“Київстар” збільшить резервний час роботи до 6 годин

ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ

Час читання: < 1 хв.

Мобільний оператор “Київстар” планує у другому кварталі 2025 року збільшити час автономної роботи до шести годин для 30% своєї мережі. Як зазначив президент компанії Олександр Комаров, на сьогодні 65% мережі можуть функціонувати автономно до чотирьох годин.

Реклама

Енергозабезпечення є одним із ключових викликів, з якими стикається компанія. За словами Комарова, нині 65% мережі здатні працювати автономно до чотирьох годин, тоді як решта може витримати лише дві години без зовнішнього живлення. У другому кварталі 2025 року компанія планує збільшити автономний час до шести годин для 30% мережі.

Попри спроби у 2023 році зробити автономними 100% мережі на чотири години, ці зусилля виявилися неуспішними через деякі помилки, як-от використання свинцевих акумуляторів, які не витримували частих та нерегульованих відключень електроенергії. Наразі компанія працює над заміною обладнання для досягнення стабільнішої автономності.

Додатково “Київстар” використовує близько 2,5 тисячі генераторів для підтримки роботи мережі під час відключень, і планує збільшити їхню кількість ще на тисячу одиниць. Компанія орієнтується на покриття до 25% мережі генераторами, хоча це передбачає значні логістичні та операційні зусилля.

Комаров також нагадав, що на початку 2022 року сайти могли працювати автономно лише близько однієї години, оскільки тоді в Україні не було потреби в альтернативних джерелах живлення через профіцит електроенергії.

Незважаючи на прагнення досягти вимог Держспецзв’язку щодо 10-годинної автономності базових станцій, Комаров визнає, що наразі це недосяжна мета, і більш реалістичним є поступовий перехід до шести годин. Основною перепоною для такого переходу є необхідність заміни стійок електроживлення на кожному з понад 15 тисяч сайтів, що вимагає значних ресурсів та часу.

Реклама

Вас також можуть зацікавити новини:

Підписуйтесь на нас в Google News, Facebook та TikTok 

Не пропустіть

СВІЖІ НОВИНИ