Як працює супутниковий зв’язок у iPhone 14

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Погодьтеся, презентація Apple знову залишила подвійне відчуття: начебто й новинки представили, але чогось їм не вистачає. Наприклад, новизни! З моменту заходу пройшло достатньо часу, тому тепер потрібно розслабитися та уважно поглянути на фішки iPhone 14. Окремої згадки, як на мене, гідний супутниковий зв’язок в iPhone — чесно кажучи, звучить як фантастика, але тепер це норма. Пропоную розібратися, як вона працює, навіщо потрібна, чи можна з її допомогою здійснювати дзвінки і чи буде супутниковий зв’язок в iPhone доступний у Росії.

Супутниковий зв’язок iPhone 14

Ще задовго до презентації Apple в Мережі стала з’являтися різна інформація про характеристики нового iPhone. Так уже вийшло, але інсайдерам вірити на слово не варто, особливо, якщо мова про якісь незвичайні функції. Про супутниковий зв’язок говорив аналітик Мінґ-Чі Куо: він, Apple готова запустити її для зв’язку користувачів таким незвичайним способом, але мало хто вірив, що це реально відбудеться. Інтерес до супутникового зв’язку підігріла компанія Huawei, випустивши Mate 50 на день раніше за iPhone 14.

Apple впровадила підтримку супутникового зв’язку у всі моделі iPhone 14 , але дзвонити по ній не можна: вона призначена для екстрених випадків, тому не замінить мобільного зв’язку і стане в нагоді тим, хто опинився поза зоною покриття мережі або ж потрапив у стихійне лихо. Таким чином, можна сказати, що супутниковий зв’язок скоро стане обов’язковою функцією смартфонів, а не тільки флагманів, але в жодному разі не замінить стільниковий зв’язок через низьку швидкість передачі даних.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Як зателефонувати через супутник на айфоні

Як уже говорилося вище, функція буде вузькоспрямованою: за допомогою супутникового зв’язку на iPhone можна буде зателефонувати до служби порятунку або відправити туди повідомлення, якщо, звичайно, у вашому регіоні така можливість є. Самостійно ввести текст, ймовірно, не вийде: на екрані з’являться заготовлені варіанти відповідей, які будуть надіслані рятувальникам.

Якщо служба порятунку не має підтримки коротких повідомлень, вони спочатку відправляться до Apple, а та здійснить дзвінок рятувальникам. Також iPhone автоматично надсилає текстове повідомлення з цими даними вашим контактам, вказаним на випадок НП.

Крім того, підключитися до супутника на iPhone досить непросто: спочатку потрібно направити смартфон прямо на нього, але проблема в тому, що супутники знаходяться в постійному русі. На щастя Apple спростила процес підключення, додавши спеціальні підказки, куди направити телефон для створення підключення.

Як ви знаєте, супутниковий зв’язок працює із затримками, але в Apple пояснили, що було створено спеціальний алгоритм стиснення повідомлень утричі для прискорення зв’язку, тому при чистому небі воно буде відправлене протягом 15 секунд, але з перешкодами це може тривати кілька хвилин. Навіщо потрібний супутниковий зв’язок на iPhone 14 ще?

  • Локатор. За допомогою нього можна надіслати місцезнаходження , навіть якщо немає сигналу мережі або Wi-Fi. Тому з дозволу користувача можна стежити за геолокацією.
  • Виявлення аварій. Однією з головних фішок всіх пристроїв на презентації Apple стала функція виявлення ДТП . Завдяки оновленому акселерометру та гіроскопу, iPhone зрозуміє, що ви потрапили в аварію та запропонує зв’язатися з екстреними службами.
  • Також стало відомо, що для всіх власників iPhone 14 супутниковий зв’язок буде безкоштовним протягом двох років. Що буде далі — поки що невідомо.

Чи працюватиме супутниковий зв’язок на iPhone в Україні

Екстрений супутниковий зв’язок на iPhone почне працювати в листопаді 2022 року . Спочатку функція буде доступна у США та Канаді, але якщо ви купили iPhone 14 в іншій країні, то зможете скористатися цією функцією. Винятки – моделі для Китаю, Гонконгу та Макао, оскільки в цих Айфонах немає модуля супутникового зв’язку. Також екстрений зв’язок не працюватиме вище 62 градусів широти — на Алясці та в північній частині Канади.

Партнером з надання супутникового зв’язку Apple є Globalstar: компанія надаватиме ресурси та підтримуватиме роботу систем за рахунок 85% своїх потужностей для підтримки супутникового зв’язку в iPhone.

Яка вам функція? Чи стане вона популярною? Пишіть свою думку у коментарях – давайте обговоримо!

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.