, закони фізики. Однак якщо в Samsung до якісних поліпшень йшли на кілька років довше і в підсумку камера вийшла сильною в більшості умов зйомки, а там, де перемагає конкурент, Galaxy S9+ відстає від нього не так сильно, то в Huawei змогли добитися неможливого в деяких конкретних областях і поліпшити результати в порівнянні з минулими флагманами. Дивлячись на нічні фотографії, практично неможливо повірити, що їх зміг зробити смартфон. Водночас в інших складних умовах автоматика часто не справляється або справляється не так добре, як очікуєш від смартфона такого рівня. Так, у “залізі” Huawei сильніше, його камера в порівняльній таблиці виглядає ефектніше. У житті компанії ще є над чим працювати. Хоча це не скасовує того факту, що камера P20 Pro – одна з найкращих на ринку.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.