6 функцій iOS 18, які Android мав вже давно

ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ

Час читання: 3 хв.

Довгий час відомо, що обидві основні мобільні платформи регулярно позичають функції одна від одної. Цьогорічні випуски не є винятком, і ми зібрали кілька прикладів цього явища.

Реклама

Кастомізація робочого столу

Усмішку викликає те, що «інноваційність» вільного розміщення значків на домашньому екрані в iOS 18 вже усі пожартувались — ця функція давно стала стандартною для будь-якого Android-лаунчера. Також, підстроювання колірної схеми іконок під шпалери копіює ідею тематичних значків, яку вперше реалізували в Android 12. Ідея з перемиканням логотипів додатків у темні або світлі тони також була запозичена з Android, що відповідає темі оформлення інтерфейсу. Наразі чекаємо, коли в Купертіно з’явиться підтримка кастомних наборів іконок.

Налаштування «Пункту управління»

Панель швидких налаштувань в iOS з’явилася в 2013 році. З тих пір Apple поступово розширювала можливості “Пункту управління”, але повний контроль над вмістом цього меню стане доступним власникам “яблучних” гаджетів лише з виходом iOS 18 цієї осені.

У Android простір з ярликами параметрів з’явився раніше і редагується вже протягом багатьох років. Користувачі можуть додавати до шторки не лише налаштування системи і бездротові модулі, але й кнопки від сторонніх програм.

Підтримка RCS

Google давно вимагала від Apple підтримки протоколу обміну повідомленнями RCS (Rich Communication Services). Це більш сучасна версія SMS: з можливістю відправки фото та відео у високій якості, груповими чатами та шифруванням.

Інженери Купертіно піддалися тільки зараз. Ймовірно, не через зусилля Google, а завдяки європейському Закону про цифрові ринки, який зобов’язує IT-платформи відкрити свої месенджери.

Взаємодія з цифровим помічником текстом

Не завжди зручно диктувати питання цифровому помічнику. Google Асистент і його спадкоємець, Gemini, пропонують альтернативу – сформулювати запит текстом. Siri завжди сприймала тільки голосові команди, не будучи при цьому особливо просунутою в розпізнаванні мови.

З релізом iOS 18 асистента Apple чекає масштабне перезавантаження. Ймовірно, розробники вирішили, що грамотно сформулювати промт до нейромережі простіше текстом, ніж голосом.

ШІ-редактор фотографій

Ще одне запозичення у Google. Поки інтернет-компанія розповсюджує «Чарівний редактор» для всіх користувачів (у тому числі з iPhone), Apple презентує щось схоже для своєї програми «Фото». Інструмент Clean Up допоможе практично непомітно прибрати зі знімку людей та зайві об’єкти.

Захист додатків

В Android 15 з’явиться функція «Особистий простір» : на смартфоні можна буде створити прихований та захищений біометрією профіль із додатками, про які не слід знати стороннім. В інших оболонках така функція дебютувала ще раніше — наприклад, «Захищена папка» Samsung One UI інтегрована в систему більше шести років тому.

У списку нововведень iOS 18 згадується аналогічна фішка: користувач зможе сховати будь-який софт, захистивши його відбитком пальця, сканом обличчя або паролем. «Секретні» апи не з’являтимуться в повідомленнях чи пошуку системою.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама

Вас також можуть зацікавити новини:

Підписуйтесь на нас в Google News, Facebook та TikTok 

Митник Михайло
Митник Михайлоhttp://itechua.com/
Більшу частину свого дитинства Михайло провів, бавлячись із гаджетами та намагаючись з'ясувати, як вони працюють. Його захоплення технологіями призвело до того, що іграшкові роботи, радіокеровані машинки та навіть ігрові приставки часто розбирали на частини, які не підлягали ремонту. Якщо ви поставите йому провокаційне запитання на кшталт "Android чи iPhone?", ви отримаєте ретельний аналіз всіх "за" і "проти", а також есе на тисячу слів про те, як технології впливають на людство.

СВІЖІ НОВИНИ

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: