Без категорії

Найкращі компактні смартфони Xiaomi у 2024 році

Share

Телефони з великими екранами давно стали популярнішими за компактні моделі, тому саме вони зустрічаються в модельних рядах усіх виробників. Але на ринку все ще можна знайти невеликі гаджети, у яких теж є шанувальники. Їх випускають небагато компаній, і одна з них – Xiaomi. Під цим брендом щонайменше один раз на рік виходить якийсь компактний апарат. Такі телефони зручні тим, що ними можна користуватися однією рукою і вони поміщаються навіть у невеликих кишенях джинсів. А ось із так званими лопатами з екранами понад 6,7 дюйма таке не проходить.

Xiaomi 14

Це суперфлагман китайського виробника, випущений у 2024 році. Він покликаний конкурувати з останніми лінійками iPhone від Apple і Galaxy S від Samsung. Це перший смартфон китайської компанії на новій операційній системі HyperOS, яку планується використовувати і в інших пристроях бренду. Такий хід допоможе створити ефективну екосистему з масою можливостей для взаємодії.

Телефон вийшов невеликим – це оцінять шанувальники компактних апаратів. При масі всього 188 г корпус має розміри 153,8 х 71,5 х 8,2 мм. Це не дало змоги виробникові встановити велику батарею на 5000 мА-год. Інженери вирішили порахували достатнім акумулятор на 4610 мА-год. Але зате смартфон підтримує зарядку потужністю до 90 Вт, яка відновлює батарею до 100% всього за 31 хвилину.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Зовні Xiaomi 14 схожий на попередника, але технічна начинка сильно змінилася. Почнемо з дисплея – саме він обумовлює компактні розміри пристрою. Виробник встановив у телефон невелику за сучасними мірками OLED-панель на 6,36 дюйма. Підтримується частота екрану в діапазоні від 1 до 120 Гц. Роздільна здатність екрана становить 2670 х 1200 пікселів, а пікова яскравість в авторежимі досягає неймовірних 3000 ніт. Для використання телефону на сонці цього вистачає із запасом.

Апаратну частину побудували на флагманському процесорі Qualcomm, Snapdragon 8 Gen 3. Він дуже швидкий і набирає в синтетичних тестах AnTuTu v10 майже 2 млн очок. Це дуже крутий результат, на телефоні працюють будь-які ігри на максимальних частотах у 90-120 fps.

Xiaomi 14 отримав чудові камери – їх у тильному блоці три, і всі по 50 Мп. Їх розробляли спільно з Leica. Головним ноу-хау моделі став головний модуль Light Fusion 900 і новий рівень роботи штучного інтелекту за рахунок останнього чіпа Snapdragon. Зрозуміло, є оптична стабілізація і лазерне автофокусування. Телефон чудово знімає в різних умовах, зокрема за поганого освітлення.

Другий модуль – ультраширококутний, а третій – телевік з оптичним зумом 3,2х. Усі об’єктиви працюють із системою штучного інтелекту і пресетом Leica Vibrant, який трохи підфарбовує зображення. У мережі вже з’являються порівняння Xiaomi 14 з iPhone 15 Pro. І, треба сказати, китайський флагман насправді дуже хороший. Як мінімум у деталізації він не поступається пристроям Apple.

Xiaomi 13

У 2023 році китайська компанія вразила шанувальників бренду флагманом Xiaomi 13. На момент випуску в нього було найпросунутіше технічне оснащення, але при цьому гаджет не належить до “лопат”. При масі в 189 г він отримав досить скромні габарити – 152,8 х 71,5 х 7,98 мм. Пристрій одразу викликав інтерес у любителів компактних смартфонів. І досі він залишається затребуваним через доступну ціну за відмінних технічних характеристик.

Модель отримала дисплей на 6,36 дюйма з роздільною здатністю 2400 х 1080 пікселів. Частота оновлення сягає 120 Гц, а пікова яскравість в автоматичному режимі – до 1500 ніт. Це заслуга якісного AMOLED-екрану. На момент виходу телефону це був один із топових дисплеїв на ринку. І зараз він теж має чудовий вигляд, нехай уже і не є рекордсменом за максимальною яскравістю.

У телефоні встановлено процесор Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2. У тесті Antutu він видає 1,3 млн балів. Потужності чипа предостатньо навіть у 2024 році. Немає жодної гри або програми, які не можна було б запускати на цьому пристрої. При цьому його корпус нагрівається помірно – відмінно себе показує охолодження LiquidCool з великою випарною камерою.

У Xiaomi 13 хороший набір камер. Головний модуль має роздільну здатність 54 Мп, оптичну стабілізацію і лазерний автофокус. Вдень виходять чудові знімки. І навіть у вечірній час камера приємно дивує, особливо при активації нічного режиму. Додатково є ширококутник на 13 Мп, але в ньому немає оптичного стабілізатора. І ще один модуль – це телевік на 10 Мп з 3,2х зумом.

