Без категорії

Експерти попередили про китайські Android-смартфони, які передають занадто багато інформації про своїх власників

Share

Фахівці з інформаційної безпеки не рекомендують користувачам купувати дешеві Android-смартфон у Китаї, тому що в ряді таких пристроїв найчастіше зустрічаються встановлені мобільні програми, які надсилають конфіденційну інформацію на сторонні домени. Дозволи на подібні дії у власників гаджетів ніхто не питає.

Відповідну заяву за результатами проведеного дослідження зробили експерти з кібербезпеки Единбурзького університету та Трініті Коледжу. Робота була присвячена проблемі недорогих китайських смартфонів. У своєму дослідженні фахівці зазначають, що витік даних власників подібних гаджетів формує загрозу стеження за ними у перспективі.

ІБ-фахівцям Единбурзького універсіада не сподобалося, що є безліч сторонніх і не завжди зрозумілих програм, встановлених на гаджети від відомих китайських виробників. Зокрема це актуально для пристроїв від Oppo Realme, Xiaomi, Oneplus.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Особлива увага в результатах проведеного дослідження була приділена як даними, які передає сама операційна система Android, так і інформації, передачею якої займаються системні та сторонні встановлені програми.

Експерти Единбурзького університету серед попереднього ПЗ у китайських Android-смартфонах знайшли код від самих виробників, а також деякі сторонні розробки. Наприклад, у кожному гаджеті з китайською прошивкою в середньому встановлено понад 30 сторонніх пакетів. У популярному смартфоні моделі Xiaomi Redmi Note 1 є програми Baidu Input, IflyTek Input та Sogou, а на моделях Oneplus 9R та Realme Q3 Pro – додатки Amap та Baidumap. Ці програми систематично підтримують свою активність у фоновому режимі.

Крім цього, у багатьох китайських популярних смартфонах є різні програми для онлайн-шопінгу, стрімінгу, агрегати новин, які встановлені китайськими виробниками.

Фахівці Единбурзького університету наголосили, що смартфони компаній Oppo Realme, Xiaomi, Oneplus відправляють надмірно велику кількість особистої інформації своїх власників не тільки виробникам, а й стороннім сервісам (на зразок Baidu). Крім того, під час дослідження було встановлено, що китайські смартфони передають таку інформацію як: ідентифікатори користувача в мережах мобільного зв’язку, GPS-координати, номери телефонів, а також характеристики використання мобільних додатків, історію дзвінків та SMS-повідомлень.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Лужна Софія

Глибокі знання та досвід Софії у сфері технічної підтримки зробили її надійним помічником у вирішенні проблем, а пристрасть до технологій спонукала її ділитися своїми знаннями з іншими за допомогою свого контенту. Як людина, яка щодня працює над усуненням проблем і навчає своїх користувачів користуватися всіма доступними інструментами, маючи лише обліковий запис Google, її висвітлення новин, як правило, зосереджене на наданні читачам більш зручної для користувача точки зору та деяких менш відомих цікавинок на цю тему.

Опублікував
Лужна Софія
Tags: Android
  • Останні записи

    Bitcoin під загрозою глобального контролю з боку регулюючих органів

    Метт Коралло, один із провідних розробників Bitcoin, попереджає про майбутнє глобальне регулювання провідної блокчейн-мережі. На…

    16.05.2024

    Нові iPad Pro постачаються з кабелем USB-C відповідного кольору

    Сьогодні день запуску M4 iPad Pro, тож користувачі починають розбирати новий iPad і відчувати його…

    15.05.2024

    Компанія Vodafone запускає власну версію штучного інтелекту: що зміниться для абонентів

    Один з найбільших мобільних операторів України поділився цікавою інформацією. Виявляється, що компанія протягом тривалого періоду…

    15.05.2024

    Apple анонсувала нові опції в iOS 18

    Apple почала тизерити нові функції, які стануть доступними на смартфонах після виходу iOS 18. Поки…

    15.05.2024

    У iOS 18 можна буде запускати програми голосом, причому без участі Siri

    Однією з найцікавіших функцій iOS 18, яку Apple анонсувала сьогодні, стане можливість запуску додатків або…

    15.05.2024

    Помилка в iOS 17.5 призводить до появи старих видалених фотографій

    На Reddit почали з'являтись повідомлення про те, що в останньому оновленні iOS 17.5 з'явилася помилка,…

    15.05.2024