Головна Смартфони iPhone 14 на старому процесорі крутіший за будь-який Android-флагман

iPhone 14 на старому процесорі крутіший за будь-який Android-флагман

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Apple представила лінійку iPhone 14, на яку багато хто так довго чекав. Щоправда, з цього року компанія вирішила відокремити базові смартфони від Pro-версії, встановивши у них різні процесори. Так, звичайні iPhone отримали минулорічний А15 Bionic, тому багато фанатів вважають смартфон відвертим старінням, а сам факт його випуску — справжнім знущанням з боку Apple. Ех, ці б проблеми та власникам Android-смартфонів, які судомно вибирають телефон, сподіваючись на те, що його процесор через рік не почне тупити. У цій статті ми пояснимо, чому iPhone зі старим процесором крутіший за будь-який смартфон на Android.

A15 Bionic – характеристики

Apple випустила iPhone 13 на чіпі А15 Bionic рік тому, тому за рік багато хто встиг переконатися в його продуктивності, купивши iPhone SE 3, iPhone 13 або iPad mini. Об’єктивно, порівнювати А15 з попереднім поколінням – А14 Bionic – досить безглуздо: ми обговорювали, що перевага одного процесора Apple над іншим досить незначна, тому краще порівнювати його, скажімо, з позаминулим поколінням – A13 Bionic. Нагадаю, цей чіп встановлений у iPhone 11.

Звернемося до сайту AnTuTu – найвідомішого бенчмарку. iPhone SE 2022 набирає у рейтингу майже 737 тисяч очок, а iPhone SE 2020 – 565 тисяч балів. Нагадаю, смартфони мають два роки різниці. Моделі iPhone 11 Pro і Pro Max (вони апріорі потужніші) набирають ще більше, оскільки мають повноцінні процесори без обмежень продуктивності, тому цифри будуть ще вищими: наприклад, iPhone 11 Pro Max (639 000) та iPhone 13 (767 000) різниця в продуктивність незначна, хоча смартфони були випущені в 2019 і 2021 році.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ
Чіпи-однолітки, але така різниця у продуктивності!

Але якщо порівняти A15 Bionic із Qualcomm Snapdragon 888 або 8 Gen 1, то за результатами перевага буде на стороні Apple Silicon – це чітко видно на прикладі iPhone 13 Pro та Xiaomi Mi 11 Ultra. Те саме буде при порівнянні A15 зі Snapdragon 8 Gen 1, але не завжди.

З початку цього року багато виробників Android-смартфонів, особливо, китайські, порівнюють свої новинки з iPhone 13 Pro Max: цифри вражають, тільки насправді все виявляється не все так райдужно. Пристрій напханий 6, 8 або 12 Гб оперативної пам’яті, новомодними системами охолодження, які не допомагають, але все одно старий Айфон швидше нового Android!

Все через відсутність оптимізації ОС під залізо, а також через погане охолодження у смартфонах: виробники розробляють чіпи не самі, а користуються рішеннями Qualcomm або MediaTek. Крім того, той же 8 Gen 1 витрачає більше енергії: 9 Вт проти 5,2 Вт у Apple. Звідси й проблеми, коли топове залізо у недорогому смартфоні не вивозить. Але є й інші причини, чому iPhone краще за будь-який інший смартфон.

Чому процесори Apple потужніші

Фішка процесорів Apple у тому, що компанія розпочала їх розробку задовго до Qualcomm. Тому якщо раптом ви бачите новину про те, що Snapdragon відстає на кілька років від Apple Silicon, можете не сумніватися в правдивості цих слів: у Купертіно мають більший досвід створення енергоефективних чіпів на відміну від Qualcomm. Крім того, Apple не має невдалих процесорів.

Нещодавно порівняли чіпи 8 Gen 1 у Motorola EDGE X30 і iPhone 13 Pro Max, запустивши на них Geekbench – Snapdragon набрав 1235 балів проти 1730 у Apple. Відставання вийшло дуже великим: для порівняння приблизно стільки ж набирає iPhone 11 та iPhone 12 на чіпах А13 та А14 відповідно! Іноді поспішають самі виробники: Samsung Galaxy S10+ — приклад того, як компанія вбила чудовий смартфон завчасно.

А ось ще кілька переваг iPhone над Android, які також зав’язані на чипі.

  • Оновлення пристроїв. Apple стабільно випускає по 5 оновлень для iPhone, а деякі пристрої отримують їх ще довше: цього року iOS 16 отримає iPad Pro 1-го покоління, що вийшов у 2015!
  • Крім того, навіть застарілі пристрої отримують оновлення безпеки. Наприклад, нещодавно вийшла iOS 12.5.6 для старих iPhone.
  • Оптимізація ігор та програм. Майже всі програми для iOS працюють однаково на всіх пристроях. І працюють довго! Це відбувається завдяки вимогам App Store.
  • Apple не ділить процесори на бюджетні, середньобюджетні чи флагманські. Навіть дешевий iPhone SE традиційно отримує актуальний чіп. Виняток – базовий iPad, в який для уникнення подорожчання встановлюють процесор дворічної давності. Але, як уже говорилося вище, навіть він кращий за будь-який чіп Qualcomm!

Насправді, порівнювати Snapdragon із Apple Silicon у 2022 вже не дуже доречно. Навіщо, якщо є MediaTek, який уже наздогнав чіпи з Купертіно?

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: