ІКЕА побудує доступне житло для людей із деменцією

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

ІКЕА спільно з будівельною компанією Boklok розробила інклюзивний проект доступного житла для людей із деменцією*. Він отримав назву Silviabo на честь королеви Швеції Сільвії, яка підтримує цю ініціативу. Одна з відмінних рис таких будинків в тому, що їх можна зібрати з готових деталей самостійно або за допомогою професіоналів.

Архітектори та дизайнери прагнули врахувати всі особливості поведінки людей із деменцією — наприклад, ванні кімнати не буде оснащено дзеркалами, а кухні будуть максимально простими, із класичними ручками, щоб людина змогла відкрити будь-які ящики. На території будинків планується облаштувати терапевтичні сади і клуби для спілкування, щоб жителі проводили час на свіжому повітрі.

Наразі компанія Boklok обговорює зі шведським урядом питання землі під забудівлю. Подібне житло може полегшити життя людині з деменцією, якій не доведеться перебувати в спеціальній установі. Крім того, це знизить навантаження на казну держави, яка фінансує деякі послуги по догляду за людьми похилого віку.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

На сьогодні побудовано шість пілотних будинків недалеко від Стокгольма.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.