У мережі спалили Ethereum на $4,5 млрд: яке майбутнє чекає на криптовалюту

Блокчейн Ethereum продовжує активно спалювати другу криптовалюту. З моменту оновлення London, яке було випущено 5 серпня, вже спалено понад мільйон токенів “ефіру” (ETH) сукупною вартістю понад $4,5 млрд. У таких темпах навесні 2022 року ця монета стане дефляційною, що спричинить стрибок її курсу.

Згідно з даними проєкту Ultrasound, що відстежує швидкість спалювання ETH, станом на 25 листопада з моменту оновлення (тобто за 111 днів) було знищено 1 012 990 монет. За даними криптовалютної біржі WhiteBIT, це становить $4,52 млрд.

Тож у середньому щохвилини спалюється по 6,27 ETH, а коефіцієнт спалювання становить 0,62. Найбільше токенів було спалено в результаті:

  • угод на NFT-маркетплейсі OpenSea (111 тис. ETH);
  • переказів у мережі Tether (98,7 тис. ETH);
  • операцій на криптобіржі Uniswap V2 (94,1 тис. ETH);
  • транзакцій зі стейблкоїном USDT (54,8 тис. ETH);
  • операцій на криптобіржі Uniswap V3 (34 тис. ETH).

Що буде далі?

У 2022 році в протоколі Ethereum заплановано перехід із моделі Proof-of-Work (PoW) на Proof-of-Stake (PoS). Ця подія отримала назву The Merge (“Злиття”).

Основна різниця між двома моделями полягає в тому, що за PoW нові токени видобуваються шляхом обчислень, а за PoS винагорода надходить за зберігання монет. При цьому перша є більш енергомісткою і, відповідно, завдає більше шкоди екології.

На цьому фоні й за високих комісій (частина яких після апгрейду мережі тепер спалюється) не за горами дефляція “ефіру” – тобто вироблятимуть його менше, ніж спалюватимуть. Згідно з прогнозом Ultrasound, кількість токенів, що перебувають у обігу, почне знижуватися наприкінці березня або на початку квітня 2022 року.

Якщо коефіцієнт спалювання залишиться на нинішньому рівні, то до кінця 2024 року кількість токенів, що є в обігу, знизиться з 118,4 млн до 116,1 млн ETH. З огляду на скорочення обороту вартість альткоїна може спрямуватися вгору.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.