Як залишатися на зв’язку з укриття

Через постійні обстріли та небезпеку ракетних ударів або авіанальотів українцям доводиться багато часу проводити в укриттях. Зв’язок там може бути нестабільним або взагалі відсутнім. Як отримувати інформацію та залишатися на зв’язку, розповіли у Державній службі спеціального зв’язку та захисту інформації України.

Фахівці пропонують кілька кроків із забезпечення зв’язком у укритті:

  • Спробуйте підключитися до мережі Wi-Fi. Зараз багато укриття вже обладнано роутерами. Якщо у вашому укритті немає, спробуйте з сусідами, які мають кабельний інтернет, забезпечити укриття мережею. Для цього достатньо кабелю та роутера. Для киян все набагато простіше: у столиці запустили сервіс із обладнання притулків інтернетом. Працює спеціальний сайт – wifi.kyivcity.gov.ua.
  • Підпишіться на спільноту “Терміново” у Viber та Telegram для відстеження за низької швидкості інтернету гуманітарних коридорів та інформації про евакуацію.
  • При поганому покритті телефон розряджається швидше. Якщо в укритті є люди, крім вас, домовтеся, щоб постійно було включено лише один мобільний телефон. Таким чином ви розвантажите мережу та збережіть заряд смартфона якомога довше.
  • Якщо зв’язку в укритті немає взагалі, потрібно переконатися: чи не включений “режим польоту”. Можна спробувати скористатися національним роумінгом. Крім того, переконайтеся, що проблема не в SIM-карті. Для цього “симку” потрібно вставити в інший смартфон. Якщо працює – проблема з телефоном, якщо ні – із SIM-картою.
  • Однією з причин відсутності зв’язку може бути покриття, яке не розраховане на таку кількість користувачів. У цьому випадку слід обмежити споживання мобільного трафіку. Вимкніть режим автоматичного завантаження мультимедіа у месенджерах.
  • Для зв’язку один з одним заздалегідь встановіть один із додатків. Треба домовитись, щоб були встановлені однакові. Це може бути: Bridgefy; Walkie Talkie; Two Way: Walkie Talkie. Радіус їхньої дії 60-100 м, він залежить від покоління Bluetooth та перешкод для сигналу. Слід знати, що спілкування за допомогою цих програм не захищене, тому існує ризик, що вас може прослухати хтось, хто випадково чи навмисно потрапить на ту саму частоту.
  • Виходити з укриття, доки триває сигнал тривоги, заборонено. Якщо вас засипало, обов’язково спробуйте повідомити Державну службу з надзвичайних ситуацій про своє місцезнаходження за допомогою екстрених номерів — 101 та 112. Екстрені виклики безкоштовні.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.