Користувачі Android за рік завантажили 600 мільйонів вірусів

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Експерти з’ясували, що завдяки новим методам, які використовуються зловмисниками для обходу шкідливих програм системи безпеки Google Play, в 2023 році користувачі Android завантажили шкідливі програми понад 600 мільйонів разів.

За оцінками фахівців, з Google Play було завантажено понад 3 мільйони унікальних шкідливих програм. Одним із найпопулярніших виявилося iRecorder. Воно вперше було додано до магазину у вересні 2021 року, а через 11 місяців з оновленням було додано код трояна AhMyth, який змушував програму кожні 15 хвилин включати мікрофон на телефоні. Далі записи надсилалися на сервер творця програми. До моменту, коли в травні 2023-го додаток iRecorder було визнано шкідливим програмним забезпеченням, його завантажили 50 000 разів.

Ще одна стратегія, що використовується кіберзлочинцями, — відкриття декількох облікових записів розробників Google. Таким чином, якщо Google виключить заражений шкідливим програмним забезпеченням, в магазин можна буде завантажити іншу аналогічну програму. Як приклад експерти наводять три додатки: Beauty Slimming Photo Editor, Photo Effect Editor та GIF Camera Editor Pro. Ця трійця записала на свій рахунок 620 000 установок, заразивши пристрої трояном Fleckpe. Вірус у фоні відкривав вікно браузера, перенаправляючи на сайти, що пропонують платні підписки, а після перехоплення кодів підтвердження шкідлива програма підписувала власника пристрою на платну передплату.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Повну версію звіту можна почитати за посиланням .

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Підписуйтесь на нас в Google News, Facebook та TikTok 

РЕКЛАМА

Закінчив Тернопільський національний технічний університет, почав писати про IT у 2015 році. Люблю розповідати про iPhone і Mac, автомобілі, їжу, гаджети розумного будинку і роблю огляди. Також захоплююся спортом а саме баскетболом і активним відпочинком на свіжому повітрі. Головний редактор iTechua.com.