Інсайдер: iPhone 15 Pro отримає 10-кратний оптичний зум

Це буде та сама камера-перископ, про яку говорив Мін-Чі Куо.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

У 2023 році Apple випустить айфон із камерою-перископом. Вона отримає фокусну відстань, яка забезпечить десятикратне оптичне збільшення, порівняно з основною камерою. Про це повідомляє MacRumors із посиланням на аналітика Джеффа Пу.

Ця новина підтверджує більш ранній інсайд, наданий авторитетним Мін-Чі Куо.

Що це за камера-перископ?

У звичайних камер матриця розташована вздовж корпусу пристрою, тобто світло потрапляє безпосередньо на детектор, проходячи через лінзи. У перископа світло проходить крізь спеціальну призму, що розгортає світло на 90 °. Це необхідно для того, щоб розмістити матрицю камери поперек корпусу:

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Навіщо це потрібно?

Для того, щоб розмістити камеру з більшою фокусною відстанню та залишити матрицю нормального розміру. У певних умовах працює просте правило: чим більша фокусна відстань, тим більше місця потрібне оптичній системі.

Якщо ми отримаємо камеру з десятикратним оптичним зумом, а оптична система основної камери iPhone 15 Pro не зазнає значних змін, це означає, що еквівалентна фокусна відстань такого перископа буде приблизно 260 мм. Тут або збільшувати оптичну систему або зменшувати матрицю камери. А чим менша матриця, тим гірша якість картинки. Тому виробники смартфонів вирішують використати перископи.

Одним з перших смартфонів з такою камерою став Huawei P30 Pro, він вийшов понад два роки тому. Потім був Samsung Galaxy S20 Ultra.

Чому Apple робить перископ так довго?

Найімовірніше, причин кілька. Перед використанням певної технології Apple дивиться відразу на кілька моментів:

  1. Готовність постачальників виробляти необхідні компоненти сотнями мільйонів штук на рік.
  2. Готовність це робити за невеликі гроші.
  3. Готовність самих технологій.

В останньому випадку, якщо ми говоримо про камеру, споживачі повинні завжди мати хорошу якість зображення. Тобто не повинно бути так, як у багатьох компаній: споживач робить десять знімків, два з яких відмінні, а решту можна одразу викинути.

Звісно, ​​із цього правила є виняток. Наприклад, триразовий оптичний зум на iPhone 13 Pro – провал, про що я говорив в огляді камери:

Якщо ви знайшли орфографічну помилку, будь ласка, повідомте нас, виділивши цей текст і торкнувшись вибраного тексту.