Найкращі компактні смартфони Xiaomi у 2024 році

Найкращі компактні смартфони Xiaomi у 2024 році
ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Телефони з великими екранами давно стали популярнішими за компактні моделі, тому саме вони зустрічаються в модельних рядах усіх виробників. Але на ринку все ще можна знайти невеликі гаджети, у яких теж є шанувальники. Їх випускають небагато компаній, і одна з них – Xiaomi. Під цим брендом щонайменше один раз на рік виходить якийсь компактний апарат. Такі телефони зручні тим, що ними можна користуватися однією рукою і вони поміщаються навіть у невеликих кишенях джинсів. А ось із так званими лопатами з екранами понад 6,7 дюйма таке не проходить.

Xiaomi 14

Це суперфлагман китайського виробника, випущений у 2024 році. Він покликаний конкурувати з останніми лінійками iPhone від Apple і Galaxy S від Samsung. Це перший смартфон китайської компанії на новій операційній системі HyperOS, яку планується використовувати і в інших пристроях бренду. Такий хід допоможе створити ефективну екосистему з масою можливостей для взаємодії.

Телефон вийшов невеликим – це оцінять шанувальники компактних апаратів. При масі всього 188 г корпус має розміри 153,8 х 71,5 х 8,2 мм. Це не дало змоги виробникові встановити велику батарею на 5000 мА-год. Інженери вирішили порахували достатнім акумулятор на 4610 мА-год. Але зате смартфон підтримує зарядку потужністю до 90 Вт, яка відновлює батарею до 100% всього за 31 хвилину.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Зовні Xiaomi 14 схожий на попередника, але технічна начинка сильно змінилася. Почнемо з дисплея – саме він обумовлює компактні розміри пристрою. Виробник встановив у телефон невелику за сучасними мірками OLED-панель на 6,36 дюйма. Підтримується частота екрану в діапазоні від 1 до 120 Гц. Роздільна здатність екрана становить 2670 х 1200 пікселів, а пікова яскравість в авторежимі досягає неймовірних 3000 ніт. Для використання телефону на сонці цього вистачає із запасом.

Апаратну частину побудували на флагманському процесорі Qualcomm, Snapdragon 8 Gen 3. Він дуже швидкий і набирає в синтетичних тестах AnTuTu v10 майже 2 млн очок. Це дуже крутий результат, на телефоні працюють будь-які ігри на максимальних частотах у 90-120 fps.

Xiaomi 14 отримав чудові камери – їх у тильному блоці три, і всі по 50 Мп. Їх розробляли спільно з Leica. Головним ноу-хау моделі став головний модуль Light Fusion 900 і новий рівень роботи штучного інтелекту за рахунок останнього чіпа Snapdragon. Зрозуміло, є оптична стабілізація і лазерне автофокусування. Телефон чудово знімає в різних умовах, зокрема за поганого освітлення.

Другий модуль – ультраширококутний, а третій – телевік з оптичним зумом 3,2х. Усі об’єктиви працюють із системою штучного інтелекту і пресетом Leica Vibrant, який трохи підфарбовує зображення. У мережі вже з’являються порівняння Xiaomi 14 з iPhone 15 Pro. І, треба сказати, китайський флагман насправді дуже хороший. Як мінімум у деталізації він не поступається пристроям Apple.

Xiaomi 13

У 2023 році китайська компанія вразила шанувальників бренду флагманом Xiaomi 13. На момент випуску в нього було найпросунутіше технічне оснащення, але при цьому гаджет не належить до “лопат”. При масі в 189 г він отримав досить скромні габарити – 152,8 х 71,5 х 7,98 мм. Пристрій одразу викликав інтерес у любителів компактних смартфонів. І досі він залишається затребуваним через доступну ціну за відмінних технічних характеристик.

Модель отримала дисплей на 6,36 дюйма з роздільною здатністю 2400 х 1080 пікселів. Частота оновлення сягає 120 Гц, а пікова яскравість в автоматичному режимі – до 1500 ніт. Це заслуга якісного AMOLED-екрану. На момент виходу телефону це був один із топових дисплеїв на ринку. І зараз він теж має чудовий вигляд, нехай уже і не є рекордсменом за максимальною яскравістю.

