Що врахувати при покупці смартфона, щоб він довго залишався актуальним

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Для багатьох покупка нового смартфона – не радість та передчуття нової іграшки, а енерговитратний процес. Не всім подобається знову розбиратися з гаджетом, освоювати незвичне меню та дизайн, заново завантажувати програми. Якщо ви з тих, хто відтягує зміну смартфона до останнього, то ця стаття для вас. У ній ми зібрали кілька порад, які допоможуть рідше оновлювати телефон, але не відмовлятися від сучасних функцій.

Якість сучасних смартфонів помітно продовжила їхній життєвий цикл. Моделями середнього цінового сегмента та флагманами можна повноцінно користуватися по 3–4 роки, але багато хто щороку змінює телефон. Ця тенденція обумовлена ​​більше споживчими навичками, ніж реальною необхідністю. Тобто смартфон застаріває не технічно, а морально – виходить із моди, перестає бути трендом, у всіх вже з’явилася така модель. Якщо ці суб’єктивні причини для вас є некритичними, розберемося, на які об’єктивні показники звернути увагу, щоб не довелося змінювати гаджет уже через рік.

При виборі смартфона на кілька років можна керуватися одним загальним правилом для всіх характеристик: гаджет варто купувати із запасом. Тобто в ньому має бути більше функцій, ніж вам потрібно зараз. Наприклад, навіть якщо ви не зберігаєте в смартфоні гігабайти музики і не завантажуєте ігри, пам’яті в гаджеті все одно має бути більше середнього. Програми стають дедалі важчими, та й операційна система через кілька років може «важити» значно більше. За цим же принципом не варто відмовлятися від начебто зайвого зчитувача відбитка пальця, додаткових камер і передових бездротових технологій.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Корпус

Може здатися, що матеріал, з якого виготовлений корпус смартфона, – це швидше естетична характеристика. Насправді, пластикові телефони не тільки виглядають скромніше, ще вони не такі стійкі до ударів і падінь, а також більше нагріваються. Процесор, від якого недостатньо швидко відводиться тепло, прослужить набагато менше. Для довгого використання краще вибрати суцільнометалеву модель або корпус з розжареного скла.

Обидва ці матеріали не завжди якісно проводять звук, тому в них іноді встановлюють пластикові вкладки: таке поєднання матеріалів забезпечує довге життя телефону без критичного зносу.

Моделі з екзотичних матеріалів – шкіри, дерева, кераміки, дорогоцінного каміння – здаються стильними зовсім недовго. Вони якраз швидко виходять із моди, але на відміну від більш нейтральних моделей, ще й привертають до цього увагу. Замовляти такі гаджети варто лише у випадку, якщо вам загалом подобається такий специфічний дизайн, і він не почне дратувати через кілька місяців.

Процесор

Найбільше на продуктивність та автономність смартфона впливає процесор. Перше, на що варто звернути увагу, — це кількість ядер. Зараз є моделі з потужними чотириядерними рішеннями, але з прицілом на довгу роботу краще вибирати восьмиядерні. Також важлива архітектура ядер, шукайте в характеристиках клас продуктивності не нижче за Cortex-A76.

Чіпсети, які мають шанс довго залишатися актуальними, випускають компанії Qualcomm і MediaTek. Відрізняються вони переважно якістю оптимізації в іграх, з іншими функціями справляються однаково ефективно. У Qualcomm добре зарекомендували себе процесори Snapdragon, числовий показник краще вибирати максимально високий — не менше 700. Серед процесорів MediaTek варто звернути увагу на Helio P і серію Dimensity.

Ще один важливий показник – техпроцес, він впливає на нагрівання корпусу та автономність. Вимірюється в нанометрах, що менше цифра — то краще.

Пам’ять

Оперативна пам’ять (ОЗУ) відповідає за працездатність та швидкість роботи смартфона. Вона пов’язує драйвери, процесор, операційну систему та програми. Дані з програм завантажуються саме в ОЗУ, чим більше, тим менше телефон гальмуватиме при одночасному використанні різних програм.

Крім ємності оперативної пам’яті, варто звернути увагу на її стандарт, оптимальним зараз вважається LPDDR5. Для довгострокового використання краще вибирати моделі з об’ємом 6GB RAM.

Вбудована пам’ять – її ще називають постійною або флеш-пам’яттю – це сховище, в якому розміщуються операційна система, програми, список контактів, фотографії, аудіо- та відеофайли. Принцип вибору в цілому зрозумілий: чим більше інформації та додатків плануєте зберігати, тим більше має бути ємність. Але вибирати моделі з об’ємом вбудованої пам’яті менше 128GB недалекоглядно. Щоправда, у телефонах на Android пам’ять можна розширити за рахунок зовнішньої карти, для iPhone ця опція недоступна.

Варто звернути увагу на тип накопичувача, він впливає на загальну швидкість роботи гаджета. Точно не підійде застаріла вже зараз технологія eMMC 5.1, а ось UFS 3.0 і UFS 3.1 ще довго будуть актуальні.

Акумулятор та зарядний пристрій

Найуразливіша деталь у смартфоні – це акумулятор, він зазвичай першим втрачає в ефективності. Тому варто відразу вибирати моделі із ємною батареєю, хоча б 5000 мАг. Також потрібно звернути увагу на швидкість зарядки: опцію швидкого відновлення енергії має підтримувати сам смартфон — у характеристиках цей показник має бути не нижчим за 25–30 Вт. Попри поширені міфи, швидка зарядка гаджету не шкодить: батарея псується від використання неякісних зарядок або несправних джерелах живлення.

При виборі смартфона зараз має значення та роз’єм зарядного пристрою. Поки що переважна більшість смартфонів на Android оснащені стандартним портом microUSB. Але все більше нових моделей виходять із роз’ємом USB Type-C, індустрія поступово переходить на цей стандарт. Цілком можливо, що через пару років буде непросто знайти провід microUSB, коли смартфон розрядиться поза домом у невідповідний момент.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.