Ємність акумулятора смартфона становить 4500 мА-год. Його вистачає на один-півтора дня використання пристрою в звичайному режимі – з дзвінками, месенджерами, соцмережами, переглядом YouTube. Для зарядки використовується блок живлення на 67 Вт. від 0 до 100% він відновлює батарею всього за 42 хвилини.

Xiaomi 12 і Xiaomi 12X

Ці смартфони належать до однієї серії, але технічно вони сильно різняться. Однак ми об’єднали їх через однакові розміри. Обидва мають габарити 152,7 х 69,9 х 8,16 мм. У масі різниця незначна – Xiaomi 12 важить 180 г, а Xiaomi 12X – 176.

Однакові габарити обумовлені використанням ідентичних дисплеїв. Обидва пристрої отримали AMOLED-панелі діагоналлю 6,28 дюйма і роздільною здатністю 1080 х 2400 точок. Максимальна частота – 120 Гц. Яскравість теж на хорошому рівні – в авторежимі сягає 1100 ніт. Цього вистачить для користування пристроєм на сонці або просто за дуже яскравого освітлення в приміщенні.

А от процесорами Xiaomi 12 та Xiaomi 12 суттєво відрізняються. Якщо в Xiaomi 12 виробник встановив топовий на момент виходу гаджета чип Qualcomm Snapdragon 8 Gen 1, то в Xiaomi 12X начинка простіша – Snapdragon 870. Різниця в продуктивності сягає 40%. У тестах Antutu Xiaomi 12 набирає 1,14 млн балів, а Xiaomi 12X – близько 800 тис. Це на порядок менше, ніж в останнього флагмана китайської компанії, але все одно потужності вистачить для ігор і додатків. Завдяки цьому смартфони досі залишаються актуальними й успішно продаються в магазинах.

Набори камер у пристроях однакові. Обидві моделі отримали основний модуль на 50 Мп з оптичною стабілізацією і фазовим автофокусом. Також є надширококутник на 13 Мп і теле-макрооб’єктив на 5 Мп. Останній через малу роздільну здатність майже не використовується. Ширококутний модуль при цьому досить хороший, особливо для свого часу. Загалом основна камера в Xiaomi 12 і Xiaomi 12X знімає добре. Звісно, вона поступається своїм старшим побратимам, але й не будемо забувати про ціну та рік випуску гаджетів – 2022.

Акумулятори в телефонах теж ідентичні – по 4500 мА-год. Підтримується швидка зарядка до 67 Вт. За автономністю Xiaomi 12X на висоті через менш продуктивний процесор. Він енергоефективний, тому витрачає батарею приблизно на 30-40% повільніше.

Підсумки

Усі компактні смартфони Xiaomi належать до флагманських лінійок. Кожен з них на момент випуску мав топові характеристики, за винятком Xiaomi 12X. І навіть зараз пристрої 12-го і 13-го поколінь все ще актуальні. Xiaomi 14 взагалі став безкомпромісним флагманом, здатним змагатися з гігантами Apple і Samsung. Отже, вибирати найбільш підходящий смартфон можна за ціною.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Митник Михайло

За 33 роки встиг зібрати невелику колекцію гаджетів Apple, обзавестися кількома лімітованими консолями. На "iTechua" ділюся виключно найкращими пропозиціями на придатні девайси, якими користуюся сам.

Опублікував
Митник Михайло
Tags: Xiaomi
  • Останні записи

    Sennheiser випустила TWS-навушники з шумозаглушенням та еквалайзером

    Sennheiser презентувала нову модель бездротових навушників Accentum True Wireless ANC. За словами виробника, пристрій пропонує…

    08.05.2024

    Що буде, якщо телефон вимкнути під час оновлення

    Уявіть, що телефон запустив оновлення ПЗ і раптом його випадково відключили від мережі. Завантаження останньої версії…

    08.05.2024

    На Kickstarter з’явився потужний зовнішній акумулятор із прозорим корпусом

    Shargeek 140 від компанії Sharge Tech - це портативне джерело енергії, укладене в прозорий корпус,…

    08.05.2024

    Які датчики встановлені у камері нового iPad Pro

    Нещодавно представлені моделі iPad Pro з OLED-екранами отримали розширений набір сенсорів. Крім безпосередньо камери та…

    08.05.2024

    Топовий планшет Xiaomi Pad 6S Pro 12.4 протестували на автономність

    При активному навантаженні середній час автономної роботи становив 11 годин та 14 хвилин. У режимі…

    08.05.2024

    Стало відомо, про що промовчала Apple на презентації нових iPad

    Є кілька неочевидних змін у нових iPad , про які Apple не почала говорити під…

    08.05.2024