У телефоні встановлено процесор Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2. У тесті Antutu він видає 1,3 млн балів. Потужності чипа предостатньо навіть у 2024 році. Немає жодної гри або програми, які не можна було б запускати на цьому пристрої. При цьому його корпус нагрівається помірно – відмінно себе показує охолодження LiquidCool з великою випарною камерою.

У Xiaomi 13 хороший набір камер. Головний модуль має роздільну здатність 54 Мп, оптичну стабілізацію і лазерний автофокус. Вдень виходять чудові знімки. І навіть у вечірній час камера приємно дивує, особливо при активації нічного режиму. Додатково є ширококутник на 13 Мп, але в ньому немає оптичного стабілізатора. І ще один модуль – це телевік на 10 Мп з 3,2х зумом.

Ємність акумулятора смартфона становить 4500 мА-год. Його вистачає на один-півтора дня використання пристрою в звичайному режимі – з дзвінками, месенджерами, соцмережами, переглядом YouTube. Для зарядки використовується блок живлення на 67 Вт. від 0 до 100% він відновлює батарею всього за 42 хвилини.

Xiaomi 12 і Xiaomi 12X

Ці смартфони належать до однієї серії, але технічно вони сильно різняться. Однак ми об’єднали їх через однакові розміри. Обидва мають габарити 152,7 х 69,9 х 8,16 мм. У масі різниця незначна – Xiaomi 12 важить 180 г, а Xiaomi 12X – 176.

Однакові габарити обумовлені використанням ідентичних дисплеїв. Обидва пристрої отримали AMOLED-панелі діагоналлю 6,28 дюйма і роздільною здатністю 1080 х 2400 точок. Максимальна частота – 120 Гц. Яскравість теж на хорошому рівні – в авторежимі сягає 1100 ніт. Цього вистачить для користування пристроєм на сонці або просто за дуже яскравого освітлення в приміщенні.

А от процесорами Xiaomi 12 та Xiaomi 12 суттєво відрізняються. Якщо в Xiaomi 12 виробник встановив топовий на момент виходу гаджета чип Qualcomm Snapdragon 8 Gen 1, то в Xiaomi 12X начинка простіша – Snapdragon 870. Різниця в продуктивності сягає 40%. У тестах Antutu Xiaomi 12 набирає 1,14 млн балів, а Xiaomi 12X – близько 800 тис. Це на порядок менше, ніж в останнього флагмана китайської компанії, але все одно потужності вистачить для ігор і додатків. Завдяки цьому смартфони досі залишаються актуальними й успішно продаються в магазинах.

Набори камер у пристроях однакові. Обидві моделі отримали основний модуль на 50 Мп з оптичною стабілізацією і фазовим автофокусом. Також є надширококутник на 13 Мп і теле-макрооб’єктив на 5 Мп. Останній через малу роздільну здатність майже не використовується. Ширококутний модуль при цьому досить хороший, особливо для свого часу. Загалом основна камера в Xiaomi 12 і Xiaomi 12X знімає добре. Звісно, вона поступається своїм старшим побратимам, але й не будемо забувати про ціну та рік випуску гаджетів – 2022.

Акумулятори в телефонах теж ідентичні – по 4500 мА-год. Підтримується швидка зарядка до 67 Вт. За автономністю Xiaomi 12X на висоті через менш продуктивний процесор. Він енергоефективний, тому витрачає батарею приблизно на 30-40% повільніше.

Підсумки

Усі компактні смартфони Xiaomi належать до флагманських лінійок. Кожен з них на момент випуску мав топові характеристики, за винятком Xiaomi 12X. І навіть зараз пристрої 12-го і 13-го поколінь все ще актуальні. Xiaomi 14 взагалі став безкомпромісним флагманом, здатним змагатися з гігантами Apple і Samsung. Отже, вибирати найбільш підходящий смартфон можна за ціною.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.