Електричний вугор запалив вогні на різдвяній ялинці

Чим більше електрики виробляє риба, тим яскравіше світиться святкове дерево.

Океанаріум в Чаттанузі (США) з’єднав різдвяну ялинку з акваріумом, в якому мешкає електричний вугор. Яскравість ілюмінації прикрас ялинки залежить від того, скільки електрики виробляє риба для пошуку здобичі або під час стресу.

У природі електричні вугри (Electrophorus electricus) мешкають в річках Південної Америки. Вздовж витягнутого тіла риби, яка сягає від 1 до 3 м, розташовано безліч спеціальних органів, які виробляють електрику. Воно рибам потрібно для того, щоб шукати здобич, оглушати її, а також боротися зі своїми природними ворогами — дорослі електричні вугри можуть генерувати розряд до 1 ампер, тобто оглушити кінь.

Працівники океанаріуму в Чаттануга (Теннессі, США) використовували цю особливість вугрів для незвичайного атракціону. Вони поєднали акваріум одного з електричних вугрів, який міститься в зоопарку, з різдвяною ялинкою. Чим більше розряд, який виробляє Мігель Уотсон (так назвали рибу), тим яскравіше горять вогні на цій ялинці.

Електрику для лампочок на ялинці не виробляє сама риба – спеціальний пристрій просто збільшує напругу в мережі в залежності від величини розряду вугра. Тим не менш, якщо фахівці придумали спосіб безпосередньо живити ялинку від риби, то він зміг би це робити – в природі вугри можуть генерувати розряди від 10 до 850 вольт.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я